Kyselina hyaluronová: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Alecs.bot (diskuse | příspěvky)
FiriBot (diskuse | příspěvky)
m robot přidal: ro:Acid hialuronic
Řádek 54: Řádek 54:
[[nl:Hyaluronan]]
[[nl:Hyaluronan]]
[[pl:Kwas hialuronowy]]
[[pl:Kwas hialuronowy]]
[[ro:Acid hialuronic]]
[[ru:Гиалуроновая кислота]]
[[ru:Гиалуроновая кислота]]
[[sk:Kyselina hyalurónová]]
[[sk:Kyselina hyalurónová]]

Verze z 15. 2. 2009, 15:16

Struktura

Kyselina hyaluronová (KH) je přirozeně se vyskytující nesulfonovaný glykosaminoglykan, lineární polysacharid, složený z opakujících se disacharidových jednotek (kyselina D-glukuronová a N-acetylglukosamin). Navzdory jednoduché primární struktuře, vykazuje KH velmi rozdílné biologické účinky v závislosti na velikosti molekuly a jejím prostorovém uspořádání. KH tvoří jednu z hlavních složek mezibuněčné hmoty. Je součástí pojivových, epiteliálních a nervových tkání. Ve velkém množství se nachází v očním sklivci, synoviální tekutině a kůži.

Biologické funkce

  • váže na sebe vodu (pojme přibližně tisícinásobek vody)
  • brání prostupu virů a bakterií přes pericelulární matrix k buňce
  • moduluje zánět indukcí uvolňování cytokinů a chemokinů, zháší volné kyslíkové radikály, ovlivňuje proliferaci a diferenciaci buněk
  • brání ukládání kolagenu a tím podporuje bezjizevnaté hojení tkáně (bylo popsáno, že vyšší hladiny KH v ráně fetální tkáně jsou zodpovědné za bezjizevnaté hojení)[1].
  • popsaný je rovněž analgetický účinek
  • v synoviální tekutině slouží KH díky svým viskoelastickým vlastnostem jako lubrikans a tlumič nárazů, dále stimuluje endogenní syntézu KH buňkami synoviální membrány, zlepšuje metabolismus chondrocytů a inhibuje degradaci kloubní chrupavky.[2].

Využití

Již v 60. letech 20. století se využívala KH k lokální léčbě popálenin a kožních vředů. Od r. 1979 je na trhu KH určená pro použití v oční chirurgii. Chrání jemné oční tkáně, především endotel rohovky, před poškozením během chirurgického výkonu, využívá se i jako náhrada sklivce při operaci šedého zákalu nebo implantaci čočky. Druhé nejširší využití KH představuje intraartikulární aplikace (tzv. viskosuplementace) u pacientů s osteoartrózou. Novou možností je periartikulární aplikace KH při podvrtnutí kotníku. Významné je využití KH k augmentaci v plastické chirurgii (vyplň vrásek, vtažených jizev, zvětšení prsou).

REFERENCE

  1. CHEN, W.Y.J.; ABATANGELO, G. Functions of hyaluronan in wound repair. Wound repair and regeneration. 1999, roč. 7, čís. 2, s. 79-89. (anglicky) 
  2. KOGAN, G.; ŠOLTÉS, L.; STERN, R. Hyaluronic acid: a natural biopolymer with a broad range of biomedical and industrial applications. Biotechnol Lett. 2007, roč. 29, s. 17-25. (anglicky)