Evropský účetní dvůr: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
LaaknorBot (diskuse | příspěvky)
SassoBot (diskuse | příspěvky)
Řádek 22: Řádek 22:
[[da:Den Europæiske Revisionsret]]
[[da:Den Europæiske Revisionsret]]
[[de:Europäischer Rechnungshof]]
[[de:Europäischer Rechnungshof]]
[[el:Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο]]
[[en:European Court of Auditors]]
[[en:European Court of Auditors]]
[[eo:Revizora Kortumo]]
[[eo:Revizora Kortumo]]

Verze z 31. 3. 2009, 14:39

Evropský účetní dvůr (EÚD) – také Účetní dvůr EU, nebo i jen Účetní dvůr – vznikl na základě smlouvy uzavřené mezi státy Evropských společenství 22. července 1975, za účelem externí finanční kontroly ES.

EÚD jako na jiných institucích nezávislá organizace kontroluje účetnictví všech příjmů a výdajů Unie a jejích orgánů. O této činnosti každoročně informuje ve výroční zprávě, kterou je povinnen uveřejnit po roční uzávěrce. Tato zpráva je uveřejněna v úředním zpravodaji EU a je podkladem pro kontrolní činnost Evropského parlamentu.

Evropský účetní dvůr sídlí v Lucemburku.

Velká pozornost je přisuzována rozpočtovému hospodaření a zejména otázce, zda jsou finanční prostředky EU vynakládány za schválených zásad na určené účely. V případě nesrovnalostí však EÚD nemá právo uplatňovat přímé sankce.

Podle Smlouvy z Nice má EÚD po jednom auditorovi z každého členského státu Evropské unie. Jsou jmenováni na základě jednomyslného rozhodnutí Rady ministrů po konzultaci s Evropským parlamentem. Volební období je 6 let, mohou být voleni i opakovaně. Auditoři volí pak prezidenta EÚD. Celkový počet zaměstnanců tohoto úřadu je asi 760.

Externí odkazy

Šablona:Pahýl - Evropská unie