Karel Josef Habsbursko-Lotrinský: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Bez shrnutí editace
Bez shrnutí editace
Řádek 1: Řádek 1:
{{Upravit - biografie}}
{{Upravit - biografie}}
{{Infobox rakouský arcivévoda
| jméno =Karel Josef
| titul =rakouský arcivévoda
| obrázek =[[Image:Karl_Joseph_of_Habsburg_Lorraine.gif|thumb|arcivévoda Karel Josef]]
| popisek =Portrét Karla Josefa.
| dynastie =[[Habsbursko-Lotrinská]]
| otec =[[František I. Štěpán Lotrinský]]
| matka =[[Marie Terezie]]
| narození =[[1.února]] [[1745]]
| místo narození =[[Vídeň]]
| úmrtí =[[18.ledna]] [[1761]] (16 let)
| místo úmrtí =[[Vídeň]]
| místo pochování =[[Císařská hrobka ve Vídni]]
|}}
'''Karel Josef Habsbursko-Lotrinský''' ([[1. únor]]a [[1745]] [[Vídeň]] - [[18. leden|18. ledna]] [[1761]] Vídeň) byl sedmý potomek a druhý mužský potomek rakouské císařovny [[Marie Terezie]] a Františka Štěpána I. Lotrinského.
'''Karel Josef Habsbursko-Lotrinský''' ([[1. únor]]a [[1745]] [[Vídeň]] - [[18. leden|18. ledna]] [[1761]] Vídeň) byl sedmý potomek a druhý mužský potomek rakouské císařovny [[Marie Terezie]] a Františka Štěpána I. Lotrinského.



Verze z 27. 12. 2008, 15:02

Šablona:Upravit - biografie Šablona:Infobox rakouský arcivévoda Karel Josef Habsbursko-Lotrinský (1. února 1745 Vídeň - 18. ledna 1761 Vídeň) byl sedmý potomek a druhý mužský potomek rakouské císařovny Marie Terezie a Františka Štěpána I. Lotrinského.

Dětství

Velká radost zažila Vídeň při narození druhého následníka Karla, jehož nechaly pokřtít následně na Karla Josefa Emanuela Johanna Nepomuka Antona Prokopa. Otec ho narozdíl od Josefa ihned pasoval na rytíře. Malý arcivévoda se rychle vyvíjel, byl čiperný, živý, k matce velice přítulný a rychle chápal. Matka si ho velmi rychle oblíbila a často si ho hýčkala narozdíl od trvrdohlavého Josefa. Již jako šestiletý se zúčastnil v maďarském kroji zemského sněmu v Prešpurku po boku své matky, kdy na uvítání odpověděl maďarsky. Poté co odrostl začali ho vychovávat společně s o dva roky mladším Leopoldem ti nejvybranější učitelé. Svou roli budoucího panovníka některé z provincií bral velmi vážně. Byl velice inteligentní. Hrál na housle a prokazoval herecký talent. Avšak na soukromé zábavy císařských dětí nebylo pomyšlení.

Mládí

Arcivévodkyně byly předurčeny do budoucna jako manželky monarchů a arcivévodové jako budoucí monarchové. Na Karla Josefa byla matkou předurčena do budoucna vláda v Toskánsku, která nakonec padla na Leopolda. Jelikož jeho postavení by odpovídalo postu velkovévody, musela Marie Terezie uvažovat i o vhodném sňatku. Císařovna pohlédla do Španělska. Do oka ji padla jedna z bourbonských princezen. To by se hodilo i do dynastických spojů.Budoucí velkovévodkyní Toskánskou se měla stát španělská infantka Marie Ludovika z rodu španělských bourbonů. Byla dcerou španělského krále Karla III. a saské princezny Marie Amálie. Ludovika byla navíc stejně stará jako Karel Josef. Nebyla to sice žádná krasavice, měla dokonce padoucnici,ale to u šnatků mezi dětmi králů a císařů nehrálo žádnou roli. O tom však čtrnáctiletý Karel neměl ani potuchy. Mezitím se roku 1760 udála velkolepá svatba korunního prince Josefa s Isabellou z Bourbon-Parma. To byla však poslední nezapomenutelná údálost v životě mladíka.

Nemoc a smrt

Začátkem ledna 1761 arcivévoda začal pociťovat příznaky hořečnatého nachlazení.To se z počátku zlepšovalo.Avšak to už se u zmoženého arcivévody začala projevovat jiná horší choroba.Arcivévoda se nakazil neštovicemi.Těm zanedlouho podlehl.13.ledna dostal za přítomnosti sourozenců Josefa, Leopolda, Marie Anny, Marie Kristiny a Marie Amálie poslední pomazání. Nemoc vzala rychlý spád a 18. ledna 1761, když arcivévodovy bylo pouhých 16 let zemřel. Po jeho smrti dvorní lékař otevřel arcivévodovo tělo a vyňal z něj srdce, které putovalo do augustiánského kláštera, poté jazyk, mozek a oči v měděných urnách byly uloženy ve staré hrobce sv. Štěpána. Samotný pohřeb probýhal podle nejpřísnějších rituálů. Tato proklatá nemoc na niž nebyl žádný lék postihla mnoho osob z rodiny Marie Terezii. I sama císařovna se nakazila ale nemoc přestála stejně jako Josef, Leopold, Marie Karolína nebo Marie Alžběta. Přesto se někteří z císařské rodiny nemoci neubránily jako npř. Marie Josefa, Johana Gabriela, Karel Josef a obě manželky Josefa II. Isabela Parmská i Marie Josefa Bavorská.

Diky jeho smrti arcivévody padly všechny jeho dosavadní povinosti na mladšího bratra Leopolda. Ten nepodědil jenom Karlovy povinnosti a titul nýbrž i jeho snoubenku Marii Ludoviku Španělskou.

Zajímavost

Je velmi zajímavé že kdykoliv došlo k zasnoubení mezi dětmi Marie Terezie s dětmi Karla III. vždy došlo k tomuto nepříjemnému zvratu kdy si snoubenka či snoubenec museli počkat, až na mladší setru nebo bratra zesnulé(ho).

Karel Josef
Habsbursko-Lotrinský
Otec:
František I. Štěpán
Lotrinský
Děd:
Leopold Josef Lotrinský
Praděd:
Karel V. Lotrinský
Prababička:
Eleonora Marie Josefa
Habsburská
Babička:
Alžběta Charlotta Orléanská
Praděd:
Filip I. Orléanský
Prababička:
Alžběta Charlotta Falcká
Matka:
Marie Terezie
Děd:
Karel VI.
Praděd:
Leopold I.
Prababička:
Eleonora Falcko-Neuburská
Babička:
Alžběta Kristýna Brunšvická
Praděd:
Ludvík Rudolf Brunšvicko-Wolfenbüttelský
Prababička:
Kristýna Luisa Öttingenská