Lexikologie: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Interwiki:Lexicologie
Bez shrnutí editace
Řádek 14: Řádek 14:
''etymologie'' - zkoumá původ slov<br />
''etymologie'' - zkoumá původ slov<br />
''frazeologie'' - se věnuje ustáleným slovním spojením<br />
''frazeologie'' - se věnuje ustáleným slovním spojením<br />
''onomastika'' - hledá původ a zákonitisti tvorby vlastních jmen<br />
''onomastika'' - hledá původ a zákonitosti tvorby vlastních jmen<br />
''lexikografie'' - je nauka o slovnících
''lexikografie'' - je nauka o slovnících



Verze z 9. 4. 2009, 15:43

Lexikologie je lingvistická disciplína, která se zabývá lexikem, tedy slovní zásobou určitého jazyka a jejím užíváním. Slovní zásoba jazyka představuje subsystém, jehož jednotkami jsou slova a ustálená slovní spojení. Repertoár těchto jednotek je ve srovnání s ostatními jazykovými rovinami podstatně rozsáhlejší, protože bezprostředně odráží členitost mimojazykové reality. Lexikální rovina je složitými vztahy propojena se všemi ostatními jazykovými podsystémy. Slova se skládají z jednotek rovin nižších, tj. fonémů a morfémů, jejichž prostřednictvím jsou zvukově, slovotvorně a tvaroslovně utvářena, zároveň se však podílejí jako stavební prvky na vzniku jednotek rovin vyšších, tj. slovních spojení, vět a textů.

Za základní jednotku lexikální roviny bývá tradičně považováno slovo jakožto ustálená jednotka jazyka, která je tvořena řadou fonémů ve větě přemístitelnou (výjimečně fonémem jediným) a nese lexikální a/nebo gramatický (případně též pragmatický) význam.

Vzhledem k obtížím teoretické vymezitelnosti slova byly pro potřeby lexikologie abstrahovány i některé další jednotky:

  • Lexém je abstraktní jednotka lexikálního subsystému nadřazená všem svým konkrétním manifestacím v řečových řetězcích, tj. zahrnující u ohebných slov všechny gramatické tvary (houbař, houbaře, houbařem; mluvím, mluví, bude mluvit).
  • Většinou synonymně s termínem lexém se užívá označení lexikální jednotka. Termín lexikální jednotka však zahrnuje i víceslovná pojmenování (ryzec peprný) a frazémy (zaslíbená země, tlouct špačky).

Teorií a praxí vytváření slovníků se zabývá lexikografie. S lexikologií úzce souvisí také slovotvorba, jež studuje formu a význam jednotlivých pojmenování vzniklých na základě pojmenování již existujících, popř. procesem jejich vzniku.

Lexikologie a její disciplíny:
slovotvorba - popisuje způsoby tvoření nových slov
sémantika - je nauka o významu slov
etymologie - zkoumá původ slov
frazeologie - se věnuje ustáleným slovním spojením
onomastika - hledá původ a zákonitosti tvorby vlastních jmen
lexikografie - je nauka o slovnících

Šablona:Pahýl - lingvistika