Padmé Amidala: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Idioma-bot (diskuse | příspěvky)
m robot přidal: lv:Padme Amidala
Bez shrnutí editace
Řádek 3: Řádek 3:
{{Spoiler}}
{{Spoiler}}


Narodila se roku 46 před B.Y. ([[Bitva o Yavin|Bitvou o Yavin]]) jako obyčejná dívka v horské vesnici na planetě [[Naboo]]. Patřila mezi geniální děti a dětství strávila už v hlavním městě Theed, v sedmi letech vstoupila do Organizace pro podporu uprchlíků a ve dvanácti získala titul „princezny Theedu.Ve čtrnácti letech už byla zvolena královnou [[Naboo]] namísto krále Veruny jež abdikoval a přijala přídomek Amidala. Pět měsíců nástupu na trůn byla její planeta obětí obchodní blokády a okupace Obchodní federace, během invaze však uniká na senátní planetu [[Corusant]] a díky svým diplomatickým vlohám získává pomoc na osvobození planety a do funkce Nejvyššího kancléře se dostává senátor [[Naboo]], [[Darth_Sidious|Palpatine]]. Po osmi letech které trvá volební období panovníků jejího domovského světa získali funkci senátorky [[Naboo]] a sektoru Chommel od nově zvolené královny Jamilie. Na [[Corusant|Corusantu]] se pak zasazovala o udržení [[demokracie]], vládu práva a mírové vypořádání se separatistickou Konfederací nezávislých světů, Roku 22 před [[Bitva o Yavin|B.Y.]] si tajně bere [[Darth_Vader|Anakina Skywalkera]]. V důsledku intrik kancléře [[Darth_Sidious|Palpatina]] který získal „zvláštní pravomoci“ vychází práce Padmé na zachování původní podoby [[Republika (Star Wars)|Republiky]] naprázdno. Ve snaze o zlepšení tohoto stavu začala vytvářet skupinu senátorů zvanou Dvoutisícová delegace jejíž hlasy však byly přehlušeny. Umírá po přestupu [[Darth_Vader|Anakina Skywalkera]] k temné straně síly však při porodu dvojčat [[Luke Skywalker|Luka]] a [[Leia|Leii]]. Její tělo bylo navráceno na domovskou planetu.
Narodila se roku 46 před B.Y. ([[Bitva o Yavin|Bitvou o Yavin]]) jako obyčejná dívka v horské vesnici na planetě [[Naboo]]. Patřila mezi geniální děti a dětství strávila už v hlavním městě Theed, v sedmi letech vstoupila do Organizace pro podporu uprchlíků a ve dvanácti získala titul „princezny Theedu".Ve čtrnácti letech už byla zvolena královnou [[Naboo]] namísto krále Veruny, jež abdikoval a přijala přídomek Amidala. Pět měsíců nástupu na trůn byla její planeta obětí obchodní blokády a okupace Obchodní federace, Padmé však během invaze unikla na senátní planetu [[Corusant]].Potom, co díky svým diplomatickým vlohám získala pomoc na osvobození planety, do funkce Nejvyššího kancléře se dostal [[Darth_Sidious|Palpatine]], senátor [[Naboo]].Po osmi letech, které trvá volební období panovníků jejího domovského světa, získala funkci senátorky [[Naboo]] a sektoru Chommel od nově zvolené královny Jamilie. Na [[Corusant|Corusantu]] se pak zasazovala o udržení [[demokracie]], vládu práva a mírové vypořádání se separatistickou Konfederací nezávislých světů. Roku 22 před [[Bitva o Yavin|B.Y.]] si tajně vzala [[Darth_Vader|Anakina Skywalkera]]. V důsledku intrik kancléře [[Darth_Sidious|Palpatina]], který získal „zvláštní pravomoci“, vychází práce Padmé na zachování původní podoby [[Republika (Star Wars)|Republiky]] naprázdno. Ve snaze o zlepšení tohoto stavu začala vytvářet skupinu senátorů zvanou Dvoutisícová delegace, jejíž hlasy však byly přehlušeny. Zemřela po přestupu [[Darth_Vader|Anakina Skywalkera]] k temné straně síly při porodu dvojčat [[Luke Skywalker|Luka]] a [[Leia|Leii]]. Její tělo bylo navráceno na domovskou planetu.


{{Konec spoileru}}
{{Konec spoileru}}

Verze z 4. 4. 2009, 19:41

Padmé Naberrie Amidala je fiktivní postava ze světa Star Wars. Nejdříve se objevila Epizodě I – Skrytá hrozba a později v obou následujících dílech, její roli ztvárnila Natalie Portman. V původní sérii je pouze zmíněna.

Šablona:Spoiler

Narodila se roku 46 před B.Y. (Bitvou o Yavin) jako obyčejná dívka v horské vesnici na planetě Naboo. Patřila mezi geniální děti a dětství strávila už v hlavním městě Theed, v sedmi letech vstoupila do Organizace pro podporu uprchlíků a ve dvanácti získala titul „princezny Theedu".Ve čtrnácti letech už byla zvolena královnou Naboo namísto krále Veruny, jež abdikoval a přijala přídomek Amidala. Pět měsíců nástupu na trůn byla její planeta obětí obchodní blokády a okupace Obchodní federace, Padmé však během invaze unikla na senátní planetu Corusant.Potom, co díky svým diplomatickým vlohám získala pomoc na osvobození planety, do funkce Nejvyššího kancléře se dostal Palpatine, senátor Naboo.Po osmi letech, které trvá volební období panovníků jejího domovského světa, získala funkci senátorky Naboo a sektoru Chommel od nově zvolené královny Jamilie. Na Corusantu se pak zasazovala o udržení demokracie, vládu práva a mírové vypořádání se separatistickou Konfederací nezávislých světů. Roku 22 před B.Y. si tajně vzala Anakina Skywalkera. V důsledku intrik kancléře Palpatina, který získal „zvláštní pravomoci“, vychází práce Padmé na zachování původní podoby Republiky naprázdno. Ve snaze o zlepšení tohoto stavu začala vytvářet skupinu senátorů zvanou Dvoutisícová delegace, jejíž hlasy však byly přehlušeny. Zemřela po přestupu Anakina Skywalkera k temné straně síly při porodu dvojčat Luka a Leii. Její tělo bylo navráceno na domovskou planetu.

Šablona:Konec spoileru

Externí odkazy

Šablona:Link FA