Dveře: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Pajast (diskuse | příspěvky)
m odkaz do Wikislovníku
Nallimbot (diskuse | příspěvky)
m robot přidal: wuu:门
Řádek 79: Řádek 79:
[[tr:Kapı]]
[[tr:Kapı]]
[[uk:Двері]]
[[uk:Двері]]
[[wuu:门]]
[[zh:门 (建筑)]]
[[zh:门 (建筑)]]

Verze z 8. 12. 2008, 18:36

Další významy jsou uvedeny na stránce Dveře (rozcestník).
Dekorované vstupní dveře do domu

Dveře slouží k oddělení místností, například z důvodu bezpečnosti, hlučnosti, prašnosti, tepelně izolují. Jsou pevnou součástí domů a jinak funkčních staveb, kabin atd. Skládají se z otočného kování, k uzavírání a uzamknutí slouží řada zámků. Dále jsou s kováním usazeny na zárubni, která je osazena ve stavebním otvoru před, nebo po omítáním stěny. Dveře plní funkci komunikační mezi místnostmi. U nábytku se dveře nazývají dvířka.

Typy dveří

Dveře se dělí dle způsobu zavírání, počtu křídel a prosklení.

Otevíravé dveře, které se otevírají jen jedním směrem, jsou pravé nebo levé (poznáte to když se podíváte na které straně jdou vidět panty).

Posuvné Jsou zavěšeny na specíálním ložiskovém pojezdu a zasouvají se buď do vytvořené falešné stěny, nebo vedle stěny (vyžadují dostatek prostoru a kování je nákladné).

Skládací dveře které jsou zavěšené v horní liště a skládájí se vedle sebe. Slouží k optickému rozdělení místností na dvě poloviny( jsou vyrobeny z překližky).

Související články

Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa k tématu dveře na Wikimedia Commons CHYBA: {{Wikislovník}} — Nespecifikovaný typ odkazu. Použijte některý z parametrů „heslo“, „kategorie“, „příloha“.