Březník (Modrava): Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
m typo
Řádek 1: Řádek 1:
Místo zvané '''Březník''' se nachází v širokém údolí Luzenského potoka, 7,5 km jihovýchodně od [[Modrava|Modravy]]. Bývalá Schwarzenberská hájovna byla v letech [[1998]]-[[2002]] opravena a přeměněna na informační středisko [[Národní park Šumava|Národního parku Šumava]]. Celá lokalita je jedním z nejdeštivějších a nejstudenějších míst v [[Česká republika|České republice]], nachází se v přísně chráněné zóně parku a v současnosti kůrovcem napadeným lesem vede zážitková cesta Proměna horské smrčiny.
Místo zvané '''Březník''' se nachází v širokém údolí Luzenského [[potok]]a, 7,5 km jihovýchodně od [[Modrava|Modravy]]. Bývalá Schwarzenberská hájovna byla v letech [[1998]]-[[2002]] opravena a přeměněna na informační středisko [[Národní park Šumava|Národního parku Šumava]]. Celá lokalita je jedním z nejdeštivějších a nejstudenějších míst v [[Česká republika|České republice]], nachází se v přísně chráněné zóně parku a v současnosti kůrovcem napadeným [[les]]em vede zážitková cesta Proměna horské smrčiny.
V údolí se nabízí jeden z nejkrásnějších výhledů na horu [[Luzný]], která leží v [[Německo|Německu]] 300 m od státní hranice.
V údolí se nabízí jeden z nejkrásnějších výhledů na horu [[Luzný]], která leží v [[Německo|Německu]] 300 m od státní hranice.


== Zlatá stezka ==
== Zlatá stezka ==
Luzenským údolím kdysi vedla [[Zlatá stezka]], respektive její pašerácká část, která se v náročném terénu vyhýbala mýtu a clu. Tato cesta spojující Čechy s německým městem Pasov fungovala do [[Druhá světová válka|Druhé světové války]], po vysídlení Němců již nebývala používána a s vyhlášením národního parku se stala turistům z české strany nepřístupná, kvůli výskytu [[tetřev hlušec|tetřeva hlušce]]. Hraničního přechodu Modrý sloup je tedy možné dosáhnout pouze z německé strany, i zde se však jedná o přísně chráněnou lokalitu a neznačenou stezku.
Luzenským údolím kdysi vedla [[Zlatá stezka]], respektive její pašerácká část, která se v náročném terénu vyhýbala mýtu a clu. Tato cesta spojující Čechy s německým městem [[Pasov]] fungovala do [[Druhá světová válka|Druhé světové války]], po vysídlení Němců již nebývala používána a s vyhlášením národního parku se stala turistům z české strany nepřístupná, kvůli výskytu [[tetřev hlušec|tetřeva hlušce]]. Hraničního přechodu Modrý sloup je tedy možné dosáhnout pouze z německé strany, i zde se však jedná o přísně chráněnou lokalitu a neznačenou stezku.


[[Kategorie:Okres Klatovy]]
[[Kategorie:Okres Klatovy]]

Verze z 20. 10. 2008, 12:19

Místo zvané Březník se nachází v širokém údolí Luzenského potoka, 7,5 km jihovýchodně od Modravy. Bývalá Schwarzenberská hájovna byla v letech 1998-2002 opravena a přeměněna na informační středisko Národního parku Šumava. Celá lokalita je jedním z nejdeštivějších a nejstudenějších míst v České republice, nachází se v přísně chráněné zóně parku a v současnosti kůrovcem napadeným lesem vede zážitková cesta Proměna horské smrčiny. V údolí se nabízí jeden z nejkrásnějších výhledů na horu Luzný, která leží v Německu 300 m od státní hranice.

Zlatá stezka

Luzenským údolím kdysi vedla Zlatá stezka, respektive její pašerácká část, která se v náročném terénu vyhýbala mýtu a clu. Tato cesta spojující Čechy s německým městem Pasov fungovala do Druhé světové války, po vysídlení Němců již nebývala používána a s vyhlášením národního parku se stala turistům z české strany nepřístupná, kvůli výskytu tetřeva hlušce. Hraničního přechodu Modrý sloup je tedy možné dosáhnout pouze z německé strany, i zde se však jedná o přísně chráněnou lokalitu a neznačenou stezku.