Emanuel Kodet: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
m +šablona - příbuzenstvo
m +sort
Řádek 23: Řádek 23:


{{Pahýl - biografie}}
{{Pahýl - biografie}}
{{DEFAULTSORT:Kodet, Emanuel}}


[[Kategorie:Čeští sochaři]]
[[Kategorie:Čeští sochaři]]

Verze z 30. 9. 2008, 23:19

Příbuzenstvo
syn Jan Kodet
snacha Jiřina Steimarová
vnuk Kristian Kodet
vnuk Jiří Kodet
pravnučka Barbora Kodetová

Emanuel Julian Kodet (23. března 1880, Pelhřimov4. února 1954, Lučany nad Nisou) byl český sochař, malíř a grafik.

Život a činnost

Emanuel Julian Kodet se narodil v rodině krejčího 23. března 1880 v Pelhřimově. Krejčovina se mu příliš nezamlouvala a svou cestu za uměním začal obdobně jako jeho krajan Josef Šejnost na Odborné škole keramické v Bechyni. Později studoval na UMPRUM, kde byl žákem profesora Stanislava Suchardy. Po úspěšném absolvování strávil rok na Akademii v Římě.

Vytvořil plastiky a pilastry pro novostavbu budovy pražské Filosofické fakulty, z roku 1915 pocházejí alegorické reliéfy Obchod a Průmysl na vídeňské Živnobance. Jeho životním dílem se stala postava Jana Žižky u Sudoměře – šestnáctimetrový monument – obrovská postava vojevůdce vévodí krajině do roku 1925. Ze svých současníků vytvořil sochu primabaleríny Jelizavety Nikolské.

Po vznik republiky vytvořil pomník padlých v Jiřicích, Husův pomník v Sušici (1923) a řadu dalších vzpomínkových děl. Vytvořil také řadu děl se sokolskou tematikou. Byl tvůrcem keramických skulptur ve stylu Art Deco, které jsou dodnes ceněny ve světe.

Zemřel v Lučanech u Jablonce nad Nisou 4. února 1954.

Pokračovatelem umělecké dynastie Kodetů byl syn Jan Kodet (1.6.1910-11.11.1974), úspěšný sochař, jehož druhou ženou byla Jiřina Steimarová, vnučka Vendelína Budila. V umělecké tradici pokračují i vnuci Kristián Kodet (*1948, z třetího Janova manželství) a jeho starší bratr, herec Jiří Kodet (1938-2005). Také Jiřího dcera Barbora Kodetová se věnuje herectví.

Šablona:Pahýl - biografie