Kvalifikace na Letní olympijské hry 2008: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
LOH 2008 už začaly, takže kvalifikace už docela jistě skončily a nemohou reagovat na současné dění
m →‎Vodní slalom: oprava fixlinku
Řádek 123: Řádek 123:
Postup na olympijské hry si lodě zajistily z mistrovství světa v [[Brazílie|Brazílii]] (6 až 15 posádek podle kategorie, září 2007) nebo si je vybojují na následujících kontinentálních šampionátech (z ME v [[Krakov]]ě nejlepší dvě lodě v každé disciplíně). K dispozici jsou i dvě divoké karty. Každá země může vyslat tentokrát pouze jedinou loď.
Postup na olympijské hry si lodě zajistily z mistrovství světa v [[Brazílie|Brazílii]] (6 až 15 posádek podle kategorie, září 2007) nebo si je vybojují na následujících kontinentálních šampionátech (z ME v [[Krakov]]ě nejlepší dvě lodě v každé disciplíně). K dispozici jsou i dvě divoké karty. Každá země může vyslat tentokrát pouze jedinou loď.


Česká republika kvótu čtyř lodí do čtyř disciplín naplnila hned na mistrovství světa. V národní kvalifikaci si konkrétní nominaci zajistili Vavřinec Hradílek, [[Štěpánka Hilgertová]], [[Stanislav Ježek]] a deblkanoe [[Jaroslav Volf]] a [[Ondřej Štěpánek]].<ref>{{citace webu|url = http://www.ct24.cz/sport/12510-hilgertova-jezek-volf-a-stepanek-zamiri-do-pekingu/| datum vydání = 2008-04-19| datum přístupu = 2008-04-19| vydavatel = [[ČT24]] | jazyk = cs| autor = ČT24, [[ČTK]] |titul = Hilgertová, Ježek, Volf a Štěpánek zamíří do Pekingu}}</ref>
Česká republika kvótu čtyř lodí do čtyř disciplín naplnila hned na mistrovství světa. V národní kvalifikaci si konkrétní nominaci zajistili Vavřinec Hradílek, [[Štěpánka Hilgertová]], [[Stanislav Ježek]] a deblkanoe [[Jaroslav Volf (kanoista)|Jaroslav Volf]] a [[Ondřej Štěpánek]].<ref>{{citace webu|url = http://www.ct24.cz/sport/12510-hilgertova-jezek-volf-a-stepanek-zamiri-do-pekingu/| datum vydání = 2008-04-19| datum přístupu = 2008-04-19| vydavatel = [[ČT24]] | jazyk = cs| autor = ČT24, [[ČTK]] |titul = Hilgertová, Ježek, Volf a Štěpánek zamíří do Pekingu}}</ref>


=== Lukostřelba ===
=== Lukostřelba ===

Verze z 13. 8. 2008, 22:32

Olympijský stadion v Pekingu v pozadí za Národním plaveckým střediskem, dějiště olympijských her 2008.

Kvalifikace na Letní olympijské hry 2008 v Pekingu probíhala podle pravidel určených v součinnosti Mezinárodního olympijského výboru a mezinárodních sportovních federací.

Kvalifikační kritéria

Kvalifikační kritéria si stanoví příslušná sportovní federace tak, aby vyhověla počtu účastnických míst přidělenému jednotlivým sportům Mezinárodním olympijským výborem.

Většina sportů volí mezi kvalifikačními soutěžemi nebo využitím dlouhodobého žebříčku, někdy v kombinaci obou. Sporty, v nichž o vítězi rozhodují exaktně měřitelné výkony (atletika, plavání) vypisují kvalifikační limity, jejichž splnění zaručuje účast na hrách. Někdy se používají i tzv. divoké karty, jejichž rozdělováním se zajišťuje pestřejší zastoupení zemí.

Úspěch sportovce nebo týmu může zajistit účast jemu samotnému („místo na jméno“) nebo jeho zemi („místo pro zemi“). U sportů, kde platí kvalifikační limity, je kvalifikace výhradně „na jméno“.

Sporty

Atletika

IAAF vypsala kvalifikační limity podle jednotlivých disciplín.[1] Země může vyslat až tři atlety, pokud všichni splnili limit A, pouze jednoho, pokud splnil aspoň limit B. Jiná pravidla se týkají závodů štafet. Jestliže země nemá ani jednoho atleta s limitem B, může vyslat jednoho muže a jednu ženu do libovolné disciplíny s výjimkou běhů na 10 000 metrů nebo 3 000 metrů překážek a vícebojů.

Kvalifikační limity se mohou plnit jen na schválených soutěžích od 1. ledna 2007 do 23. července 2008 (pro maraton, závody v chůzi, desetiboj a sedmiboj už od 1. září 2006).

Roman Šebrle, jeden z českých atletů, kteří splnili kvalifikační limity IAAF na olympijské hry do Pekingu.

Český atletický svaz jako obvykle vypsal přísnější limit B (tzv. limit ČAS) pro účast jednoho atleta. Atletický svaz zároveň určil, že bude uznávat pouze limity splněné po 1. lednu 2008 (s výjimkou maratonu, chůze a štafet). Šestnáct českých atletů, kteří měli splněný limit A z roku 2007, tak musí svůj výsledek ještě potvrdit v příštím roce.[2] První limity tak v českém podání padly na Hustopečské laťce 19. ledna, kdy se kvalifikovali výškaři Iva Straková (limit A) a Svatoslav Ton (limit ČAS).[3][4]

Badminton

V badmintonu bude startovat 64 hráčů v každé dvouhře a 16 párů ve čtyřhrách. O postupujících se rozhodlo podle světového žebříčku mezinárodní federace ke dni 1. května 2008, k dispozici bude i několik divokých karet. Od začátku kvalifikačního období měl velkou šanci na olympijskou účast ve dvouhře mužů Petr Koukal, který se pohyboval okolo 40. místa na světě. Své umístění také nakonec v rozhodujícím vydání žebříčku udržel a naváže tak na jedinou účast českého badmintonisty v Barceloně (Tomáš Mendrek). Po celou dobu kvalifikace se na hraně postupu pohybovala i talentovaná Kristýna Ludíková a žebříček k 1. květnu jí přisoudil poslední postupové místo.

Baseball

Turnaje se zúčastní osm družstev – pořadatelská Čína, dvě země z americké kvalifikace (USA a Kuba), mistr Evropy Nizozemsko, mistr Asie (koná se v prosinci 2007) a tři týmy ze závěrečného světového kvalifikačního turnaje na přelomu března a dubna 2008 na Tchaj-wanu. Česká republika se nekvalifikovala ani na tento turnaj.

Basketbal

Ženského i mužského turnaje se zúčastní 12 družstev. Kvalifikační systém je pro obě soutěže podobný, kromě pořadatelské země postupují mistři světa z roku 2006 (muži Španělska a ženy Austrálie), vybrané úspěšné týmy z kontinentálních šampionátů a potřebný počet doplní závěrečný kvalifikační turnaj v červnu a červenci 2008. Čeští muži se olympijských her již zúčastnit nemohou; ženy mohou postoupit z kvalifikačního turnaje, kam se probojovaly jako poslední kvalifikovaný tým z pátého místa na mistrovství Evropy. Po výhrách nad Argentinou, Angolou a Japonskem pak vybojovaly v Madridu postup do Pekingu.

