Power metal: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Bez shrnutí editace
Řádek 45: Řádek 45:
== Externí odkazy ==
== Externí odkazy ==
* [http://www.metal-forum.cz/viewforum.php?f=17 Power & Speed Metal Fórum]
* [http://www.metal-forum.cz/viewforum.php?f=17 Power & Speed Metal Fórum]
* [http://www.metallum.cz/viewforum.php?f=22 Power metalové kapely na Orbis Metallum]


{{metal}}
{{metal}}

Verze z 15. 2. 2009, 17:02

Power metal

Power metal je styl vycházející z heavy metalu s cílem vyvolat "epické" cítění. Včleňuje do sebe rysy hlavně z klasického metalu společně s thrash metalem nebo speed metalem, často za symfonického kontextu. Existují však dva příbuzné styly: jeden v severní Americe a druhý založený v Německu a Skandinávii. V dnešní době se termín „power metal“ vztahuje hlavně na ten evropský styl, společně s americkou skupinou Kamelot, jako důležitou výjímkou.

Charakteristické znaky

V současnosti se „power metal“ spojuje s epickým zvukem, který je typický i pro speed metal. Jedinečnost textů spočívá v tom, že se nezaměřují na „skutečný svět“ - osobní zkušenosti, historické události, společenské problémy. Místo toho se věnují náboženství, sci-fi nebo fantazii a většinou se spojují s optimizmem.

Při tomto druhu heavy metalu hraje důležitou úlohu „čistý“ zpěv, na rozdíl od hrdelního zpěvu v death metalu a black metalu. Zpěváci většinou jdou ve stopách takových legend heavy-metalového zpěvu jako Bruce Dickinson či Rob Halford. Většina zpěváků zpívá ve vysokých tónech, až na některé výjímky; např. Matt Barlow (bývalý frontman Iced Earth) nebo Joakim Brodén (frontman skupiny Sabaton) zpívají v barytónu. Další muzikanti, např. Hansi Kürsch (Blind Guardian) vycházejí z dědictví hard-rockových Queen.

Kytaristi a basáci hrají extrémně krátké a rychlé riffy, akordy se mění poměrně pomalu, a celkově jsou skladby hrané v harmonickém tempu. Zaručené jsou také rychlá a technicky náročná kytarové sóla. Mnoho bubeníků používá dvojkopákové bicí, čímž docilují zvýšenou rychlost a rytmiku.

Důležité jsou také klávesové nástroje, i když ne každá kapela jich využívá stejně. Někdy jen dotvářejí atmosféru, jinde jsou důležitou součátí celkového projevu, jako např. u italských Rhapsody, kteří naplno využívají symfonické elementy.

Power metal je oblíbený předovším v Evropě, Japonsku, v některých latinsko-amerických zemích jako (Brazílie, Venezuela, Chile), menší popularitu zažívá v Severní Americe (obzvlášť v kanadské provincii Québec, kde má silnou základnu fanoušků).

Typy power metalu

Evropský power metal

V polovině 80. let, evropské skupiny jako němečtí Helloween a švedští Europe do zvuku skladeb dodaly ještě více melodičnosti. I když se skupina Europe později rozvinula spíše do hard rocku, tak jsou jejich první alba pro vývoj power metalu důležitá a pravidelně jsou citována novými power metalovými skupinami jako vlivná. Skupina Helloween smíchala rychlé speed metalové riffy s melodií a dodala silný zpěv, podobný skupině Iron Maiden, což později určilo jejich zvuk. Jejich alba Keeper of the Seven Keys Part 1 (1987) a Keeper of the Seven Keys Part 2 (1988) jsou zařazovány jako milníky tohoto žánru. Následovně se evropský styl („happy metal“) rozšířil po celém kontinentu (hlavně ve Finsku) a také celosvětově, i když je v USA, Spojeném království a dalších anglicky mluvicích zemích poměrně nepopulární.

Americký power metal

Americký power metal je ,podobně jako evropský, ovlivněn skupinami jako Rainbow (viz také Dio), Queen, Iron Maiden, Judas Priest, Savatage a Queensrÿche. Proto jsou americké skupiny Iced Earth, Nevermore a Symphony X považovány za následovníky tohoto stylu, ale další tvrzení říkají, že jejich tempo skončilo nebo splynulo se styly, které jsou známé jako thrash metal a evropský power metal. Skupiny z 80. let jako Lizzy Borden na jedné straně se Savage Grace a na straně druhé se Sanctuary, Crimson Glory, Liege Lord, Jag Panzer a dalšími představují americký power metal. Jiné hlasy tvrdí, že mezi průkopníky žánru v Americe patří spíš Manowar a Virgin Steele nebo Symphony X z New Jersey.

Epický metal

Epic metal je styl power metalu, který se vyvinul z tradičního heavy metalu ve spojení s prvky klasického rocku 70. let. I když se na první pohled může zdát, že styl je velmi podobný tradičnímu heavy metalu, má v sobě mnoho jiných prvků: může byt rychlý a rytmický jako thrash metal, pomalý jako doom metal nebo podobný stylu Nové vlny britského heavy metalu.

Texty, které jsou důležitou častí žánru, způsobily, že mnohé kapely se řadí k epic-metalové scéně, i když nemají žádné prvky epického metalu (např. Blind Guardian, Rhapsody of Fire a Gamma Ray, které se většinou pohybují v power-metalové scéně).

Mezi základní témata textů epického metalu patří boje, válka, čest a odvaha bojovníka. Lehce je také možné narazit na fantazijní texty. Také je možné nájít texty o vznešených předcích, i když to spíš patří do Viking metalu (Bathory, Falkenbach, Doomsword, Vintersorg). Na druhé straně může být z hlediska textového i hudebního Viking metal považován za odnož epického metalu.

Symfonický power metal

Pod termínem Symfonický power metal se rozumí power-metalové kapely, které ve velkém využívají klávesy nebo nástroje běžně používané při vážné hudbě či v symfonickém heavy metalu.

Symfonický power metal je někdy považovaný stejně za symfonický metal jako i power metal, především kvůli sporům mezi fanoušky okolo používaní výrazu „symfonický power metal“. Například Nightwish má prvky symfonického metalu, zatímco Sonata Arctica má více power-metalových elementů.

Externí odkazy