Anatomie rostlin: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
m Stránka Anatomie a morfologie rostlin přemístěna na stránku Anatomie rostlin s výměnou přesměrování: kratší název, bude to stačit, obě disciplíny se tak jako tak prolínají
{{ve výstavbě}}, male upravy uz ted
Řádek 1: Řádek 1:
{{ve výstavbě}}
'''Anatomie a morfologie rostlin''' je podoborem [[botanika|botaniky]]. '''Anatomie''' se zaobírá vnitřní strukturou [[Rostliny|rostlinných]] [[orgán]]ů a '''morfologie''' jejich vnější (celkovou) stavbou. Porovnávají je mezi jednotlivými druhy, zařazují je do odlišných kategorií a studují též jejich funkci a evoluční vztahy.Rostliny podle stavby stonku dělíme na byliny a dřeviny.
'''Anatomie rostlin''' je podobor [[botanika|botaniky]] a [[anatomie]], zabývající se vnitřní stavbou těl [[rostliny|rostlin]]. Do jisté míry se překrývá s '''[[morfologie|morfologií]] rostlin''', které jejich vnější (celkovou) stavbou. Porovnávají je mezi jednotlivými druhy, zařazují je do odlišných kategorií a studují též jejich funkci a evoluční vztahy.


==Rostlinné orgány==
== Stélka ==
{{podrobně|stélka}}
===[[Vegetativní orgány]]===
{{pahýl část}}

==Vegetativní orgány==
{{podrobně|vegetativní orgány}}
Mezi [[vegetativní orgány]] patří patří ty, které rostlině slouží primárně k jejímu vlastnímu růstu, nikoliv k [[pohlavní rozmnožování|pohlavnímu rozmnožování]]:
* [[kořen]]
* [[kořen]]
* [[stonek|stonek]]
* [[stonek]]
* [[list]]
* [[list]]


===[[Generativní orgány]]===
==Generativní orgány==
{{podrobně|Generativní orgány}}
* [[květ|květ]]
[[Generativní orgány]] rostliny jsou orgány rostlin s generativní funkcí, tedy ty, které rostlině slouží k pohlavnímu rozmnožování (ne však k nepohlavnímu), obecně pro vznik příští generace rostlin.
* [[květ]]
* [[plod (botanika)|plod]]
* [[plod (botanika)|plod]]


==Externí odkazy==
== Odkazy ==
===Reference===
<references />


===Externí odkazy===
*[http://kfrserver.natur.cuni.cz/cz/edu/anatomie/slovnik/slovnik.htm VOTRUBOVÁ, Olga; OPATRNÁ, Jana; BENEŠ, Karel. ''Základní slovník rostlinné anatomie''. Časopis Živa, číslo 1-6, ročník 2001]
*[http://kfrserver.natur.cuni.cz/studium/prednasky/anatomie/slovnik/slovnik.htm VOTRUBOVÁ, Olga; OPATRNÁ, Jana; BENEŠ, Karel. ''Základní slovník rostlinné anatomie''. Časopis Živa, číslo 1-6, ročník 2001]


{{Pahýl - botanika}}
{{Pahýl - botanika}}

Verze z 27. 3. 2009, 16:19

Anatomie rostlin je podobor botaniky a anatomie, zabývající se vnitřní stavbou těl rostlin. Do jisté míry se překrývá s morfologií rostlin, které jejich vnější (celkovou) stavbou. Porovnávají je mezi jednotlivými druhy, zařazují je do odlišných kategorií a studují též jejich funkci a evoluční vztahy.

Stélka

Podrobnější informace naleznete v článku stélka.

Vegetativní orgány

Podrobnější informace naleznete v článku vegetativní orgány.

Mezi vegetativní orgány patří patří ty, které rostlině slouží primárně k jejímu vlastnímu růstu, nikoliv k pohlavnímu rozmnožování:

Generativní orgány

Podrobnější informace naleznete v článku Generativní orgány.

Generativní orgány rostliny jsou orgány rostlin s generativní funkcí, tedy ty, které rostlině slouží k pohlavnímu rozmnožování (ne však k nepohlavnímu), obecně pro vznik příští generace rostlin.

Odkazy

Reference


Externí odkazy

Šablona:Pahýl - botanika