Box

S výjimkou nejtěžších kategorií (těžké do 91 kilogramů a supertěžké nad 91 kilogramů) bude startovat v každé 28 boxerů, v nejtěžších jen 16. Kvalifikační systém se pro jednotlivé kategorie neliší, různí se jen podle počtu postupujících z jednotlivých částí kvalifikace. Z mistrovství světa v boxu 2007 na přelomu října a listopadu v Chicagu postoupili čtvrtfinalisté (pouze semifinalisté ve dvou nejtěžších kategoriích), další postupující určily speciální kvalifikační turnaje v roce 2008, pro Evropu budou dva. V každé kategorii může startovat jen jeden boxer z každé země.

Čeští boxeři neuspěli na mistrovství světa, ani na žádném z kvalifikačních turnajů (v Pescaře a Aténách), a tak Česká republika nebude mít v tomto sportu na olympijských hrách zastoupení.[5]

Cyklistika

Dráhová cyklistika

Kvalifikace je zajištěna pro mistry světa ze světového šampionátu 2007 v Kapském Městě a 2008 v Manchesteru a rovněž pro vítěze světového poháru 2008. Další místa byla rozdělována podle světového žebříčku[6] ke 30. březnu 2008 a postupující v některých vybraných disciplínách budou moci startovat i v jiných (kupř. každý postupující celek v olympijském týmovém sprintu může jednoho svého člena nominovat do sprintu či keirinu). S výjimkou týmových soutěží a bodovacího závodu smí každou zemi reprezentovat dva cyklisté.

Z mistrovství světa v Manchesteru se první kvalifikovala 12. místem ve stíhacím závodu Lada Kozlíková a pojede i bodovací závod.[7] Olympijských her se zúčastní i dvojice pro bodovací závod dvojic, tzv. madison, z níž jeden člen bude moci nastoupit i do bodovačky jednotlivců.[8] Dodatečně byla ohlášena i kvalifikace českého sprinterského tria, k čemuž dospěla mezinárodní federace až přepočtem výsledků.[9] Díky tomu se jeden z naší sprinterské trojice může představit i ve sprintu jednotlivců a keirinu.

Silniční cyklistika

Pro silniční závody bylo rozhodující pořadí zemí v žebříčcích UCI. V silničním závodě bude moci postavit pětičlenné družstvo mužů deset nejsilnějších zemí UCI ProTour[10], další země už nastoupí ve slabším složení až po jednotlivce. Pro časovku jednotlivců se kombinovalo hodnocení zemí ve světovém žebříčku s výsledky mistrovství světa 2007 ve Stuttgartu, odkud postoupilo prvních 15 mužů a 10 žen. Tereza Huříková se stala první nepostupující závodnicí v časovce žen. Světové žebříčky mužů byly uzavřeny 15. října 2007, žebříčky žen 1. června 2008.

Na základě žebříčku ProTour bude Česká republika vysílat do Pekingu dva muže do závodu s hromadným startem, v časovce jednotlivců bude scházet.[11]

Závody horských kol

Osm míst pro muže a čtyři pro ženy (z celkového počtu 50 mužů a 30 žen) bylo rozděleno podle kontinentálních šampionátů (bez mistrovství Evropy). Zbylá místa získají země podle světového žebříčku zemí k 31. prosinci 2007. Jedna země může získat až tři místa pro závod mužů a dvě pro závod žen, České republice se ale podařilo zajistit si pouze jedno místo v každém závodě. Žádost o divokou kartu pro případnou druhou českou ženu zaslal Český svaz cyklistiky až po termínu, což vzbudilo vlnu nevole.[12] V klání dvou nejlepších českých závodnic si účast zajistila Tereza Huříková.[13]

Bikros

Bikros je nová olympijská disciplína, v níž bude startovat 16 žen a 32 mužů.

Do nové olympijské disciplíny bikrosu se kvalifikovali cyklisté znovu podle světového žebříčku zemí (k 31. květnu 2008) a z mistrovství světa 2008 probíhajícího ve stejném termínu na Tchaj-wanu. Jedna země může vyslat maximálně tři muže a dvě ženy.

Konečné znění nominace Českého svazu cyklistiky je dostupné na jeho webu.[14]

Džudo

S výjimkou mistrovství světa 2007 v Riu, ze kterého na olympijské hry postupovalo šest nejlepších mužů i žen v každé kategorii, probíhala kvalifikace systémem většího počtu velkých mezinárodních turnajů, v nichž se výsledky bodují a určitý počet džudistů postoupil podle dosažených bodů na každém kontinentu. Pro Evropu bylo takto vyčleněno devět míst pro muže a pět pro ženy v každé kategorii. Dalších 20 džudistů nebo džudistek dostalo ještě divokou kartu. Každá země má možnost vyslat maximálně jednoho zástupce do každé kategorie. Z mistrovství světa získalo nejvíce účastnických míst – osm – Japonsko. Už před mistrovstvím Evropy se kvalifikoval český džudista Jaromír Ježek[15] a na evropském šampionátu ho ještě doplnil Pavel Petřikov.[16]

Fotbal

Pro fotbalové soutěže, kterých se zúčastní 16 mužských a 12 ženských družstev, se obvykle vypisuje samostatná kvalifikace. V Evropě se ale v případě mužů koná souběžně s kvalifikací a finálovým turnajem Mistrovství Evropy ve fotbale hráčů do 21 let, ze kterého se v roce 2007 v Nizozemsku kvalifikovaly týmy Nizozemska, Srbska, Belgie a Itálie, zatímco český tým zůstal ve finálovém turnaji před branami postupu. V případě fotbalu žen naopak UEFA využívá k určení postupujících finálového turnaje mistrovství světa žen 2007 v Číně, kde česká reprezentace nestartovala.

Gymnastika

Moderní gymnastika

Postup na olympijské hry si zajistilo jen 20 nejlepších moderních gymnastek z mistrovství světa v moderní gymnastice 2007 v Patrasu a odtud i 10 nejlepších společných skladeb. Další čtyři místa pro jednotlivkyně a dvě pro skladby připadnou držitelkám divokých karet. České závodnice se do Pekingu nekvalifikovaly.

Skoky na trampolíně

Osm finalistů a pět nejlepších z kvalifikace (z dosud nekvalifikovaných zemí) postoupilo do soutěží ve skocích na trampolíně na olympijské hry z mistrovství světa v kanadském Quebeku. Mezinárodní gymnastická federace k tomu připojila dvě divoké karty, další jedno místo naplní po konzultacích s Mezinárodním olympijským výborem a Asociací národních olymp. výborů.

