Valdická brána: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Založení (časem snad udělám přesnější fotografii)
 
Bez shrnutí editace
Řádek 3: Řádek 3:


== Historie ==
== Historie ==
Původně se jednalo o jednu te tří věží, které byly součástí [[opevnění]] města. Stavba začala na příkaz šlechtického rodu [[Trčkové z Lípy|Trčků z Lípy]] roku [[1568]], ale jak dokládají kusy zdiva, při stavbě byly využity zbytky starší brány z konce [[14. století]]. Roku [[1589]] vyhořela a poté byla zvýšena o třetí patro. Průjezd, tvořený pozdně gotickou křížovou klenbou s dvojitými žebry, dnes spojuje [[Valdštejnovo náměstí|Valdštejnovo]] a [[Žižkovo náměstí (Jičín)|Žižkovo náměstí]]. Plány italských architektů, které do [[Jičín]]a pozval [[Albrecht z Valdštejna]], počítaly se zbořením brány kvůli rozšíření náměstí, z čehož však sešlo vojevůdcovou smrtí v roce [[1634]]. Toto poslední patro bylo roku [[1840]] nahrazeno podle návrhu místního architekta [[Josef Oppolzer|Josefa Oppolzera]] novým, s ochozem. Při této rekonstrukci byla také vybudována známá jehlanovitá střecha. Za [[Socialismus|socialismu]] a poté ještě jednou po [[Sametová revoluce|sametové revoluci]] došlo ke zkoumání stavu brány. První studie vzhledem k trhlinám ve zdivu doporučila opravu, druhá závěry do značné míry potvrdila, nicméně nepožadovala okamžité zásahy. V roce [[1973]] a poté znovu v roce [[2009]] zneužili brány sebevrazi, kteří skočili z ochozu. Poprvé směrem k [[Valdštejnovo náměstí|Valdštejnovu náměstí]] (před [[kostel sv. Jakuba]]), podruhé k [[Žižkovo náměstí (Jičín)|Žižkovu náměstí]]. V obou případech šlo o muže z [[Okres Semily|okresu Semily]].
Původně se jednalo o jednu te tří věží, které byly součástí [[opevnění]] města. Stavba začala na příkaz šlechtického rodu [[Trčkové z Lípy|Trčků z Lípy]] roku [[1568]], ale jak dokládají kusy zdiva, při stavbě byly využity zbytky starší brány z konce [[14. století]]. Roku [[1589]] vyhořela a poté byla zvýšena o třetí patro. Průjezd, tvořený pozdně gotickou křížovou klenbou s dvojitými žebry, dnes spojuje [[Valdštejnovo náměstí|Valdštejnovo]] a [[Žižkovo náměstí (Jičín)|Žižkovo náměstí]]. Plány italských architektů, které do [[Jičín]]a pozval [[Albrecht z Valdštejna]], počítaly se zbořením brány kvůli rozšíření náměstí, z čehož však sešlo vojevůdcovou smrtí v roce [[1634]]. Toto poslední patro bylo roku [[1840]] nahrazeno podle návrhu místního architekta [[Josef Oppolzer|Josefa Oppolzera]] novým, s ochozem. Při této rekonstrukci byla také vybudována známá jehlanovitá střecha. Za [[Socialismus|socialismu]] a poté ještě jednou po [[Sametová revoluce|sametové revoluci]] došlo ke zkoumání stavu brány. První studie vzhledem k trhlinám ve zdivu doporučila opravu, druhá závěry do značné míry potvrdila, nicméně nepožadovala okamžité zásahy. V roce [[1973]] a poté znovu v roce [[2009]] zneužili brány sebevrazi, kteří skočili z ochozu. Poprvé směrem k [[Valdštejnovo náměstí|Valdštejnovu náměstí]] (před [[Kostel sv. Jakuba (Jičín)|kostel sv. Jakuba]]), podruhé k [[Žižkovo náměstí (Jičín)|Žižkovu náměstí]]. V obou případech šlo o muže z [[Okres Semily|okresu Semily]].


== Externí odkazy ==
== Externí odkazy ==

Verze z 20. 4. 2009, 12:46

Valdštejnovo náměstí s Valdickou bránou

Valdická brána se nachází na jičínském Valdštejnově náměstí a je tradičně považována za hlavní symbol Jičína. Je vysoká 52 metrů, ochoz se nachází ve 32 metrech. Do této výšky vede 156 schodů, respektive 152 schodů (poslední čtyři jsou slepé, vedou nad úroveň ochozu, jakoby „do vzduchu“). Brána je v dobrém stavu, je přístupná veřejnosti a často hostí výstavy či divadelní představení.

Historie

Původně se jednalo o jednu te tří věží, které byly součástí opevnění města. Stavba začala na příkaz šlechtického rodu Trčků z Lípy roku 1568, ale jak dokládají kusy zdiva, při stavbě byly využity zbytky starší brány z konce 14. století. Roku 1589 vyhořela a poté byla zvýšena o třetí patro. Průjezd, tvořený pozdně gotickou křížovou klenbou s dvojitými žebry, dnes spojuje Valdštejnovo a Žižkovo náměstí. Plány italských architektů, které do Jičína pozval Albrecht z Valdštejna, počítaly se zbořením brány kvůli rozšíření náměstí, z čehož však sešlo vojevůdcovou smrtí v roce 1634. Toto poslední patro bylo roku 1840 nahrazeno podle návrhu místního architekta Josefa Oppolzera novým, s ochozem. Při této rekonstrukci byla také vybudována známá jehlanovitá střecha. Za socialismu a poté ještě jednou po sametové revoluci došlo ke zkoumání stavu brány. První studie vzhledem k trhlinám ve zdivu doporučila opravu, druhá závěry do značné míry potvrdila, nicméně nepožadovala okamžité zásahy. V roce 1973 a poté znovu v roce 2009 zneužili brány sebevrazi, kteří skočili z ochozu. Poprvé směrem k Valdštejnovu náměstí (před kostel sv. Jakuba), podruhé k Žižkovu náměstí. V obou případech šlo o muže z okresu Semily.

Externí odkazy