Kmotr (román): Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
SlfiBot (diskuse | příspěvky)
m Odstranění linku na rozcestník Droga s použitím robota - Změněn(y) odkaz(y) na návyková látka
Řádek 3: Řádek 3:
==Děj==
==Děj==
{{Spoiler}}
{{Spoiler}}
Děj knihy začíná v roce 1945 v [[New York]]u, kde jsou soudem propuštěni na podmínku dva mladíci, kde brutálně zmlátili a pokusili se znásilnit dceru Ameriga Bonasery. Ten jde na svatbu dcery Dona Corleona Connie s Carlem Rizzim požádat o odplatu. (Dle sicilské tradice nesmí Sicilián ve svatební den své dcery odmítnout žádného žadatele.) Don nakonec přijímá. K odplatu vykoná ''Paulie Gatto'' s dvěma členy famiglie (rodiny) Corleone, bývalými [[box]]ery. Ve stejnou dobu odlétá Tom Hagen do [[Hollywood]]u, vyjednat pro Johnnyho Fontanu roli ve filmu Jacka Woltze. Ten odmítá, ale poté, co je zabit závodní kůň koupený na chov, změní názor. V den svatby v nemocnici na rakovinu umírá Genco Abandaddo, první consiglieri famiglie Corleone. Mladíci nejsou zabiti, ale jsou brutálně zmláceni, těžce zraněni a je potřeba plastické [[chirurgie]]. Mezitím za Donem Corleonem přichází ''"Turek" Sollozzo'', žádající Dona o podporu dovozu [[droga|drog]] do [[Spojené státy americké|USA]]. Santino "Sonny" Corleone však udělá chybu, projeví nesouhlas s Donem. Done je později postřelen a hospitalizován. ''Luca Brasi'' je vyslán vyšetřit situaci, poté je však ''Sollozem'' a Donem ''Tatagliou'' zavražděn. Jako zrádce je identifikován Paulie Gatto, tento je popraven ''Clemenzou''. Po pokusu o atentát na Dona Corlena, který překazí přítomnost Michaela Corleona, je policejním kapitánem McCluskeym napaden. Jako následek úrazu mu musí být sdrátována čelit. Kapitál McCluskey a Sollozzo jsou Michaelem zavražděni. Michael poté utíká na Sicílii. V New Yorku vypuká válka pěti famiglií proti famiglii Corleonových. Michael se skrývá na Sicílii, u Dona Tommassina. Zamiluje se do Appolonie Vitteliové, s touto se ožení, ta ale umírá při bombovém atentátu na Michaela, spáchaným pastevcem Fibrizziem. Mezitím je v USA zavražděn Sonny Corleone. Michael se vrací do USA, po popravě ''Felixe Boccicia'', je mu ke dvěma prokázaným vraždám "přišita" i vražda Sollozza a McCluskeyho. Poté co se Michael vrátí do USA, se ožení s bývalou snoubenkou, ''Kay Adamsovou''. S touto bude mít dvě děti. Famiglia stěhuje svou činnost do [[Las Vegas]]. Michael přebírá vedení, Vito Corleone se stává consiglierim, Tom Hagen zůstává advokátem. ''Clemenza'' a ''Tessio'' zůstávají [[Caporegimo|caporegimy]]. Don umírá při práci na zahradě na [[infarkt]]. Novou postavou je [[Albert Neri]], bývalý policista, který po obvinění ze zabití přechází k rodině Corleonových. Tessio zradí, přeběhne k famiglii Barziniových a proto musí být popraven. Zabit je též ''Carlo Rizzi'', předhodil ''Santina Tatagliovi'' proto je uškrcen. ''Clemenzou''. Zavražděni jsou Don Tataglia a Don Barzini. Kay Adamsová utíká, vzhledem k zavraždění Carla, který byl zabit, přesto, že se Michael stal kmotrem jeho syna. Kay se však po rozhovoru s T. Hagenem vrací přechází na katolickou víru a spolu s matkou Michaela začíná chodit do kostela. Kniha končí tím, že se modlí za odpuštění duši Michaela.