Lenka Popkin byla po rozdělení 15 z 16 míst v kategorii žen zásluhou výsledku z mistrovství světa první náhradnicí, to jí ale automaticky nezajišťovalo kvalifikaci jako šestnácté - FIG a MOV mohly o tomto místě rozhodnout podle jiných kritérií. V březnu ale tripartita žádnou divokou kartu neudělila a Honzákové postup připadl na základě jejího výsledku z mistrovství světa.[17]

Sportovní gymnastika

Jedinou kvalifikační soutěží pro sportovní gymnasty bylo mistrovství světa ve sportovní gymnastice 2007 ve Stuttgartu. Postup si zajistilo 12 nejlepších týmů mužů a žen, další účastníci podle výsledků týmů (na zemi) i jednotlivců (na jméno), celkem do kvóty 98 mužů a 98 žen (s užitím několika divokých karet). Česká gymnastika získala dvě účastnická místa – mezi ženami „na zemi“, mezi muži pro Martina Konečného.

Házená

Přestože Mezinárodní federace házené zajistila ve svém klíči účast na olympijských hrách mistrům světa a kontinentálním šampionům, celou polovinu účastníků ze 12 startujících týmů určí až tři speciální dodatečné kvalifikační turnaje na přelomu května a června 2008.

České ženy už nemají šanci na olympijské hry postoupit, muži svou poslední šanci propásli na lednovém mistrovství Evropy v Norsku, kde vypadli v základní skupině; postup si zajistili noví šampioni z Dánska, Evropu bude reprezentovat i tým mistrů světa z roku 2007, Německo.

Jachtink

Na olympijských hrách v Pekingu se bude závodit v 11 třídách. Ve všech je kvalifikační systém stejný – maximálně jedna loď z každé země (pořadatelská Čína má účast zajištěnou) si mohla vybojovat kvalifikaci na společném mistrovství světa pro všechny třídy v portugalském Cascaisi v červenci 2007 (celkem od 10 do 29 lodí), menší počet míst (od čtyř do 10) se dorozdal na dalších jednotlivých světových šampionátech na různých místech od ledna do března 2008.

Z České republiky si už v Cascaisi vybojovali postup Martin Trčka ve třídě Laser a Michael Maier ve třídě Finn. Na mistrovství světa ve své třídě 470 v Austrálii se v lednu 2008 kvalifikovala i stříbrná medailistka z olympiády v Aténách Lenka Šmídová s novou partnerkou Lenkou Mrzílkovou.

Jezdectví

Jezdecký stadion v Cáchách byl dějištěm Světových jezdeckých her 2006, které byly první olympijskou kvalifikací pro jezdectví.

Kvalifikace v jezdectví byla několikastupňová. První možností byly Světové jezdecké hry v Cáchách v roce 2006, další možností jsou kontinentální šampionáty v jednotlivých disciplínách v roce 2007 a dále olympijský kvalifikační žebříček mezinárodní jezdecké federace k 1. květnu 2008. Kvalifikační klíč zohlednil rozložení účastníků podle regionů (tzv. regionálních skupin). Žádný český reprezentant se nekvalifikoval, ale Jaroslav Hatla, účastník předchozí olympiády v Aténách byl pro soutěž v jezdecké všestrannosti prvním náhradníkem[18] a 3. června byl informován o tom, že se pro něj uvolnilo jedno účastnické místo. Kvalifikoval se s klisnou českého chovu Karlou.[19]

Kanoistika

Místa v kvalifikaci v kanoistických disciplínách platí „pro zemi“, nikoli „na jméno“.

Rychlostní kanoistika

První příležitostí kvalifikovat se do Pekingu bylo mistrovství světa v rychlostní kanoistice 2007 v Duisburgu. Další kvalifikační soutěže proběhly v rámci kontinentálních šampionátů, pro Evropu v polovině května 2008 v Miláně. Dodatečně mezinárodní federace rozdělí místa, která uvolní případný start jedné posádky na více tratích. V každé disciplíně může startovat maximálně jedna loď z jedné země.

Z mistrovství světa se žádná česká loď nekvalifikovala. Na mistrovství Evropy neuspěl na deblkanoi s Jiřím Hellerem dvojnásobný olympijský vítěz Martin Doktor, což pravděpodobně ukončí jeho kariéru.[20] Lépe dopadla několikanásobná mistryně světa ve sjezdu na divoké vodě Michala Mrůzková, která v deblkajaku s Blahovou vytvoří jediné české zastoupení v této disciplíně v Pekingu.[21]

Vodní slalom

Postup na olympijské hry si lodě zajistily z mistrovství světa v Brazílii (6 až 15 posádek podle kategorie, září 2007) nebo si je vybojují na následujících kontinentálních šampionátech (z ME v Krakově nejlepší dvě lodě v každé disciplíně). K dispozici jsou i dvě divoké karty. Každá země může vyslat tentokrát pouze jedinou loď.

Česká republika kvótu čtyř lodí do čtyř disciplín naplnila hned na mistrovství světa. V národní kvalifikaci si konkrétní nominaci zajistili Vavřinec Hradílek, Štěpánka Hilgertová, Stanislav Ježek a deblkanoe Jaroslav Volf a Ondřej Štěpánek.[22]

Lukostřelba

Soutěží v lukostřelbě se zúčastní 64 mužů a 64 žen, maximálně tři muži a tři ženy z jedné země. Splnění kvalifikačního kritéria získalo účastnické místo pro zemi. Kvalifikační soutěží bylo mistrovství světa v lukostřelbě 2007, následovaly ještě kontinentální kvalifikační turnaje v roce 2008, pro Evropu v rámci mistrovství Evropy ve Vittelu ve Francii, a závěrečný světový kvalifikační turnaj ve francouzském Boé. Tam se na poslední chvíli kvalifikovala Češka Barbora Horáčková a její kolega Milan Andreas. Po 28 letech tak znovu česká lukostřelba získala olympijskou účast.[23] Andreas ale nakonec z výběru vypadl kvůli pozitivnímu testu na marihuanu.[24]

Moderní pětiboj

Celkem 36 míst v soutěži mužů i žen je obsazeno na základě několikastupňové kvalifikace zahrnující mistrovství světa 2007 v Berlíně, kontinentální šampionáty 2007 (včetně ME v Rize), finále světového poháru 2007 v Pekingu a mistrovství světa 2008. Sedm míst bylo rozděleno podle světového žebříčku plus další místa, která se uvolní v případě, že se některý z pětibojařů kvalifikuje z více různých soutěží.

Kvalifikace je „na jméno“, ale země, v níž kvalifikační kritéria splnilo více sportovců než tři, může vybírat sama, koho nominuje. Na mistrovství Evropy v Rize se 10. místem kvalifikoval Čech David Svoboda, podle světového žebříčku postoupil Libor Capalini a na základě světového žebříčku se kvalifikovala Lucie Grolichová.[25]

Plavání

Od 15. března 2007 do 15. července 2008 mohou plavci plnit kvalifikační limity pro účast na olympijských hrách.[26] Limity je možné splnit pouze na kontinentálních šampionátech, národních olympijských kvalifikacích (národních mistrovstvích) a na oficiálních mítincích FINA. Každá země může vyslat jednoho plavce, pokud splnil aspoň limit B, nebo dva plavce, jestliže oba splnili náročnější limit A. V případě, že země nemá ani jednoho plavce se splněným limitem, může poslat jednoho muže a jednu ženu, pokud se zúčastnily mistrovství světa 2007.

