Operace Paperclip: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
m typo
Řádek 8: Řádek 8:


== Vědci ==
== Vědci ==
Za nejdůležitějšího vědce, který měl být nalezen a přepraven do USA byl považován [[Wernher von Braun]] a jeho spolupracovníci, dalšími objekty zájmu byli raketoví inženýři, chemici, lékaři a experti na námořní zbraně. V září 1945 přiletělo do USA prvních sedm německých vědců, mezi kterými byl i právě Wernher von Braun a byla jim nabídnuta pracovní smlouva na raketové základně [[White Sands Missile Range|White Sands]]. V následujících měsících bylo převezeno více než 100 dalších vědců, například
Za nejdůležitějšího vědce, který měl být nalezen a přepraven do USA, byl považován [[Wernher von Braun]] a jeho spolupracovníci, dalšími objekty zájmu byli raketoví inženýři, chemici, lékaři a experti na námořní zbraně. V září 1945 přiletělo do USA prvních sedm německých vědců, mezi kterými byl i právě Wernher von Braun a byla jim nabídnuta pracovní smlouva na raketové základně [[White Sands Missile Range|White Sands]]. V následujících měsících bylo převezeno více než 100 dalších vědců, například
[[Walter Dornberger]], [[:en:Ernst R. G. Eckert|Ernst R. G. Eckert]], [[:en:Krafft Arnold Ehricke|Krafft Arnold Ehricke]], [[Alexander Lippisch]], [[:en:Arthur Rudolph|Arthur Rudolph]], [[Walter Schreiber]], [[:en:Ernst Stuhlinger|Ernst Stuhlinger]] a [[:en:Bernhard Tessmann|Bernhard Tessmann]].
[[Walter Dornberger]], [[:en:Ernst R. G. Eckert|Ernst R. G. Eckert]], [[:en:Krafft Arnold Ehricke|Krafft Arnold Ehricke]], [[Alexander Lippisch]], [[:en:Arthur Rudolph|Arthur Rudolph]], [[Walter Schreiber]], [[:en:Ernst Stuhlinger|Ernst Stuhlinger]] a [[:en:Bernhard Tessmann|Bernhard Tessmann]].



Verze z 6. 4. 2009, 19:38

Tým Paperclip v Fort Bliss, Texas

Operace Paperclip (nebo také projekt Paperclip) bylo krycí jméno amerického projektu, který měl za úkol převézt po konci druhé světové války z nacistického Německa do Spojených států německé vědce. Pro tento účel byla vytvořena i tzv. Joint Intelligence Objectives Agency,[1] která spravovala dokumenty a informace o této operaci.

Operace Overcast

Původním záměrem - a bezejmenným plánem - americké armády bylo pouze vyslechnout vědce pracující na válečných raketách a zabavit jejich plány a materiály. Toto se změnilo 22. května 1945, kdy major Robert B. Staver prohlásil evakuaci německých vědců a jejich rodin za velmi důležitou pro válku v Tichomoří. 19. července 1945 byl tento plán pojmenován operace Overcast a zároveň byl značně rozšířen v počtu vědců i projektů zamýšlených k transportu přes oceán. Kvůli příliš velkému rozšíření jména Overcast byla nakonec operace přejmenována na Paperclip.

Vědci

Za nejdůležitějšího vědce, který měl být nalezen a přepraven do USA, byl považován Wernher von Braun a jeho spolupracovníci, dalšími objekty zájmu byli raketoví inženýři, chemici, lékaři a experti na námořní zbraně. V září 1945 přiletělo do USA prvních sedm německých vědců, mezi kterými byl i právě Wernher von Braun a byla jim nabídnuta pracovní smlouva na raketové základně White Sands. V následujících měsících bylo převezeno více než 100 dalších vědců, například Walter Dornberger, Ernst R. G. Eckert, Krafft Arnold Ehricke, Alexander Lippisch, Arthur Rudolph, Walter Schreiber, Ernst Stuhlinger a Bernhard Tessmann.

Související operace

  • Special Mission V-2 - americká operace, jejíž cílem bylo prozkoumání technických detailů raket V-2, jejich testování a využití poznatků pro své vlastní rakety.
  • Operation Backfire - britská operace, testování raket V-2 v oblasti Cuxhaven v Německu.

Důsledky

Mnoho z vědců původně pracujících ve válečném Německu se ve Spojených státech ukázalo být velmi užitečnými ve vědeckých organizacích včetně NASA (Wernher von Braun se stal ředitelem Marshall Space Flight Center v Alabamě a později i tvůrcem rakety Saturn V, která byla použita v programu Apollo) a výrazně přispěli k rozvoji proudového letectví a astronautiky.

Výsledky některých projektů jsou stále klasifikovány jako tajné a někteří konspirační teoretikové věří, že se němečtí vědci podíleli i na vývoji takzvaných létajících talířů[2][3].

Reference

  1. Joint Intelligence Objectives Agency [online]. Dostupné online. 
  2. Tom Bower, The Paperclip Conspiracy: The Hunt for the Nazi Scientists, 1987, Little Brown & Co (T), Boston, Massachusetts, U.S.A.
  3. MATTERN & FRIEDRICH, UFO'S: NAZI SECRET WEAPON?, 1975, Samisdat, Ltd., Toronto, Canada

Související odkazy