Děj knihy začíná v roce 1945 v [[New York]]u, kde jsou soudem propuštěni na podmínku dva mladíci, kde brutálně zmlátili a pokusili se znásilnit dceru Ameriga Bonasery. Ten jde na svatbu dcery Dona Corleona Connie s Carlem Rizzim požádat o odplatu. (Dle sicilské tradice nesmí Sicilián ve svatební den své dcery odmítnout žádného žadatele.) Don nakonec přijímá. K odplatu vykoná ''Paulie Gatto'' s dvěma členy famiglie (rodiny) Corleone, bývalými [[box]]ery. Ve stejnou dobu odlétá Tom Hagen do [[Hollywood]]u, vyjednat pro Johnnyho Fontanu roli ve filmu Jacka Woltze. Ten odmítá, ale poté, co je zabit závodní kůň koupený na chov, změní názor. V den svatby v nemocnici na rakovinu umírá Genco Abandaddo, první consiglieri famiglie Corleone. Mladíci nejsou zabiti, ale jsou brutálně zmláceni, těžce zraněni a je potřeba plastické [[chirurgie]]. Mezitím za Donem Corleonem přichází ''"Turek" Sollozzo'', žádající Dona o podporu dovozu [[návyková látka|drog]] do [[Spojené státy americké|USA]]. Santino "Sonny" Corleone však udělá chybu, projeví nesouhlas s Donem. Done je později postřelen a hospitalizován. ''Luca Brasi'' je vyslán vyšetřit situaci, poté je však ''Sollozem'' a Donem ''Tatagliou'' zavražděn. Jako zrádce je identifikován Paulie Gatto, tento je popraven ''Clemenzou''. Po pokusu o atentát na Dona Corlena, který překazí přítomnost Michaela Corleona, je policejním kapitánem McCluskeym napaden. Jako následek úrazu mu musí být sdrátována čelit. Kapitál McCluskey a Sollozzo jsou Michaelem zavražděni. Michael poté utíká na Sicílii. V New Yorku vypuká válka pěti famiglií proti famiglii Corleonových. Michael se skrývá na Sicílii, u Dona Tommassina. Zamiluje se do Appolonie Vitteliové, s touto se ožení, ta ale umírá při bombovém atentátu na Michaela, spáchaným pastevcem Fibrizziem. Mezitím je v USA zavražděn Sonny Corleone. Michael se vrací do USA, po popravě ''Felixe Boccicia'', je mu ke dvěma prokázaným vraždám "přišita" i vražda Sollozza a McCluskeyho. Poté co se Michael vrátí do USA, se ožení s bývalou snoubenkou, ''Kay Adamsovou''. S touto bude mít dvě děti. Famiglia stěhuje svou činnost do [[Las Vegas]]. Michael přebírá vedení, Vito Corleone se stává consiglierim, Tom Hagen zůstává advokátem. ''Clemenza'' a ''Tessio'' zůstávají [[Caporegimo|caporegimy]]. Don umírá při práci na zahradě na [[infarkt]]. Novou postavou je [[Albert Neri]], bývalý policista, který po obvinění ze zabití přechází k rodině Corleonových. Tessio zradí, přeběhne k famiglii Barziniových a proto musí být popraven. Zabit je též ''Carlo Rizzi'', předhodil ''Santina Tatagliovi'' proto je uškrcen. ''Clemenzou''. Zavražděni jsou Don Tataglia a Don Barzini. Kay Adamsová utíká, vzhledem k zavraždění Carla, který byl zabit, přesto, že se Michael stal kmotrem jeho syna. Kay se však po rozhovoru s T. Hagenem vrací přechází na katolickou víru a spolu s matkou Michaela začíná chodit do kostela. Kniha končí tím, že se modlí za odpuštění duši Michaela.
{{Endspoiler}}
{{Endspoiler}}