Pekingské národní plavecké středisko, dějiště plaveckých soutěží LOH 2008

Do závodů štafet se kvalifikovalo 12 nejlepších týmů na každé trati z mistrovství světa v plaveckých sportech 2007 v Melbourne, další čtyři doplní podle výsledků z kvalifikačního období Mezinárodní plavecká federace FINA.

Český svaz plaveckých sportů vypsal místo slabších B limitů vlastní přísnější limity jako národní podmínku pro účast jednoho plavce v disciplíně na olympijských hrách,[27] případně může udělit plavci s limitem B FINA divokou kartu. K 20. září 2007 splnili pouze tři čeští plavci limity ČSPS. Po plavcích, kteří splnili limity, navíc vyžaduje potvrzení formy na mistrovství republiky.

Poprvé se budou konat na olympijských hrách soutěže ve vytrvalostním plavání na 10 kilometrů. Závodu mužů i žen se zúčastní 25 plavců, deset z nich postoupilo z mistrovství světa 2008 (začátek května v Seville), dále se zúčastní vítězové jednotlivých kontinentálních šampionátů a z olympijské kvalifikace, která proběhla od 31. května do 1. června 2008 v Pekingu. Jedna země může maximálně vyslat do každého olympijského závodu dva plavce. V Seville se do Pekingu kvalifikovala Jana Pechanová,[28] v Pekingu Rostislav Vítek.

Pozemní hokej

V turnajích v pozemním hokeji bude startovat dvanáct týmů žen a mužů. Kromě pořádající Číny si musela družstva vybojovat postup na kontinentálních šampionátech, jména těchto postupujících byla známa 13. září 2007.[29] Zbývající tři týmy do každé soutěže vzejdou z trojice kvalifikačních turnajů pro muže i ženy. Česká republika se kvalifikovala do dodatečné kvalifikace mužů, jejíž turnaje proběhly na programu od února do dubna 2008 v novozélandském Aucklandu, chilském Santiagu de Chile a japonské Kakamigahaře, kde ale neuspěla.

Skoky do vody

Kvalifikačními soutěžemi pro účast na olympijských hrách byly mistrovství světa v plaveckých sportech 2007, které proběhlo v Melbourne v březnu, a světový pohár v Pekingu v únoru 2008. Každá země si může vybojovat místo maximálně pro dva své jednotlivce a jednu synchronní dvojici.

Softbal

Turnaje v softbalu se střetne osm družstev. Kromě pořadatelské Číny si čtyři týmy zajistily postup z mistrovství světa 2006 (USA, Japonsko, Austrálie a Kanada), další tři přibyly v od jara do léta 2007 na regionálních kvalifikačních turnajích, které vyhrály Nizozemsko, Tchaj-wan a Venezuela. České hráčky skončily v euro-africkém kvalifikačním turnaji třetí.[30]

Sportovní střelba

Účast na olympijských hrách je umožněna střelcům, kteří si ji vybojují v závodech světového poháru, mistrovstvích světa či kontinentálních šampionátech. Ve většině případů se v jedné disciplíně uděluje jedno jediné místo pro dosud nekvalifikovaného střelce. Země se může kvalifikovat v jedné disciplíně jen dvakrát, jeden střelec, i když startuje ve více disciplínách, jen jednou. Všechna kvalifikační místa (ve střeleckém slangu označovaná „kvóta-plac“ z anglického „quota place“[31]) jsou vypsána pro zemi, nikoli na jméno střelce.[32] Na olympijských hrách pak může startovat kdokoli z kvalifikovaných i v jiné příbuzné disciplíně, maximálně ale dva střelci z jedné země.

Kvalifikace je již uzavřena, z České republiky se kvalifikovalo 13 střelců.

Stolní tenis

Do soutěží jednotlivců se kvalifikovalo 64 mužů a 64 žen, maximálně tři z jedné země v každé kategorii – a mohou vytvořit dvojice do čtyřher. Kvalifikační systém v ping-pongu zahrnoval několik možností pro všechny hráče. Prvními kvalifikačními turnaji byly Africké hry v Alžíru a Panamerické hry v Riu. V lednu 2008 uzavřela Mezinárodní federace stolního tenisu světové žebříčky a nominovala dvacet nejlepších mužů a žen. Poté následovala série regionálních kvalifikačních turnajů, pro Evropu se konal v Nantes v dubnu 2008 a postoupilo z něho jedenáct mužů a jedenáct žen. Zbyl ještě světový kvalifikační turnaj, z něhož se kvalifikovali poslední hráči a hráčky. Tripartitní komise udělila jednu divokou kartu pro Aguirreho z Paraguaye a Tommyovou z Vanuatu.[33]

Do soutěže tříčlenných družstev postoupilo 16 týmů mužů a žen. Kvalifikace byla uzavřena až po posledním světovém kvalifikačním turnaji, kvalifikovala se automaticky Čína a postupně si zajistily účast týmy s třemi hráči, dvěma hráči a dál až do šestnáctého postupujícího státu).[34]

Český reprezentant Petr Korbel o dvě místa propásl přímý postup podle světového žebříčku.[35] Plnou kvótu čtyř hráčů (dvou mužů a dvou žen) si podle žebříčku zajistily pouze Čína, Německo, Singapur a Hongkong.[36] V evropském kvalifikačním turnaji Češi neuspěli, ze světového si postup zajistili jen Korbel a Dana Hadačová.[37]

Synchronizované plavání

Naprostá většina účastnic soutěží akvabel byla určena až v roce 2008. Nejdříve se kvalifikoval pořádající tým Číny, mistryně Evropy z Ruska a vítězky Panamerických her z USA. Tyto země mohou postavit i jeden pár do závodu dvojic. Do soutěže družstev dále postoupily nejlepší týmy z afrického a oceánského šampionátu a tři týmy kvalifikované z olympijského kvalifikačního závodu v Pekingu v dubnu 2008. I tyto země mají právo vyslat ještě jednu dvojici, dalších 16 dvojic si vybojovalo účast rovněž z pekingské kvalifikace. Mezi nimi se prosadila také česká dvojice Soňa Bernardová a Alžběta Dufková.[38]

Šerm

První cestou do olympijské soutěže bylo umístění ve světovém žebříčku k 31. březnu 2008 – podle zemí i podle jednotlivců, a to s přihlédnutím k zastoupení všech kontinentů. Pro nekvalifikované byly uspořádány regionální kvalifikační turnaje. Z Evropy se mohly kvalifikovat týmy do 4. místa ve světovém žebříčku zemí a další jedna evropská země mimo tuto kvótu, tři nejlepší nekvalifikovaní šermíři celosvětově a další dva z Evropy mimo tuto kvótu. Nejblíž ke kvalifikaci ze světových žebříčků se dostal český kordista Jiří Beran (pátý nepostupující Evropan za třemi Švýcary, kteří už vyčerpali kvótu, a nejlepším Němcem).[39] Z dodatečného kvalifikačního turnaje postupovali v každé disciplíně jen dva další šermíři,[40] ale Beran si na domácí půdě v Praze kvalifikaci vybojovat nedokázal.[41]

