Niklaus Wirth: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
P.matel (diskuse | příspěvky)
m +commonscat
SassoBot (diskuse | příspěvky)
m robot přidal: lv:Niklauss Virts
Řádek 43: Řádek 43:
[[it:Niklaus Wirth]]
[[it:Niklaus Wirth]]
[[ja:ニクラウス・ヴィルト]]
[[ja:ニクラウス・ヴィルト]]
[[lv:Niklauss Virts]]
[[ml:നിക്ലോസ് വിര്‍ത്ത്]]
[[ml:നിക്ലോസ് വിര്‍ത്ത്]]
[[mr:निक्लॉस वर्थ]]
[[mr:निक्लॉस वर्थ]]

Verze z 11. 3. 2009, 16:57

Niklaus Wirth
Niklaus Wirth v roce 1969

Niklaus E. Wirth (* 15. února 1934 Winterthur, Švýcarsko) je švýcarský informatik. V roce 1959 vystudoval elektrotechniku na Eidgenössische Technische Hochschule v Curychu, v roce 1960 obdržel magisterský titul na Lavalské univerzitě v Kanadě, v roce 1963 pak získal titul Ph.D. na kalifornské univerzitě v Berkeley.

V letech 19631967 působil jako asistent informatiky na Stanfordově univerzitě a také na univerzitě v Curychu. V roce 1968 se stal profesorem informatiky na Curyšském ETH, s dvouletou přestávkou u Xerox PARC (Xerox Palo Alto Research Center) v Kalifornii.

Byl vedoucím návrhářem programovacích jazyků Algol W, Pascal, Modula, Modula-2 a Oberon. Byl také významným členem vývojového týmu pracujícího na návrhu a implementaci operačních systémů Lilith a Oberon a designu digitálního hardware a simulačního systému Lola. Za vývoj těchto jazyků obdržel Turingovu cenu.

Jeho článek Program Development by Stepwise Refinement (Vývoj programů postupným zdokonalováním) je považován za klasický text softwarového inženýrství. Jeho kniha Algorithms + Data Structures = Programs (Algoritmy + datové struktury = programy) si získala všeobecné uznání a dodnes se používá jako referenční příručka k základním algoritmům. Niklaus Wirth odešel do důchodu v roce 1999.

Knihy

Externí odkazy

Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa k tématu Niklaus Wirth na Wikimedia Commons