Výsypka: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Cool3d (diskuse | příspěvky)
Využití
ArthurBot (diskuse | příspěvky)
m robot přidal: ja:ボタ山
Řádek 75: Řádek 75:
[[eo:Ŝutmonto]]
[[eo:Ŝutmonto]]
[[fr:Terril]]
[[fr:Terril]]
[[ja:ボタ山]]
[[nl:Steenberg (mijn)]]
[[nl:Steenberg (mijn)]]
[[pl:Hałda]]
[[pl:Hałda]]

Verze z 27. 3. 2009, 06:52

Téměř 200 m vysoká výsypka "Monte Kali" u Heringen v Hessensku
Výsypkové hospodářství lomu Bílina v severních čechách

Výsypka nebo také halda (z něm. die Halde) nebo odval či kypa je velká hromada více méně sypkého a nežádaného materiálu (hlušiny), který vzniká skrývkou při těžbě různých nerostných surovin (uhlí, uran, kaolín, bentonit), případně skladováním popílku uhelných elektráren a podobně. Je to tedy antropogenní krajinný útvar, tj. útvar vytvořený člověkem, obsahující nadložní a podzemní vrstvy, vytěžené v lomech a hlubinných dolech. Slouží k dočasnému nebo trvalému uložení těchto nepotřebných hmot.

Výsypka neobsahuje těžené materiály v dostatečné koncentraci, přesto může obsahovat stopy látek nebezpečných, například radioaktivních. Materiál výsypky pochází z hlubších vrstev a jen pozvolna se na něm může uchytit vegetace, a to jen jistého typu. Naopak u výsypek nezpevněných vegetací hrozí sesuvy půdy; sesuv výsypky v Aberfanu ve Walesu roku 1966 si vyžádal 144 obětí, zčásti školních dětí. Jiné nebezpečí, zejména u výsypek uhelných dolů, představuje podzemní hoření zbytků uhlí, které se obvykle nedá hasit a může trvat několik let.

V mnoha zemích proto zákon nařizuje těžebním společnostem, že musí výsypky odstranit, rekultivovat a podobně. Výsypky tvoří významné krajinné dominanty o mocnosti až kolem 100 m a výrazně dokáží změnit ráz okolí. Například v Belgii se rekultivované výsypky využívají jako lyžařské svahy, terénem vedou cyklostezky a podobně. Na jižních svazích se zakládají vinice (v Česku např. Litvínov) nebo sady. Někdy se změnou technologie stane materiál výsypky znovu ekonomicky zajímavým a začne se zpracovávat.

Od výsypek, jež mají více méně homogenní složení, je třeba odlišovat skládky, vzniklé skladováním různorodých, často organických nebo chemicky aktivních odpadů. U těch je třeba zvláštních opatření kvůli nebezpečí kontaminace podzemní vody a podobně.

Výsypky se dělí podle umístění na:

  • Vnitřní - uvnitř lomu v lokalitě, která je už vytěžena
  • Vnější - v blízkém okolí lokality těžby.

Využití

Takto nově vzniklé lokality výsypek po rekultivačních a revitalizačních úpravách jsou jako ideální pro realizace nejrůznějších staveb a areálů s mnoha využitími. Konkrétní proces který navrací krajině původní vzhled a funkci jsou rekultivace.

  • Rekreační centra – jako příklad jezero Most. Kde vzniká jezero s malým přístavem a rekreační zónou pro přilehlé město. Kolem se chytá bruslařská dráha a cyklostezka nebo také zázemí pro podnikatelskou činnost a procházky po lesnických rekultivacích a nových parcích.
  • Navrácení přírodě – mnoho výsypek je navráceno zpět přírodě. A ponechána přirozenému vývoji sukcesních společenstev rostlin a osídlení novými živočichy. Typickým příkladem je Kopistská výsypka.


Seznam výsypek v Podkrušnohoří (vnější výsypky)

Sokolovsko:

Mostecko

Haldy v Ostravě

Odkazy

Logo Wikimedia Commons Galerie Výsypka na Wikimedia Commons Šablona:Portál Těžba

Související články

Externí odkazy


V tomto článku byl použit překlad textu z článku Slag heap na anglické Wikipedii (číslo revize nebylo určeno)Šablona {{Překlad}} požaduje zadat hodnotu do parametru „revize“!.