Taekwondo

Celkem 62 mužů a 62 žen se zúčastní olympijské soutěže, každá země může vyslat dva muže a dvě ženy, a to do různých kategorií. První kvalifikační turnaj byl celosvětový a v září 2007 se konal v Manchesteru (postoupili první tři z každé ze čtyř kategorií mužů i žen), následující byly kontinentální. Evropský proběhl v Istanbulu v lednu 2008 (znovu tři postupující z každé kategorie). Další čtyři divoké karty bez ohledu na kategorii a pohlaví uděluje tripartita. Česká republika se kvalifikací nezúčastnila.

Tenis

Kvalifikace proběhla podle světového žebříčku ATP a WTA k 9. červnu 2008. Právo startu ve dvouhře bude mít 48 mužů a 48 žen z redukovaného pořadí (maximálně 4 z jedné země v každé kategorii). Další doplnění do počtu 64 ve dvouhrách bude provedeno s ohledem na zastoupení všech kontinentů a co největšího počtu zemí. Do čtyřhry může každá země vyslat maximálně dva páry mužů a dva páry žen, přičemž právo startu mají hráči kvalifikovaní do dvouher i specialisté na čtyřhry, celá reprezentace ale nemůže z jedné země překročit šest žen nebo šest mužů. Pro všechny tenisty je vyhrazena kvóta maximálně 172 hráčů.

Česká republika na základě žebříčků obdržela právo startu pro devět hráčů, Květa Peschke svůj start odmítla, Český tenisový svaz místo ní do čtyřhry zažádal o divokou kartu pro Petru Kvitovou.[42]

Triatlon

Do konce roku 2007 se kvalifikovalo jen pět mužů a pět žen z kontinentálních závodů, které měly pečeť olympijské kvalifikace (včetně mistrovství Evropy 2007 v Kodani, kde zvítězili Javier Gomez ze Španělska a Vanessa Fernandesová z Portugalska). Jistou účast v každé kategorii měla také pořadatelská Čína. Na konci ledna 2008 byly uděleny dvě divoké karty pro muže a dvě pro ženy. Zbylých 48 účastníků bylo oznámeno naráz 15. června 2008, kdy se kvalifikovali tři nejlepší z mistrovství světa ve Vancouveru, dalších 39 v redukovaném pořadí ze světového žebříčku[43] a pak nejlepší jednotlivec a jednotlivkyně z jedné země každého kontinentu, která dosud nebude mít zastoupení. Redukce pořadí ze světového žebříčku bude provedena tak, že pouze osm nejlepších zemí bude moci mít trojnásobné zastoupení v jedné kategorii, další maximálně dvojnásobné. Podle informací Českého svazu triatlonu mají postup jasný tři čeští reprezentanti.[44]

Veslování

Pouze jednu loď do každé disciplíny může nominovat každá země. Kvalifikaci bylo možné splnit poprvé na mistrovství světa ve veslování v Mnichově, z něhož postupovalo od sedmi do 11 lodí v jednotlivých kategoriích. Druhou a poslední šancí jsou kontinentální kvalifikace. Závěrečná evropská kvalifikace se měla konat v Luzernu, ale byla přesunuta na červen 2008 do Poznaně.[45] Bude se na ní bojovat o jednu až tři volná místa v jednotlivých disciplínách.

Na mistrovství světa v Mnichově se již kvalifikovalo pět českých posádek, na dodatečné kvalifikaci v Poznani postup o jediné místo unikl dvojskifu lehkých vah a dvojce bez kormidelníka, ve které usiloval o své šesté olympijské hry Václav Chalupa.Ten nakonec se svým kolegou Jakubem Makovičkou získal divokou kartu pro start poté, co rakouský olympijský výbor nenominoval svou posádku.

Vodní pólo

Dvanáct šťastných týmů mužů a osm žen ve vodním pólu bylo až na čtyři výjimky známých už ke konci roku 2007.

Do turnaje mužů vedle Číny postoupily nejprve tři nejlepší týmy z mistrovství světa v plaveckých sportech 2007 v Melbourne (Chorvatsko, Maďarsko a Španělsko). Později se přidal vítěz Světové ligy Srbsko a vítězové kontinentálních šampionátů a kvalifikací (v Evropě z Bratislavy muži Černé Hory). Turnaj na Afrických hrách se ale nekonal kvůli nedostatku zájmu. V březnu 2008 přibyly tři nejlepší týmy z kvalifikace v rumunské Oradei.

Mezi ženami jsou zatím kvalifikované týmy Číny, Nizozemska (z evropské kvalifikace v ruském Kiriši) a USA z Panamerických her. V prosinci byl doplněn vítěz oceánské kvalifikace a závěrečný turnaj, z něhož postoupily tři další týmy, proběhl v italském Terstu v únoru 2008. České hráčky ho absolvovaly bez výhry.

Volejbal

Systém kvalifikace na volejbalové olympijské turnaje (12 týmů mužů a žen) je komplikovaný. Kromě již jistého účastníka Číny dostanou první šanci družstva startující na Světovém poháru v listopadu 2007 (v Tokiu pro muže a Nagoji pro ženy), z nichž postoupí první tři týmy. Neúspěšné týmy pak mohou projít kontinentálními kvalifikacemi, z nichž ale postupují pouze vítězové.[46] Poslední tři týmy vzešly ze světových kvalifikačních turnajů (tzv. Světového poháru), které se uskutečnil na konci května 2008 a které budou určené pro pozvané dosud nekvalifikované týmy. Muži se střetli na třech různých místech (Japonsko, Portugalsko a Düsseldorf v Německu) a postoupil vždy jen vítěz, ženy měly turnaj na jednom místě v Japonsku (společně s asijským kvalifikačním turnajem), z něhož postoupily tři týmy.

České ženy se z mistrovství Evropy v Belgii probojovaly do první fáze evropského kvalifikačního turnaje, ale po neúspěchu v ní v Eindhovenu už do závěrečné fáze kvalifikace v Halle v lednu 2008 nezasáhnou.[47] Čeští muži sice na mistrovství Evropy v Rusku chyběli, ale i oni se probojovali do první fáze evropského kvalifikačního turnaje, v ní ale ve finále prohráli s Německem a byli vyřazeni.[48] Světových kvalifikačních turnajů se budou týmy účastnit podle pořadí ve světovém žebříčku, kde Česká republika mezi muži i mezi ženami daleko zaostává za postupovými příčkami.

