Silniční doprava: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
m upřesnění , linky
m +2 slova
Řádek 2: Řádek 2:


== Charakteristika ==
== Charakteristika ==
K silniční dopravě se dnes zpravidla využívají [[kolo]]vá [[vozidlo|vozidla]], zde pak zejména [[osobní automobil|osobní auta]], [[autobus]]y a [[nákladní automobil]]y. Z hlediska [[energie|energetické]] a finanční náročnosti se jedná se o relativně nákladný způsob dopravy. Oproti jiným druhům jsou silniční motorová vozidla velmi flexibilní a dostanou se na mnoho míst, kam například nevede [[železnice]], a proto je velmi žádaná. Značně znečišťuje [[životní prostředí]], což vede ke snahám ji omezit. Patří mezi nejnebezpečnější dopravy vůbec.
K silniční dopravě se dnes zpravidla využívají [[kolo]]vá [[vozidlo|vozidla]], zde pak zejména [[osobní automobil|osobní auta]], [[autobus]]y a [[nákladní automobil]]y. Z hlediska [[energie|energetické]] a finanční náročnosti se jedná se o relativně nákladný způsob dopravy. Oproti jiným druhům jsou silniční motorová vozidla velmi flexibilní a dostanou se na mnoho míst, kam například nevede [[železnice]], a proto je tato doprava velmi žádaná. Značně znečišťuje [[životní prostředí]], což vede ke snahám ji omezit. Patří mezi nejnebezpečnější dopravy vůbec.


==Historie==
==Historie==

Verze z 4. 5. 2009, 18:49

Silniční doprava je individuální druh dopravy, který probíhá za použití dopravních prostředků zpravidla po silnicích či zpevněných cestách. Využívá se k přepravě osob, ale i nákladů.

Charakteristika

K silniční dopravě se dnes zpravidla využívají kolová vozidla, zde pak zejména osobní auta, autobusy a nákladní automobily. Z hlediska energetické a finanční náročnosti se jedná se o relativně nákladný způsob dopravy. Oproti jiným druhům jsou silniční motorová vozidla velmi flexibilní a dostanou se na mnoho míst, kam například nevede železnice, a proto je tato doprava velmi žádaná. Značně znečišťuje životní prostředí, což vede ke snahám ji omezit. Patří mezi nejnebezpečnější dopravy vůbec.

Historie