Třebsín: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
JAnDbot (diskuse | příspěvky)
m Robot automaticky nahradil text: (-česko-pahýl +Pahýl - Česko)
Řádek 56: Řádek 56:
{{Pahýl - Česko}}
{{Pahýl - Česko}}


[[Kategorie:Okres Benešov]]
[[Kategorie:Vesnice okresu Benešov]]
[[Kategorie:Vesnice v Česku]]

Verze z 16. 8. 2008, 14:51

Šablona:Infobox sídlo Vesnice Třebsín, dříve také Třebšín či Tržepschin, se nachází v okrese Benešov, Středočeský kraj. Spadá pod obec Krňany. Součástí místní části Třebsín je i ZSJ Závist. V roce 2007 zde žilo 109 obyvatel.

Historie

První písemná zmínka o Třebsíně je v roce 1310, ale s ohledem na historii Ostrovského kláštera Jana Křtitele lze předpokládat, že Třebsín resp. usedlost či statek mohl být založen již okolo roku 999.

Zvonička v Třebsíně pochází z druhé poloviny 18. století. Je šestiúhelníkového půdorysu, stěny jsou zděné , střecha je stanová, uprostřed půdorysu je umístěna cibulová věžička s lucernou. Střecha kaple i báň věžičky jsou kryty šindelem. Lucerna není bedněna, nosná konstrukce se pohledově uplatňuje. Krytina i všechny dřevěné prvky střechy jsou mořeny do tmavě hnědého odstínu, oplachování nebylo prováděno.

V roce 1927 a 1928 jsou zakládány první trampské osady Club Údolí Ticha, Údolí Sporů a Slavia) v údolí k řece Sázavě přezdívané Zlatá řeka. Později vznikají osady Úsvit (1956) a Zahrádky (1976).

Slibně se rozvíjející historie Třebsína byla násilně přerušena za II. světové války, kdy došlo k nucenému vystěhování obyvatelstva a v celé oblasti Neveklovska, později i Sedlčanska, bylo zřízeno SS cvičiště. V roce 1943 byla v lese mezi Hradištkem a Závistí zřízena jedna z poboček koncentračního tábora Flossenburg v Bavorsku. Po květnu 1945 se již někteří obyvatele znovu nevrátili.

Z encyklopedie:[1]

Třebsín, nebo také Třebšín, ves v Čechách, hejtmanství Benešov, okr. Neveklov, fara u sv. Kiliána, pošta. Netvoříce; 39 domů, 265 obyvatel (1900) a samota Závist. Ves uváděla se od starodávna mezi zbožím kláštera sv. Jana Křtitele na Ostrově.

Současnost

V současnosti má Třebsín (včetně Závisti) 87 domů s č.p. a v katastru je také evidováno 431 chat, srubů atd. s evidenčním číslem. Je zde trvale hlášeno 109 obyvatel (2007).

Ve vsi je činný Sbor dobrovolných hasičů, který má zbrojnici v objektu, kde je také Místní lidová knihovna. Jednou ročně je zde pořádán festival zaměřený na country, folk a bluegrassovou muziku Třebsínská zvonička.

Z hlediska služeb, najdete v obci dvě restaurace U Novotných a U Dolejších), bohužel nejbližší prodejna základní potraviny je v Krňanech či v Hradištku pod Medníkem. Také můžete navštívit Usedlost Medník, kde si můžete prohlédnout ekologické hospodářstvi, ochutnat jeho produkty.

Doprava

Obcí prochází silnice II.tř.č. 106 ze Štěchovic do Kamenného Přívozu. Obec je zařazena do obsluhy Pražské integrované dopravy a obcí projíždí linka č. 438: Štěchovice - Rabyně, Měřín. Další linkou je linka č. 200053 Benešov-Vysoký Újezd-Hradištko-Štěchovice


Externí odkazy

Šablona:Geo cz

  1. Ottova encyklopedie obecných vědomostí® obsahuje Ottův slovník naučný (1888-1909) a Ottův slovník naučný nové doby (1930-1943)

Šablona:Pahýl - Česko