Plážový volejbal

Turnaje v plážovém volejbale se zúčastní 24 dvojic mužů a 24 dvojic žen. Jistou účast má jedna dvojice mužů a jedna žen Číny. Dalších 23 párů bude s přihlédnutím k zastoupení všech kontinentů a k maximální účasti dvou dvojic z jedné země v každé kategorii vybráno ze světového žebříčku platnému k 21. červenci 2008.

Vzpírání

Až na poslední šance pro jednotlivce rozhoduje o kvalifikaci ve vzpírání vždy pořadí družstev. Každá země může zapsat do každé kategorie maximálně dva borce. Čína může postavit podle uvážení šest mužů a čtyři ženy. Nejpočetnější část bude rozdělena mezi země zúčastněné na mistrovství světa 2006 v Santo Domingu a 2007 v Čiang Mai v Thajsku. Z vzniklého společného pořadí zemí podle výsledků mužů mohou státy na 1. – 6. místě vyslat na olympijské hry maximálně šest vzpěračů, další až po 27. tým pak postupně pět až tři. U žen dostává nejsilnějších devět zemí právo na čtyři reprezentantky až po 17. zemi se dvěma reprezentantkami. Vzniklé žebříčky zveřejnila Mezinárodní vzpěračská federace.[49] Země se pak ještě od března do dubna 2008 mohly zúčastnit kontinentálních kvalifikací (v Evropě v dubnu v Římě), kde ale vybojovalo účastnická místa maximálně pět zemí. 31. května 2008 byl uzavřen olympijský kvalifikační žebříček jednotlivců, z něhož postoupilo individuálně ještě osm mužů a sedm žen ze zemí dosud nekvalifikovaných a dalších šest vzpěračů a čtyři vzpěračky dostali osobní pozvání. Celkově se tak olympijských her zúčastní 170 vzpěračů a 90 vzpěraček.

Česká republika obsadila v žebříčku mužů na mistrovství světa 42. a v žebříčku žen 34. místo,[49] ale neuspěla ani na mistrovství Evropy.[50] Nakonec se v Pekingu představí alespoň Libor Wälzer, protože Česko dostalo od světové vzpěračské federace IWF divokou kartu.

Zápas

Do soutěží zápasníků ve volném stylu mužů a žen a ve stylu řecko-římském může zasáhnout z každé země jeden borec do každé kategorie. Na mistrovství světa v Baku v září 2007 se rozhodovalo o prvních kvalifikovaných, postoupilo prvních osm z každé kategorie. Od února do dubna 2008 se konají kontinentální šampionáty, z mistrovství Evropy v Tampere postoupí v každé kategorii jeden zápasník. V květnu se v každé disciplíně dva dodatečné olympijské kvalifikační turnaje (v Tunisu a Novém Sadu pro řecko-římský zápas, v Martigny a ve Varšavě pro volný styl mužů a v Edmontonu a Haparandě pro volný styl žen). Postupovat budou u mužů z prvního turnaje čtyři a z druhého tři zápasníci, u žen z obou turnajů dvě zápasnice. Dodatečně bude doplněno pole startujících sedmi divokými kartami.

Z MS 2007 se kvalifikoval jediný český zápasník Marek Švec.

Přehled kvalifikovaných českých sportovců

V oficiální nominaci Českého olympijského výboru schválené 16. července 2008 bylo 130 sportovců, aktuálně je v týmu 134 jmen:[51]

