Rentgenová krystalografie: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
JAnDbot (diskuse | příspěvky)
m robot přidal: he, pt změnil: de, en, zh
Mr Hyde (diskuse | příspěvky)
dopnění článku a wiki formát
Řádek 1: Řádek 1:
'''Rentgenová strukturní analýza''' je fyzikálně-chemická metoda zabývající se studiem interakce [[krystal]]ických vzorků s [[rentgenové záření|rentgenovým zářením]]. Při průchodu tohoto záření krystalem dochází k [[difrakce|difrakci]] záření. Z těchto difrakcí je možné, díky [[symetrie|symetrii]] krystalické fáze, zjistit molekulární strukturu analyzované látky.
'''Rentgenová strukturní analýza''' ('''rentgenová krystalografie''', anglicky '''X-ray crystallography''') je fyzikálně-chemická metoda zabývající se studiem interakce [[krystal]]ických vzorků s [[rentgenové záření|rentgenovým zářením]]. Při průchodu tohoto záření krystalem dochází k [[difrakce|difrakci]] záření, a to následně dopadá na stínítko (digitální detektor). Pro každý krystal vznikne unikátní difrakční vzor na stínítku. Tento difrakční vzor je analyzován počítačem, který podle určitého algoritmu vytvoří mapu elektronové hustoty zkoumané látky. V dalším kroku je syntézou dat z mapy elektronové hustoty a chemické struktury dané látky počítačem vytvořena skutečný 3D model molekuly.

==Historie==
První použití rentgenové krystalografie je datováno do roku 1959, kdy byla analyzována prostorová struktura u molekuly [[hemoglobin]]u.

==Využití==
Tato metoda se používá k určení prostorové struktury bílkovin a určení funkce různých [[vitamín]]ů, [[lék]]ů, [[enzym]]ů a nukleových kyselin.

==Související články==
[[Rentgenové záření]]


{{Pahýl - fyzikální chemie}}
{{Pahýl - fyzikální chemie}}

Verze z 30. 10. 2008, 16:14

Rentgenová strukturní analýza (rentgenová krystalografie, anglicky X-ray crystallography) je fyzikálně-chemická metoda zabývající se studiem interakce krystalických vzorků s rentgenovým zářením. Při průchodu tohoto záření krystalem dochází k difrakci záření, a to následně dopadá na stínítko (digitální detektor). Pro každý krystal vznikne unikátní difrakční vzor na stínítku. Tento difrakční vzor je analyzován počítačem, který podle určitého algoritmu vytvoří mapu elektronové hustoty zkoumané látky. V dalším kroku je syntézou dat z mapy elektronové hustoty a chemické struktury dané látky počítačem vytvořena skutečný 3D model molekuly.

Historie

První použití rentgenové krystalografie je datováno do roku 1959, kdy byla analyzována prostorová struktura u molekuly hemoglobinu.

Využití

Tato metoda se používá k určení prostorové struktury bílkovin a určení funkce různých vitamínů, léků, enzymů a nukleových kyselin.

Související články

Rentgenové záření

Šablona:Pahýl - fyzikální chemie Šablona:Pahýl - analytická chemie