Umělá stěna: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Verze 2838777 uživatele Lasy (diskuse) zrušena - špatný obrázek, není na commons
obr, iw,typo, linky, ex, odkazy, - neencyklopedický text
Řádek 1: Řádek 1:
[[image:Grimpeurs Voiron 2b.jpg|thumb|Lezec na umělé lezecké stěně]]
'''Umělá stěna''' je stěna se stupy a chyty určená k tréninku pro horolezce. V dnešní době jsou ale umělé stěny hojně využívány širokou veřejností a z lezení na umělé stěně se stal takřka samostatný sport.
'''Umělá stěna''' je stěna se stupy a chyty určená k tréninku pro [[horolezec|horolezce]]. V dnešní době jsou ale umělé stěny hojně využívány širokou veřejností a z lezení na umělé stěně se stal samostatný sport.

== Lezecké stěny v ČR ==
Dnes jsou umělé stěny po celé republice a jejich výčet naleznete [http://www.lezec.cz/osobym.php?xtem=steny zde]. V hlavním městě je koncentrace umělých stěn vysoká a za zmínku stojí z pohledu začátečníka horolezecká stěna v Praze-Holešovicích a z pohledu sportovnějšího lezce můžeme zmínit například stěnu v Praze-Ruzyni a na Smíchově.


== Kurzy lezení ==
== Kurzy lezení ==
Kurz lezení si lze sjednat na všech umělých stěnách nebo u soukromé osoby. Při sjednávání kurzu se předem informujte o instruktorovi, který vás bude kurzem provádět a pokud možno si o něm před první lekcí zjistěte jeho profesní informaci a ujistěte se, zda-li je akreditovaný [http://www.horosvaz.cz Českým horolezeckým svazem], nebo [http://www.msmt.cz Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy]. Příkladem soukromého poskytovatele kurzů na umělé stěně může být [http://www.explore.cz tato stránka].
Kurz lezení si lze sjednat na všech umělých stěnách nebo u soukromé osoby. Při sjednávání kurzu se předem informujte o instruktorovi, který vás bude kurzem provádět a pokud možno si o něm před první lekcí zjistěte jeho profesní informaci a ujistěte se, zda-li je akreditovaný [[Českým horolezeckým svazem]], nebo Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy.


== Vybavení ==
== Vybavení ==
Vybavení potřebnému k provozování horolezectví, tj. i lezení na umělých stěnách se podrobněji věnuje článek [[horolezectví]]
Vybavení potřebnému k provozování horolezectví, tj. i lezení na umělých stěnách se podrobněji věnuje článek [[horolezectví]]

== Externí odkazy ==
*[http://www.lezec.cz/osobym.php?xtem= Umělé stěny v ČR]
*[http://www.horosvaz.cz Český horolezecký svaz]


[[Kategorie:Horolezectví]]
[[Kategorie:Horolezectví]]
[[en:Climbing wall]]
[[es:Rocódromo]]
[[fr:Mur d'escalade]]
[[he:טיפוס קירות]]
[[it:Pannello artificiale]]
[[nl:Klimmuur]]
[[pl:Sztuczna ściana wspinaczkowa]]
[[ru:Скалодром]]

Verze z 26. 1. 2009, 23:39

Lezec na umělé lezecké stěně

Umělá stěna je stěna se stupy a chyty určená k tréninku pro horolezce. V dnešní době jsou ale umělé stěny hojně využívány širokou veřejností a z lezení na umělé stěně se stal samostatný sport.

Kurzy lezení

Kurz lezení si lze sjednat na všech umělých stěnách nebo u soukromé osoby. Při sjednávání kurzu se předem informujte o instruktorovi, který vás bude kurzem provádět a pokud možno si o něm před první lekcí zjistěte jeho profesní informaci a ujistěte se, zda-li je akreditovaný Českým horolezeckým svazem, nebo Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy.

Vybavení

Vybavení potřebnému k provozování horolezectví, tj. i lezení na umělých stěnách se podrobněji věnuje článek horolezectví

Externí odkazy