Sport Disciplína Jméno Způsob kvalifikace
Atletika (29) Skok do výšky mužů Jaroslav Bába limit A
Tomáš Janků limit A
Skok do výšky žen Iva Straková limit A
Romana Dubnova limit A
Skok o tyči mužů Jan Kudlička limit A
Štěpán Janáček limit A
Skok o tyči žen Kateřina Baďurová limit ČAS
Chůze na 20 km žen Zuzana Schindlerová limit A
Chůze na 50 km mužů Roman Bílek limit A
Hod oštěpem žen Barbora Špotáková limit A
Jarmila Klimešová limit A
Hod oštěpem mužů Vítězslav Veselý limit ČAS
Vrh koulí mužů Petr Stehlík limit ČAS
Hod kladivem žen Lenka Ledvinová limit ČAS
Hod kladivem mužů Lukáš Melich limit ČAS
Hod diskem mužů Jan Marcell[52] limit ČAS
Hod diskem žen Věra Cechlová limit A
800 m mužů Jakub Holuša limit ČAS
400 m mužů Rudolf Götz limit ČAS
200 m mužů Jiří Vojtík limit ČAS
100 m mužů Lukáš Milo limit ČAS
100 m překážek žen Lucie Škrobáková limit A
110 m překážek mužů Petr Svoboda limit A
Stanislav Sajdok limit A
dálka mužů Roman Novotný limit A
trojskok žen Martina Šestáková limit ČAS
Desetiboj mužů Roman Šebrle limit
Sedmiboj žen Denisa Ščerbová limit A
400 m překážek žen Zuzana Hejnová limit A
Badminton (2) Dvouhra mužů Petr Koukal ze žebříčku BWF
Dvouhra žen Kristýna Ludíková ze žebříčku BWF
Basketbal (1 tým = 12 hráček) turnaj žen Česká republika ze závěrečného kvalifikačního turnaje
Cyklistika (12) Horská kola, muži Jaroslav Kulhavý podle žebříčku zemí UCI
Horská kola, ženy Tereza Huříková podle žebříčku zemí UCI
Silniční cyklistika — závod s hromadným startem Roman Kreuziger, Petr Benčík podle žebříčku UCI ProTour, jmenovitá nominace ČSC
Dráhová cyklistika - stíhací závod a bodovací závod Lada Kozlíková ze světového žebříčku na zemi
Dráhová cyklistika - bodovací závod dvojic (madison) Milan Kadlec a Alois Kaňkovský ze světového žebříčku, jmenovitá nominace ČSC
Dráhová cyklistika - bodovací závod mužů 1 muž (Kadlec) z dvojice startující v madisonu
Dráhová cyklistika - týmový sprint Tomáš Bábek, Denis Špička, Adam Ptáčník ze světového žebříčku, jmenovitá nominace ČSC
Dráhová cyklistika - sprint 1 muž z trojice startující v týmovém sprintu
Dráhová cyklistika - keirin 1 muž z trojice startující v týmovém sprintu
BMX - závod mužů Michal Prokop ze světového žebříčku zemí, jmenovitá nominace ČSC
BMX - závod žen Jana Horáková ze světového žebříčku zemí, jmenovitá nominace ČSC
Džudo (2) do 60 kg mužů Pavel Petřikov postup z evropského kvalifikačního žebříčku
do 73 kg mužů Jaromír Ježek postup z evropského kvalifikačního žebříčku
Gymnastika (3) Sportovní gymnastika Kristýna Pálešová umístění družstva na 16. místě na MS ("na zemi") - jmenovitá nominace po MČR
Martin Konečný kvalifikovaný na jméno z víceboje jednotlivců
Skoky na trampolíně Lenka Popkin kvalifikovaná z MS (pro zemi)
Jachtink (4) třída Finn Michael Maier postup z MS (pro zemi)
třída Laser Martin Trčka postup z MS (pro zemi)
třída 470 žen Lenka Šmídová a Lenka Mrzílková postup z MS (pro zemi)
Jezdectví (1+1) všestrannost Jaroslav Hatla a klisna Karla původně náhradník, převzal uvolněné místo
Lukostřelba (2) Soutěž žen Barbora Horáčková postup z celosvětové kvalifikace
soutěž mužů Martin Bulíř postup pro zemi vybojoval v celosvětové kvalifikaci Milan Andreas
Moderní pětiboj (3) muži David Svoboda postup z ME na jméno
muži Libor Capalini postup ze světového žebříčku
ženy Lucie Grolichová postup ze světového žebříčku
Plavání (10) 100 m volný způsob Jana Klusáčková limit ČSPS (též limit B FINA) na jméno
200 m volný způsob Květoslav Svoboda limit ČSPS (též limit B FINA) na jméno
400 m volný způsob Květoslav Svoboda limit ČSPS (též limit B FINA) na jméno
100 m prsa Jiří Jedlička limit A FINA na jméno
200 m prsa Jiří Jedlička limit ČSPS (též limit B FINA) na jméno
100 m znak Petra Klosová limit ČSPS (též limit B FINA) na jméno
50 m volný způsob Sandra Kazíková limit ČSPS (též limit B FINA) na jméno
200 m polohový závod Tomáš Fučík limit ČSPS (též limit B FINA) na jméno
100 m motýlek Pavel Rubáček limit ČSPS (též limit B FINA) na jméno
100 m volný způsob Martin Verner[53] limit ČSPS (též limit B FINA) na jméno
Dálkové plavání ženy Jana Pechanová postup z MS 2008
Dálkové plavání muži Rostislav Vítek postup z olympijské kvalifikace
Rychlostní kanoistika (2) deblkajak žen Michala Mrůzková, Jana Blahová postup z ME 2008 (pro zemi)
Sportovní střelba (13) sportovní malorážka 3x40 ran Tomáš Jeřábek postup z ME 2007 (pro zemi)
sportovní malorážka vleže Miroslav Varga postup z ME 2007 (pro zemi) ale vybojoval Petr Šmol
vzduchová puška Václav Haman postup ze SP (pro zemi)
libovolná pistole Martin Tenk postup ze SP (pro zemi)
rychlopalná pistole Martin Podhráský postup ze SP (pro zemi)
Martin Strnad postup z ME (pro zemi)
trap David Kostelecký postup z MS 2006 (pro zemi)
skeet Jan Sychra postup z ME 2007 (pro zemi)
sportovní malorážka 3x20 ran Adéla Sýkorová postup ze SP (pro zemi) ale vybojovala Lucie Valová
vzduchová puška vleže Kateřina Kůrková-Emmons postup ze SP (pro zemi)
Pavla Kalná postup ze SP (pro zemi)
sportovní pistole Michaela Musilová postup z ME 2007 (pro zemi) ale vybojovala Petra Hyková
vzduchová pistole Lenka Marušková postup z MS 2006 (pro zemi)
Stolní tenis (2) dvouhra mužů Petr Korbel postup z olympijského kvalifikačního turnaje v Budapešti
dvouhra žen Dana Hadačová postup z olympijského kvalifikačního turnaje v Budapešti
Synchronizované plavání (2) duet Soňa Bernardová, Alžběta Dufková postup z olympijské kvalifikace v Pekingu
Tenis (11) Dvouhra + Čtyřhra žen Nicole Vaidišová ze žebříčku WTA
Lucie Šafářová ze žebříčku WTA
Iveta Benešová ze žebříčku WTA
Petra Kvitová na pozvání ITF
Dvouhra žen Klára Zakopalová ze žebříčku WTA
Dvouhra + Čtyřhra mužů Tomáš Berdych ze žebříčku ATP
Radek Štěpánek ze žebříčku ATP
Dvouhra mužů Ivo Minář ze žebříčku ATP
Jiří Vaněk ze žebříčku ATP
Čtyřhra mužů Pavel Vízner ze žebříčku ATP
Martin Damm na pozvání ITF
Triatlon (3) muži Filip Ospalý postup ze světového žebříčku (pro zemi)
ženy Lenka Zemanová postup ze světového žebříčku (pro zemi)
Vendula Frintová postup ze světového žebříčku (pro zemi)
Veslování (14) skif mužů Ondřej Synek postup z MS (pro zemi)
párová čtyřka mužů David Jirka, Tomáš Karas, Jakub Hanák,Petr Vitásek postup z MS (pro zemi)
dvojka bez kormidelníka mužů Václav Chalupa, Jakub Makovička divoká karta FISA
čtyřka bez kormidelníka mužů Michal Horváth, Jan Gruber, Milan Bruncvík, Karel Neffe postup z MS (pro zemi)
skif žen Miroslava Knapková postup z MS (pro zemi)
dvojskif žen Jitka Antošová, Gabriela Vařeková postup z MS (pro zemi)
Vodní slalom (5) Kajak jednotlivců Vavřinec Hradilek postup z MS ale vybojoval Ivan Pišvejc
Kanoe jednotlivců Stanislav Ježek postup z MS pro zemi ale vybojoval Jan Mašek
Deblkanoe Jaroslav Volf, Ondřej Štěpánek postup z MS pro zemi, místo potvrzené v domácí kvalifikaci
Kajak jednotlivkyň Štěpánka Hilgertová postup z MS pro zemi, místo potvrzené v domácí kvalifikaci
Vzpírání (1) do 105 kg Libor Wälzer divoká karta IWF
Zápas (1) Řecko-římský zápas Marek Švec postup z MS (na jméno)

Kvalifikační kritéria českých svazů splnili také další sportovci, kteří se ale Her nezúčastní. Jde o výškařku Barboru Lalákovou (zranění), tyčkařku Pavlu Hamáčkovou (těhotenství) a lukostřelce Milana Andrease (dopingový nález).

Odkazy

Článek byl založen na informacích z článků o jednotlivých sportech na LOH 2008 z anglické Wikipedie.

