Prosincová generální stávka 1920: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
vložení
 
Řádek 23: Řádek 23:
}}
}}



[[Kategorie:Dějiny Česka]]
[[Kategorie:Dějiny Československa]]
[[Kategorie:ČSSD]]
[[Kategorie:ČSSD]]
[[Kategorie:KSČ]]
[[Kategorie:KSČ]]

Verze z 31. 12. 2008, 14:17

Prosincová generální stávka 1920 byla výsledkem sporu dvou frakcí v Československé sociálně demokratické straně dělnické o majetek.

Nástin událostí

Na počátku prosince 1920 byl policií obsazen Lidový dům, jehož formálním vlastníkem byl sociálnědemokratický předák Antonín Němec. Politické strany měly ze zákona zakázáno vlastnit nemovitosti. Státní moc zasáhla ve prospěch původního reformního křídla strany. Lidový dům využívala ke své činnosti ale levicová marxistická frakce strany. Ta v reakci na obsazení budovy vyhlásila generální stávku. Mimoto zveřejnila další požadavky, mezi jinými požadovala demisi úřednické vlády, zvýšení platů, vznik dělnických rad, které by se spolupodílely na řízení podniků atd.

Generální stávka se uskutečnila mezi 10. a 17. prosincem 1920. Některým oblastem (Kladensko, Hodonínsko, Třebíčsko) se nevyhnulo násilí, když se dělníctvo pokusilo o silové převzetí moci. Větší města však na stávku nereagovala. Ve státě bylo vyhlášeno stanné právo, povoláno vojsko a zatčeno na 3 000 demonstrujících. Špatně zorganizovaná stávka neměla šanci na úspěch a byla potlačena.

Důsledky

Důsledkem generální stávky byl konec období nestability v politice a otevřený střet dvou frakcí v sociálnědemokratické straně. Ten vyústil ve vznik nového politického subjektu, když se levicové křídlo sociální demokracie na květnovém sjezdu 1921 prohlásilo za Komunistickou stranu Československa. Sociální demokracie ztratila část svých členů a oslabila svou pozici vůči dalším stranám. Role největší politické strany v ČSR se ujala Agrární strana.

Literatura

ŽALOUDEK, Karel. Encyklopedie politiky. Praha: Libri, 1999. ISBN 80-85983-75-3.