Ethery: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Idioma-bot (diskuse | příspěvky)
ArthurBot (diskuse | příspěvky)
m robot změnil: sl:Projekt:Eter
Řádek 50: Řádek 50:
[[ro:Eter]]
[[ro:Eter]]
[[ru:Простые эфиры]]
[[ru:Простые эфиры]]
[[sl:Eter]]
[[sl:Projekt:Eter]]
[[sr:Етар (хемија)]]
[[sr:Етар (хемија)]]
[[sv:Etrar]]
[[sv:Etrar]]

Verze z 27. 1. 2009, 06:12

Ethery jsou látky, které obsahují ve svých molekulách dvojvaznou skupinu ―O―, na kterou se vážou dva uhlovodíkové zbytky (obecný vzorec R―O―R’). Ethery dělíme na jednoduché (mají v molekule dva stejné uhlovodíkové zbytky) a na smíšené (mají v molekule dva různé uhlovodíkové zbytky).

Vlastnosti

Dimethylether je plyn, ostatní vyšší ethery jsou kapaliny a některé i pevné látky. Mají charakteristickou vůni. Jsou těkavé a hořlavé. Mají nižší teplotu varu než alkoholy a nevytvářejí vodíkové vazby. Nemísí se s vodou a jsou to výborná nepolární rozpouštědla.

Charakteristika vazby

Vazba uhlíku a kyslíku je polární. Částečný kladný náboj na atomu uhlíku se stává místem pro nukleofilní substituci.

Reakce

Nukleofilní substituce se uskutečňuje hůře než u alkoholů. Pokud reagují se silnými anorganickými kyselinami, pak vznikají stejně jako u alkoholů oxoniové soli.

Příprava

Pro výrobu se často používají nižší alkeny, které reakcí s kyselinou sírovou poskytují alkylhydrogensulfát, a ty reakcí s alkoholem dávají ethery. Cyklické ethery se vyrábějí z vícesytných alkoholů.

Zástupci

  • Diethylether (CH3CH2―O―CH2CH3) je snadno těkavá kapalina, která je vysoce hořlavá. Patří mezi hořlaviny první třídy. Páry se vzduchem tvoří výbušnou směs. Má nízkou teplotu varu (35 ºC). Používá se jako rozpouštědlo a extrakční činidlo. Dříve se používal jako anestetikum.
  • Ethylenoxid (oxiran) je velmi reaktivní, jedovatý plyn. Používá se v organické syntéze.
  • Anisol (fenylmethylether) je příjemně vonící kapalina. Používá se k výrobě voňavek, v organické syntéze a jako rozpouštědlo.
  • Dioxan je jedovatá kapalina. Používá se jako rozpouštědlo.