  1. Limity IAAF pro atletické soutěže LOH 2008
  2. Trenérské informace 2008, metodický materiál Českého atletického svazu. Dokument MS Word.
  3. Straková splnila v Hustopečích limit pro OH [online]. ČTK - Sportovní noviny, 2008-01-19 [cit. 2008-01-19]. Dostupné online. 
  4. Splněné limity - Olympijské hry 2008 [online]. Atletika.cz [cit. 2008-02-01]. Dostupné online. 
  5. Na olympiádě v Pekingu žádný český boxer nebude [online]. Sport.cz, 2008-04-09 [cit. 2008-04-13]. Dostupné online. 
  6. Aktuální světové žebříčky v dráhové cyklistice
  7. ČTK. Cyklistka Kozlíková se kvalifikovala do Pekingu [online]. iDNES, 2008-03-27 [cit. 2008-03-27]. Dostupné online. 
  8. PEŠTA, Jaroslav. Češi bez medaile, Kaňkovský čtvrtý [online]. iHNed, 2008-03-31 [cit. 2008-04-04]. Dostupné online. 
  9. ČTK. Trio cyklistických sprinterů se nakonec na OH dostalo [online]. 2008-04-15 [cit. 2008-04-17]. Dostupné online. 
  10. Aktuální pořadí zemí UCI ProTour
  11. Qualification des Jeux Olympiques 2008 du cyclisme sur route : Places Attribuées aux CNO au 26.10.07] [online]. UCI, 2007-10-26 [cit. 2007-12-17]. Dostupné online. (en, fr) 
  12. bur. Cyklisté zaspali se žádostí o místo pro OH [online]. iDNES, 2006-11-21 [cit. 2007-01-07]. Dostupné online. 
  13. ČTK. Bikerka Huříková pojede na OH [online]. iDNES, 2008-04-27 [cit. 2008-04-29]. Dostupné online. 
  14. Nominace ČOT OH 2008 cyklistika [PDF]. Český svaz cyklistiky, 2008-06-27. Dostupné online. 
  15. pes, ČTK. Potvrzeno: judista Ježek pojede do Pekingu! [online]. iDNES, 2008-03-02 [cit. 2008-03-14]. Dostupné online. 
  16. ČTK. Petřikov potvrdil Peking, ale na medaili nedosáhl [online]. iDNES, 2008-04-11 [cit. 2008-04-13]. Dostupné online. 
  17. ČTK. Češi budou mít na OH zastoupení i na trampolíně [online]. iDNES, 2008-03-14 [cit. 2008-03-14]. Dostupné online. 
  18. Games of the XXIX Olympiad, Beijing 2008 : Eventing [PDF]. Mezinárodní jezdecká federace, 2008-05-02 [cit. 2008-05-03]. S. 3. Dostupné online. (anglicky) 
  19. ČTK. Jezdec Hatla bude startovat na OH [online]. Sportovní noviny, 2008-06-03 [cit. 2008-06-04]. Dostupné online. 
  20. red spo. Doktor se na OH do Pekingu nedostal. Asi končí kariéru [online]. Aktuálně.cz, 2008-05-17 [cit. 2008-05-20]. Dostupné online. 
  21. Medvěd [Marek Vávra]. Kajakářské deblistky Mrůzková Blahová jedou do Pekingu! [online]. Kanoe.cz, 2008-05-18 [cit. 2008-05-18]. Dostupné online. 
  22. ČT24, ČTK. Hilgertová, Ježek, Volf a Štěpánek zamíří do Pekingu [online]. ČT24, 2008-04-19 [cit. 2008-04-19]. Dostupné online. 
  23. Šablona:Citace webzinu
  24. Šablona:Citace webzinu
  25. Who's Qualified [online]. UIPM, rev. 2008-06-23 [cit. 2008-06-28]. Dostupné online. (anglicky) 
  26. Mezinárodní kvalifikační limity pro plavání na webu Novozélandského plaveckého svazu
  27. Podmínky, kritéria, limity účasti na LOH pro plavce, dokument MS Word na stránkách Českého svazu plaveckých sportů
  28. SEIDL, Jiří. Dálková plavkyně Pechanová vybojovala účast na olympijských hrách [online]. iDNES, 2008-05-03 [cit. 2008-05-03]. Dostupné online. 
  29. Kvalifikované země v pozemním hokeji na webu Mezinárodní federace pozemního hokeje FIH
  30. Softbalistky na olympiádu nedosáhly [online]. Týden, 2007-06-16 [cit. 2007-12-17]. Dostupné online. 
  31. Haman vybojoval sedmé místo pro české střelce, zpráva iDNES, 27. 4. 2007
  32. Popis kvalifikační procedury pro sportovní střelce, stránky Mezinárodní střelecké unie
  33. Invitation Places for the Olympic Games in Beijing 2008 [online]. ITTF, 2008-05-11. Dostupné online. (anglicky) 
  34. Olympijský kvalifikační systém pro stolní tenis, dokument PDF na webu ITTF
  35. Korbelovi přímý postup do Pekingu unikl [online]. Sport, 2008-01-03 [cit. 2008-01-07]. Dostupné online. 
  36. 2008 BEIJING OLYMPIC GAMES: 20 Direct Qualifiers for Singles Events [pdf]. International Table Tennis Federation, 2008-01-04 [cit. 2008-01-07]. Dostupné online. (anglicky) 
  37. ČTK. Stolní tenisté Korbel a Hadačová pojedou na olympijské hry [online]. ČT24, 2008-05-11 [cit. 2008-05-20]. Dostupné online. 
  38. České plavkyně si vybojovaly účast na OH [online]. ČTK, 2008-04-20 [cit. 2008-04-26]. Dostupné online. (anglicky) 
  39. Classement olympique provisoire au 31-03-2008 [PDF]. Federation international d'escrime, 2008-03-31 [cit. 2008-03-31]. Dostupné online. (francouzsky) 
  40. Vysvětlení kvalifikačního systému v šermu na serveru Fencing.Net – anglicky
  41. Beran na olympiádu nepojede [online]. 2008-04-26 [cit. 2008-04-26]. Dostupné online. 
  42. Šablona:Citace webzinu
  43. Stránka se světovými žebříčky Mezinárodní triatlonové unie ITU, včetně olympijského kvalifikačního žebříčku
  44. Triatlonisté jedou do Koreje, vyhlížejí čtvrté místo [online]. Český svaz triatlonu, 2008-04-21 [cit. 2008-04-29]. Dostupné online. 
  45. 2008 Final Olympic Qualification Regatta to be held in Poznan (POL) instead of Lucerne (SUI) (Závěrečná olympijská kvalifikační regata 2008 se bude konat v Poznani (Polsko) místo Luzernu (Švýcarsko)). Oficiální zpráva Mezinárodní veslařské federace FISA, 14. 9. 2007 – anglicky
  46. Systém evropské volejbalové kvalifikace mužů a žen na stránkách Evropské volejbalové konfederace CEV
  47. Volejbalistky prohrály, do Pekingu nejedou [online]. iDNES, 2007-11-09 [cit. 2007-12-17]. Dostupné online. 
  48. Volejbalisté prohráli s Německem 2:3 a na olympiádu nepojedou [online]. Sport.cz, 2007-12-02 [cit. 2007-12-17]. Dostupné online. 
  49. a b Olympic Qualification Women a Olympic Qualification Men - pdf
  50. European Senior Championships : Lignano Sabbiadoro - ITA : Olympic Qualification Team Classification [PDF]. Mezinárodní vzpěračská federace, 2008-04-20 [cit. 2008-04-26]. Dostupné online. (anglicky) 
  51. Šablona:Citace webzinu
  52. http://www.atletika.cz/Default.aspx?section=3&server=1&article=8607
  53. http://plaveckyblog.blogspot.com/2008/06/rozhovor-s-olympionikem-martinem.html

Externí odkazy

neoficiální badmintonové žebříčky pro OH