Knovízská kultura: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
LaaknorBot (diskuse | příspěvky)
m robot přidal: pl:Kultura knowiska
Sklenář, K. - Sklenářová, Z. - Slabina M. : Encyklopedie pravěku v Čechách, na Moravě a ve Slezsku (vyd. 2007)
Řádek 1: Řádek 1:
{{upravit - historie}}
{{upravit - historie}}


'''Knovízská kultura''' [[doba bronzová|doby bronzové]] ve středních Čechách, pojmenovaná podle naleziště [[Knovíz]] u [[Slaný|Slaného]], se vyznačuje rozvinutým kovolitectvím, stopami [[kanibalismus|kanibalismu]] a vychází z mísení pozůstatků [[Únětická kultura|únětického]] lidu, dále mohylové středodunajské a zásahu falcké mohylové kultury. Není vyloučeno její zařazení mezi protokeltská etnika.
'''Knovízská kultura''' [[doba bronzová|doby bronzové]] ve středních Čechách, pojmenovaná podle naleziště [[Knovíz]] u [[Slaný|Slaného]], se vyznačuje rozvinutým kovolitectvím, stopami [[kanibalismus|kanibalismu]] a vychází z mísení pozůstatků [[Únětická kultura|únětického]] lidu, dále mohylové středodunajské a zásahu falcké mohylové kultury. Není vyloučeno její zařazení mezi protokeltská etnika. Kultura se datuje mezi roky '''1300 až 950 před n. l.''', osidlovala výšinné i jinak strategické polohy, kde vznikala lehčí opevnění ('''palisáda'''). Sídliště se dělila na obytnou část (sloupové domy) a hospodářskou (jámy, sýpky). V nálezech keramiky převažují vejčité nádoby, hrnce s plastickou výzdobou (žlábky, rytí) a specializované keramické výrobky (stolní keramika). Charakteristické jsou '''tepané nádoby z bronzového plechu'''. Byly nalezeny doklady vlastní metalurgické činnosti (odlévací formy, zlomky).


Knovízská kultura sousedila na severu s popelnicovými poli lužickými, patrně etnicky spadajícími k Venetům.
Knovízská kultura sousedila na severu s popelnicovými poli lužickými, patrně etnicky spadajícími k Venetům.

Verze z 28. 1. 2009, 13:20

Šablona:Upravit - historie

Knovízská kultura doby bronzové ve středních Čechách, pojmenovaná podle naleziště Knovíz u Slaného, se vyznačuje rozvinutým kovolitectvím, stopami kanibalismu a vychází z mísení pozůstatků únětického lidu, dále mohylové středodunajské a zásahu falcké mohylové kultury. Není vyloučeno její zařazení mezi protokeltská etnika. Kultura se datuje mezi roky 1300 až 950 před n. l., osidlovala výšinné i jinak strategické polohy, kde vznikala lehčí opevnění (palisáda). Sídliště se dělila na obytnou část (sloupové domy) a hospodářskou (jámy, sýpky). V nálezech keramiky převažují vejčité nádoby, hrnce s plastickou výzdobou (žlábky, rytí) a specializované keramické výrobky (stolní keramika). Charakteristické jsou tepané nádoby z bronzového plechu. Byly nalezeny doklady vlastní metalurgické činnosti (odlévací formy, zlomky).

Knovízská kultura sousedila na severu s popelnicovými poli lužickými, patrně etnicky spadajícími k Venetům.

Z doby knovízské kultury byly na území Prahy a okolí nalezeny bronzové předměty a z Vltavy byl vyloven meč s rukojetí zdobenou volutou.

Kultura přechází v mladší fázi do kultury štítarské.

Šablona:Pahýl - archeologie