Verze z 24. 1. 2009, 15:15

Kmotr (The Godfather) je třetí dílo spisovatele Maria Puza z roku 1969. Kniha vypráví o mafiánské rodině Corleonových z New Yorku.

Děj

Šablona:Spoiler Děj knihy začíná v roce 1945 v New Yorku, kde jsou soudem propuštěni na podmínku dva mladíci, kde brutálně zmlátili a pokusili se znásilnit dceru Ameriga Bonasery. Ten jde na svatbu dcery Dona Corleona Connie s Carlem Rizzim požádat o odplatu. (Dle sicilské tradice nesmí Sicilián ve svatební den své dcery odmítnout žádného žadatele.) Don nakonec přijímá. K odplatu vykoná Paulie Gatto s dvěma členy famiglie (rodiny) Corleone, bývalými boxery. Ve stejnou dobu odlétá Tom Hagen do Hollywoodu, vyjednat pro Johnnyho Fontanu roli ve filmu Jacka Woltze. Ten odmítá, ale poté, co je zabit závodní kůň koupený na chov, změní názor. V den svatby v nemocnici na rakovinu umírá Genco Abandaddo, první consiglieri famiglie Corleone. Mladíci nejsou zabiti, ale jsou brutálně zmláceni, těžce zraněni a je potřeba plastické chirurgie. Mezitím za Donem Corleonem přichází "Turek" Sollozzo, žádající Dona o podporu dovozu drog do USA. Santino "Sonny" Corleone však udělá chybu, projeví nesouhlas s Donem. Done je později postřelen a hospitalizován. Luca Brasi je vyslán vyšetřit situaci, poté je však Sollozem a Donem Tatagliou zavražděn. Jako zrádce je identifikován Paulie Gatto, tento je popraven Clemenzou. Po pokusu o atentát na Dona Corlena, který překazí přítomnost Michaela Corleona, je policejním kapitánem McCluskeym napaden. Jako následek úrazu mu musí být sdrátována čelit. Kapitál McCluskey a Sollozzo jsou Michaelem zavražděni. Michael poté utíká na Sicílii. V New Yorku vypuká válka pěti famiglií proti famiglii Corleonových. Michael se skrývá na Sicílii, u Dona Tommassina. Zamiluje se do Appolonie Vitteliové, s touto se ožení, ta ale umírá při bombovém atentátu na Michaela, spáchaným pastevcem Fibrizziem. Mezitím je v USA zavražděn Sonny Corleone. Michael se vrací do USA, po popravě Felixe Boccicia, je mu ke dvěma prokázaným vraždám "přišita" i vražda Sollozza a McCluskeyho. Poté co se Michael vrátí do USA, se ožení s bývalou snoubenkou, Kay Adamsovou. S touto bude mít dvě děti. Famiglia stěhuje svou činnost do Las Vegas. Michael přebírá vedení, Vito Corleone se stává consiglierim, Tom Hagen zůstává advokátem. Clemenza a Tessio zůstávají caporegimy. Don umírá při práci na zahradě na infarkt. Novou postavou je Albert Neri, bývalý policista, který po obvinění ze zabití přechází k rodině Corleonových. Tessio zradí, přeběhne k famiglii Barziniových a proto musí být popraven. Zabit je též Carlo Rizzi, předhodil Santina Tatagliovi proto je uškrcen. Clemenzou. Zavražděni jsou Don Tataglia a Don Barzini. Kay Adamsová utíká, vzhledem k zavraždění Carla, který byl zabit, přesto, že se Michael stal kmotrem jeho syna. Kay se však po rozhovoru s T. Hagenem vrací přechází na katolickou víru a spolu s matkou Michaela začíná chodit do kostela. Kniha končí tím, že se modlí za odpuštění duši Michaela. Šablona:Endspoiler

Postavy

  • Don Vito Corleone, Don Famiglie Corleonových, Původní jménem Vito Andolini jméno na Corlene si změnil po útěku do USA, Corleone je Sicilská vesnice, kde se narodil.
  • Don Michael Corleone - Nejmladší syn Dona Corleona, pozdější nástupce
  • Fredericco Corleone - Prostřední syn Dona Corleona, později ředitel hotelu, založeného famiglií Corleonových v Las Vegas
  • Santino Corleone - ("Sonny - synek) Nejstarší syn Dona Corleona, zavražděn famiglií Bardziniú a Tatagliů
  • Constanzia Corleonová (Connie), později Rizziová, Donova dcera, na začátku knihy její svatba s Carlem Rizzim
  • Carlo Rizzi - Manžel Connie Corleonové, v závěru knihy zavražděn
  • Kay Adamsová - na začátku knihy přítelkyně, později druhá manželka Michaela Corleona.
  • Apollonia Vitteliová - Žena do níž se na Sicílii Michael Corleone zamiluje ("zásah blesku"). Umírá při bombovém atentátu na M. Corleona.
  • Tom Hagen - Poloadoptivní syn Dona Corleona. Je Irsko-Německého původu, sirotek. Adoptován nebyl, protože změna příjmení by dle Dona byla znakem neúcty k vlastním rodičům. V famiglii Corleonových působí jako Consigliere, Nástupce Genca Abanddada
  • Johnny Fontane - Herec, zpěvák, jeden z Donových kmotřenců.
  • Nino Valenti - Jeden z Donových kmotřenců, pomocí Dona a Johnnyho Fontany udělá kariéru filmového herce, později však umírá na mozkovou přívodu přivozenou jako následek pití.
  • Genco Abanddado - Přítel Dona Corleona, první consigory famiglie Corleonových, na začátku knihy umírá na rakovinu. Děj se k němu vrací v druhé části knihy, kde je Donův životopis od útěku ze Sicílie.
  • Luca Brasi - Zabiják ve službách famiglie Corleonových, později uškrcen. "Nástupcem" Alber Neri
  • Albert Neri - Zabiják ve službách famiglie Corleonových, Michaelův osobní strážce.

Vydání

  • Vydáno - 1969
  • Překlad - Tomáš Korbař 1974
  • ISBN - 80-205-0159-2

Související články