Kamenice (přítok Labe): Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
typo infobox
Řádek 35: Řádek 35:
[[Kategorie:Řeky v Ústeckém kraji]]
[[Kategorie:Řeky v Ústeckém kraji]]
[[Kategorie:Okres Děčín]]
[[Kategorie:Okres Děčín]]
[[Kategorie:Povodí Labe]]
[[Kategorie:Povodí Labe| Kamenice]]
[[Kategorie:Povodí Kamenice| ]]


[[de:Kamenice (Labe)]]
[[de:Kamenice (Labe)]]

Verze z 14. 10. 2008, 08:46

Šablona:Infobox řeka Kamenice je řeka v okrese Děčín v České republice, která pramení v Lužických horách. Je dlouhá 35,6 km. Plocha povodí měří 217,2 km².

Průběh toku

Její zdrojnice pramení pod horou Jedlová v okolí železniční tratě mezi stanicemi Jedlová a Jedlová zastávka a stékají se v Hraničním rybníku. Z něho vytéká malý potok již jako Kamenice. Na horním toku má charakter horského potoka. Stéká ze svahů Lužických hor, protéká obcí Kytlice a v hlubokém údolí protéká pod zříceninou Pustého zámku. Poté se zklidňuje a v širokém údolí protéká Českou Kamenicí, okolo Rabštejna (za druhé světové války koncentrační tábor) a Srbskou Kamenicí. Po soutoku s Chřibskou Kamenicí vtéká do Národního parku České Švýcarsko a protéká Ferdinandovou, Divokou a Tichou soutěskou. Zde protéká mezi strmými skálami, které často spadají až do vody. Tichá i Divoká soutěska jsou z větší části zpřístupněné turistickými cestami a plavbou na pramicích, naopak v horní části Tiché a celé Ferdinandově soutěsce není cesta a část oblasti je první zónou národního parku s přísně zakázaným vstupem. V Hřensku se zprava vlévá do Labe.

Fauna

Do řeky vysazují pravidelně již řadu let čeští rybáři (Český rybářský svaz) plůdek lososa obecného (latinsky Salmo salar). V toku žije především pstruh obecný f. potoční (latinsky Salmo trutta), lipan podhorní (latinsky Thymalus thymalus), vranka obecná (latinsky Cottus gobio), pstruh americký duhový (latinsky Oncorhynchus mykiss), siven americký (latinsky Salvelinus fontinalis), hrouzek obecný (latinsky Gobio gobio). Sporadicky je možný v dolním toku výskyt pstruha obecného f. mořská (latinsky Salmo trutta trutta). V dolní části se vyskytuje řada ryb migrujících z Labe.

Využití

Řeka byla atraktivní z vodáckého hlediska, ale po zřízení Národního parku České Švýcarsko byly vodní sporty zakázány, takže je možné sjíždět pouze několikakilometrový úsek nad začátkem parku s obtížností okolo WW I.

Externí odkazy

Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa k tématu Kamenice na Wikimedia Commons