Socialistická Solidarita: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
m překlep
m oprava mezery
Řádek 14: Řádek 14:


=== Vztah k režimům zemí bývalého Východního bloku ===
=== Vztah k režimům zemí bývalého Východního bloku ===
Skupina vychází z teorie [[Palestina|palestinského]] trockisty [[Tonny Cliff|Tonyho Cliffa]], podle něhož byl režimem států bývalého Východního bloku nikoli [[socialismus]], ale [[státní kapitalismus]]<ref name="cliff">[http://www.marxists.org/archive/cliff/works/1955/statecap/index.htm], Dílo Tony Cliffa Státní kapitalismus v Rusku v angličtině</ref>.<ref name="Bastl">[http://www.cepsr.com/clanek.php?ID=75], článek politologa[[Martin Bastl|Martina Bastla]] popisující spory trockistických organizací o minulý režim na serveru Mezinárodního politologického ústavu Masarykovy univerzity v Brně</ref>. Postojem revolučního socialisty je pak stát plně na straně opozice vůči těmto režimům. Socialistická Solidarita podporuje revoluce roku [[1989]], považuje je však za nedokončené.
Skupina vychází z teorie [[Palestina|palestinského]] trockisty [[Tonny Cliff|Tonyho Cliffa]], podle něhož byl režimem států bývalého Východního bloku nikoli [[socialismus]], ale [[státní kapitalismus]]<ref name="cliff">[http://www.marxists.org/archive/cliff/works/1955/statecap/index.htm], Dílo Tony Cliffa Státní kapitalismus v Rusku v angličtině</ref>.<ref name="Bastl">[http://www.cepsr.com/clanek.php?ID=75], článek politologa [[Martin Bastl|Martina Bastla]] popisující spory trockistických organizací o minulý režim na serveru Mezinárodního politologického ústavu Masarykovy univerzity v Brně</ref>. Postojem revolučního socialisty je pak stát plně na straně opozice vůči těmto režimům. Socialistická Solidarita podporuje revoluce roku [[1989]], považuje je však za nedokončené.


=== Vztah k menšinám a národní pravici ===
=== Vztah k menšinám a národní pravici ===

Verze z 31. 8. 2008, 18:49

Znak skupiny Socialistická Solidarita

Socialistická Solidarita je česká neortodoxně trockistická skupina, hájící koncept tzv. „socialismu zdola[1]. Je součástí volného sdružení Mezinárodní socialisté.

Činnost

Protest Socialistické solidarity proti okupaci Iráku

Socialistická Solidarita byla aktivní v rámci koalice INPEG (Iniciativa proti ekonomické globalizaci) při protestech proti kongresu MMF v Praze roku 2000. Významně se též podílela na organizaci protestů proti válce v Iráku. V současné době se účastní boje proti vybudování radarové základny systému Národní protiraketové obrany USA v Česku, je jednou z podporujících organizací občanské iniciativy Ne základnám[2].Jeden z členů SocSol Jan Májíček je jeden ze tří mluvčích této Iniciativy.[3]

Skupina vydává pravidelný měsíčník Solidarita. Každý rok pořádá víkend debat zvaný Dny antikapitalismu.

Happening pořádaný Socialistickou Solidaritou – ironické „připojení se“ k akci s názvem Oslava kapitalismu

Názory

Socialismus z dola

Socialistická Solidarita zastává názor, že skutečný socialismus může přijít vždy pouze „zdola“ od široké vrstvy lidí, nikoliv od malé elitky revolucionářů. Stejně tak není podle skupiny socialismus vláda „avatgardní“ strany nad lidmi. Solidarita se ztotožňuje s názorem Karla Marxe, že „sebeemancipace pracujících je vždy aktem pracujících samotných“.

Vztah k režimům zemí bývalého Východního bloku

Skupina vychází z teorie palestinského trockisty Tonyho Cliffa, podle něhož byl režimem států bývalého Východního bloku nikoli socialismus, ale státní kapitalismus[4].[5]. Postojem revolučního socialisty je pak stát plně na straně opozice vůči těmto režimům. Socialistická Solidarita podporuje revoluce roku 1989, považuje je však za nedokončené.

Vztah k menšinám a národní pravici

Demonstrace Socialistické Solidarity proti akci Národní strany

Socialistická Solidarita bojuje proti tomu, co označuje za rasismus a sexismus, za požadavky menšin, např. gayů a lesbiček. Podporuje boje námezdně pracujících lidí za zvýšení mezd a zlepšení pracovních podmínek.

Odkazy

Externí odkazy

Logo Wikimedia Commons Galerie Socialistická Solidarita na Wikimedia Commons

Reference

  1. Za čím stojíme, web Socialistické solidarity
  2. Seznam podporujících organizací iniciativy Ne základnám, web Ne základnám
  3. [1], Článek v časopisu Euro kritizující Iniciativu Ne základnám, Socialistickou Solidaritu a Janu Májíčka
  4. [2], Dílo Tony Cliffa Státní kapitalismus v Rusku v angličtině
  5. [3], článek politologa Martina Bastla popisující spory trockistických organizací o minulý režim na serveru Mezinárodního politologického ústavu Masarykovy univerzity v Brně