Lamblie střevní: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
→‎Popis: (jen opravení chybky)
Řádek 67: Řádek 67:
}}</ref>
}}</ref>


Na spodní straně buňky je vytvořen [[přísavný disk]], tvořený [[mikrotubuly]] a proteinem [[giardin]]em. Při [[buněčné dělení|dělení]] tento přísavný disk zaniká a každá ze vzniklých buněk si ho musí vytvořit znovu ([[de novo]]). Jako organizační centrum tvorby nových mikrotubulů pro novou přísavku slouží [[mediánní tělísko|mediánní tělíska]], vypadající jako dvě oválné struktury uprostřed buňky.<ref name=paraziti />. Mediánní tělísko a adhezivní disk jsou pro jednotlivé druhy rodu Giardia charakteristické.Dalším charakteristickým znakem je přítomnost bičíků - mají 6 předních a 2 zadní ( vlečné) bičíky. Vlečné bičíky procházejí tělem Giardie v [[cytostomu]] a vystupují zádí.
Na spodní straně buňky je vytvořen [[přísavný disk]], tvořený [[mikrotubuly]] a proteinem [[giardin]]em. Při [[buněčné dělení|dělení]] tento přísavný disk zaniká a každá ze vzniklých buněk si ho musí vytvořit znovu ([[de novo]]). Jako organizační centrum tvorby nových mikrotubulů pro novou přísavku slouží [[mediánní tělísko|mediánní tělíska]], vypadající jako dvě oválné struktury uprostřed buňky.<ref name=paraziti />. Mediánní tělísko a adhezivní disk jsou pro jednotlivé druhy rodu Giardia charakteristické. Dalším charakteristickým znakem je přítomnost bičíků - mají 6 předních a 2 zadní ( vlečné) bičíky. Vlečné bičíky procházejí tělem Giardie v [[cytostomu]] a vystupují zádí.


==Zastoupené druhy==
==Zastoupené druhy==

Verze z 11. 2. 2009, 01:09

Jak číst taxoboxLamblie střevní
alternativní popis obrázku chybí
Vědecká klasifikace
DoménaEukaryota
ŘíšeExcavata
KmenFornicata
NadtřídaEopharyngia
Třídatrepomonády (Trepomonadea)
Řáddiplomonády (Diplomonadida)
ČeleďGiardiidae
RodGiardia
Binomické jméno
Giardia intestinalis
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Lamblie střevní (Giardia intestinalis, G. lamblia nebo G. duodenalis) je parazitický prvok z řádu diplomonád. Jedná se o několik druhů, které lze od sebe odlišit na základě charakteristických morfologických znaků u trofozoitů.[1] Onemocnění způsobené lambliemi se označuje jako giardióza či lamblióza.[2]

Popis

Lamblie nemá buněčná ústa a živí se tak pouze pinocytoticky.[2] Také má jen redukované mitochondrie: označují se jako mitozomy a neobsahují na rozdíl od mitochondrií genom.[3] Na druhou stranu mají dvě jádra. Nedávno byl osekvenován genom této diplomonády; je spíše menší a obsahuje 12 miliónů párů bazí.[4]

Na spodní straně buňky je vytvořen přísavný disk, tvořený mikrotubuly a proteinem giardinem. Při dělení tento přísavný disk zaniká a každá ze vzniklých buněk si ho musí vytvořit znovu (de novo). Jako organizační centrum tvorby nových mikrotubulů pro novou přísavku slouží mediánní tělíska, vypadající jako dvě oválné struktury uprostřed buňky.[2]. Mediánní tělísko a adhezivní disk jsou pro jednotlivé druhy rodu Giardia charakteristické. Dalším charakteristickým znakem je přítomnost bičíků - mají 6 předních a 2 zadní ( vlečné) bičíky. Vlečné bičíky procházejí tělem Giardie v cytostomu a vystupují zádí.

Zastoupené druhy

Střevní lamblie není jediným druhem, jde o několik druhů rozlišitelných podle morfologie trofozoitů:[1]

  • Giardia intestinalis - hostitelem jsou hospodářská, domácí, volně žijící zvířata a člověk
  • Giardia ardeae a Giardia psittaci - hostitelem jsou ptáci (pravděpodobně nejsou přenosné na člověka)
  • Giardia muris a Giardia microti - hostiteli hlodavci (nebyl potvrzen přenos na člověka)
  • Giardia agilis - hostiteli obojžívelníci (nebyl potvrzen přenos na člověka)

Životní cyklus

Životní cyklus G. intestinalis

Lamblie tvoří cysty, které se po požití v žaludku excystují a mění se na trofozoity. Ti dosahují rozměrů 1-20×6-16 mikrometrů). Usídlují se v lačníku (jejunum, součást tenkého střeva) nebo v žlučovodech a žlučníku. Právě v tenkém střevě způsobují příznaky nemoci, protože mechanicky ničí svým přísavným diskem stěnu tenkého střeva. Rovněž se množí a tvoří se cysty, které odcházejí z těla ven a obvykle dalšího hostitele nakazí skrz znečištěnou vodu nebo potraviny.[2]

Onemocnění

Související informace naleznete také v článku giardióza.

Giardióza je v ČR nejčastější lidské střevní onemocnění způsobené parazitických prvokem, s incidencí až několika stovek případů ročně. Na celém světě pak trpí giardiózou milióny lidí. Onemocnění se potvrzuje nálezem cyst mikroskopickými technikami, léčí se 5-nitroimidazoly.[2]

Reference

  1. a b CHROUST, Karel; LUKEŠOVÁ, Daniela; MODRÝ, David, Svobodová Vlasta. Veterinární protozoologie. 1. vyd. Brno: VFU Brno, 1998. 113 s. ISBN 80-85114-27-5. S. 31. (cz) 
  2. a b c d e VOLF, Petr; HORÁK, Petr. Paraziti a jejich biologie. Praha: Triton, 2007. (Vyd. 1). ISBN 978-80-7387-008-9. S. 318. 
  3. HEHL, Adrian B, Attila Regos, Elisabeth Schraner, André Schneider. Bax function in the absence of mitochondria in the primitive protozoan Giardia lamblia. PLoS ONE. 2007, s. e488. Dostupné online [cit. 2008-09-17]. ISSN 1932-6203. DOI 10.1371/journal.pone.0000488. (anglicky) 
  4. YEE, Janet, Anita Tang, Wei-Ling Lau, Heather Ritter, Dewald Delport, Melissa Page, Rodney D Adam, Miklós Müller, Gang Wu. Core histone genes of Giardia intestinalis: genomic organization, promoter structure, and expression. BMC Molecular Biology. 2007, s. 26. Dostupné online [cit. 2008-09-17]. ISSN 1471-2199. DOI 1471-2199-8-26. (anglicky) 

Šablona:Portál Medicína