Václav Krolmus: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Bez shrnutí editace
m + kat a drobné úpravy
Řádek 1: Řádek 1:
{{Upravit - biografie}}
{{Upravit - biografie}}


Žil v letech 1790 až 1861. Stal se knězem a kazatelem. Ze Zvíkovic se kvůli sporům na faře odstěhoval do Prahy, kde se plně usadil a věnoval se archeologii. Dá se říci, že archeologie byla jeho největší láska. Z finančního hlediska se mu však moc nedařilo a musel tyto překážky překonávat, ze svých peněz platil výkopy v okolí Prahy. Všechny své nálezy a ostatní starožitnosti, které postupně shromažďoval, zpracovával ve svých spisech. Mezi jeho největší úspěchy patří bezesporu obohacení sbírek Národního muzea a starost o řadu památek, jež uchránil před zničením. Václav Krolmus umírá v roce 1861 a do české prehistorie se zapisuje jako úspěšný český archeolog.
'''Václav Krolmus''' žil v letech [[1790]][[1861]]. Stal se knězem a kazatelem. Ze Zvíkovic se kvůli sporům na faře odstěhoval do Prahy, kde se plně usadil a věnoval se [[archeologie|archeologii]]. Dá se říci, že archeologie byla jeho největší láska. Z finančního hlediska se mu však moc nedařilo a musel tyto překážky překonávat, ze svých peněz platil výkopy v okolí Prahy. Všechny své nálezy a ostatní starožitnosti, které postupně shromažďoval, zpracovával ve svých spisech. Mezi jeho největší úspěchy patří bezesporu obohacení sbírek [[Národní muzeum|Národního muzea]] a starost o řadu památek, jež uchránil před zničením. Václav Krolmus umírá v roce 1861 a do české prehistorie se zapisuje jako úspěšný český archeolog.


Reference
== Reference ==
* Kolektiv autorů, ''Dějiny českých zemí v obrazech - od pravěku po současnost'', Praha 2006.

Kolektiv autorů, ''Dějiny českých zemí v obrazech - od pravěku po současnost'', Praha 2006.


{{DEFAULTSORT:Krolmus, Václav}}
[[Kategorie:Čeští archeologové]]
[[Kategorie:Narození 1790]]
[[Kategorie:Narození 1790]]
[[Kategorie:Úmrtí 1861]]
[[Kategorie:Úmrtí 1861]]

Verze z 19. 1. 2009, 12:35

Šablona:Upravit - biografie

Václav Krolmus žil v letech 17901861. Stal se knězem a kazatelem. Ze Zvíkovic se kvůli sporům na faře odstěhoval do Prahy, kde se plně usadil a věnoval se archeologii. Dá se říci, že archeologie byla jeho největší láska. Z finančního hlediska se mu však moc nedařilo a musel tyto překážky překonávat, ze svých peněz platil výkopy v okolí Prahy. Všechny své nálezy a ostatní starožitnosti, které postupně shromažďoval, zpracovával ve svých spisech. Mezi jeho největší úspěchy patří bezesporu obohacení sbírek Národního muzea a starost o řadu památek, jež uchránil před zničením. Václav Krolmus umírá v roce 1861 a do české prehistorie se zapisuje jako úspěšný český archeolog.

Reference

  • Kolektiv autorů, Dějiny českých zemí v obrazech - od pravěku po současnost, Praha 2006.