Neonatologie: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
m →‎Literatura: - kat, portál
JAnDbot (diskuse | příspěvky)
m robot přidal: ja:新生児学
Řádek 56: Řádek 56:
[[fr:Néonatalogie]]
[[fr:Néonatalogie]]
[[it:Neonatologia]]
[[it:Neonatologia]]
[[ja:新生児学]]
[[nl:Neonatologie]]
[[nl:Neonatologie]]
[[nn:Neonatologi]]
[[nn:Neonatologi]]

Verze z 12. 1. 2009, 13:56

Neonatologie je podobor pediatrie, který se specializuje na péči o fyziologické i patologické novorozence.

Neonatolog

Podle současných předpisů je neonatologie specializační obor, pro jehož absolvování je vyžadována nejméně pětiletá praxe podle splánu oboru pediatrie a nejméně rok praxe na akreditovaném neonatologickém pracovišti. Neonatolog je nejvýše kvalifikovaným odborníkem v oblasti péče o novorozence a je oprávněn pracovat na všech úsecích péče o novorozence, zejména na neonatologických pracovištích III. typu (perinatologických centrech III. typu). Získaná specializace opravňuje držitele ucházet se o místo vedoucího lékaře na neonatologických pracovištích II. typu a přednosty na neonatologických odděleních III. typu. Současně získává odbornou kvalifikaci podílet se na pregraduálním a postgraduálním vzdělávání v oboru neonatologie.

Novorozenec

Novorozenecký věk je definován jako věk od narození do 28. dne a to bez ohledu na to, zda došlo k porodu v termínu či nikoliv. Pokud je novorozenec zdravý a narodil se v termínu (tj. 40. týden těhotenství), měl by vykazovat následující známky donošenosti:

  • výška 50 cm, váha 2500 - 4000 g
  • dobře vyvinutý podkožní tuk
  • kůže je růžová a krytá mázkem
  • na hlavě jsou jemné vlasy
  • nehty překrývají konce prstů
  • plosky nohou jsou rýhované
  • ušní boltce jsou dobře vyvinuty
  • genitál je zralý

Neonatologická pracoviště

Neonatologická pracoviště jsou hierarchicky organizována do tří stupňů:

  • pracoviště I. stupně - zajišují péči o fyziologického novorozence
  • pracoviště II. stupně - zajišťují péči i o novorozence se středně těžkou adaptací
  • pracoviště III. stupně (perinatologická centra) - zajišťují intenzivní péči i pro novorozence z těžkou adaptací

Pracoviště I.stupně

Pracoviště I. stupně, nebo též regionální pracoviště, zajišťují poporodní péči o zdravé nebo jen lehce komplikované novorozence. Obvykle jsou součástí porodnic. V roce 2006 bylo v ČR 115 novorozeneckých oddělení.

Pracoviště II.stupně

Pracoviště II. stupně, nebo též intermediární pracoviště, jsou obvykle spádovými pracovišti pro pracoviště I. stupně. Zajišťují péči o novorozence se středně těžkou adaptací, nejčastěji o předčasně narozené děti narozené po 32. týdnu těhotenství. Jsou schopna zajistit krátkodobou podporu dýchání, nemají však vybavení pro dlouhodobou intenzivní péči. Takovýchto pracovišť bylo v roce 2006 v ČR 7.

Pracoviště III.stupně

Pracoviště III. stupně, nebo též perinatologická centra, poskytují péči novorozencům s těžkou adaptací, včetně nejzávažnějších případů. Tato pracoviště mohou zajistit i dlouhodobou intenzivní péči včetně umělé plicní ventilace. Na některých pracovištích je i možnost zajistit mimotělní okysličování krve. Takovýchto pracovišť bylo v roce 2006 v ČR 12. Velmi výhodný je při hrozícím předčasném porodu převoz matky na pracoviště II. nebo III. stupně, kde se novorozenci dostane ihned po porodu adekvátní péče. Tento tzv. transport in utero (lat. v děloze) podstatně zvyšuje naději novorozence nejen na přežotí, ale i na minimalizaci následků. Neonatologie bývá vystavována kritice, že umožňuje přežití i těžce postiženým dětem a tím zvyšuje zátěž pro systém zdravotní a sociální péče. Podle statistik (ústní sdělení) však počet zdravotně postižených dětí v důsledku špatné poporodní adaptace zůstává stejný - neonatologie umožňuje přežít i těžce postiženým, kteří by bez péče zemřeli, ale zároveň díky péči neonatologů mnohé děti, které by skončily se zdravotním postižením, pokračují do dalšího života s minimálním nebo s žádným poškozením.

Související články

Literatura

Šablona:Portál Medicína