Bitva náhlého plamene: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
AlleborgoBot (diskuse | příspěvky)
m robot přidal: nl:Dagor Bragollach
FlaBot (diskuse | příspěvky)
m robot přidal: sv:Dagor Bragollach
Řádek 31: Řádek 31:
[[pl:Dagor Bragollach]]
[[pl:Dagor Bragollach]]
[[pt:Dagor Bragollach]]
[[pt:Dagor Bragollach]]
[[sv:Dagor Bragollach]]
[[zh:班戈拉赫戰役]]
[[zh:班戈拉赫戰役]]

Verze z 10. 8. 2008, 01:56

Šablona:Válka Dagor Bragollach či česky Bitva náhlého plamene, patří mezi nejdůležitější události v Prvním věku fiktivního světa Arda od Johna Ronalda Reuela Tolkiena. Šlo o střetnutí mezi Temným pánem Morgothem a svobodnými národy Středozemě - Noldor, Sindar a Edain

Ihned zpočátku došlo k prolomení Obklíčení Angbandu, jež trvalo 400 let. Morgoth vyslal na Ard-Galen potoky ohně a spousta elfů (Maglorova kavalérie) se upálila zaživa, dříve než mohli vyšplhat na kopce. Morgoth vyslal draka Glaurunga, balrogy a nekonečný počet skřetů. Morgoth zaútočil na Aegnora a Angroda, kteří byli zabiti, a s nimi i Pán 1. domu Edain, Bregolas. Fingolfin a Fingon byli zatlačeni do své pevnosti a odolali nepříteli, ale za cenu těžkých ztrát. Zemřel i pán 3. domu Edain, Hador, se svým synem Gundorem.

Země Fëanorových synů byly ztraceny, ale Maedhros a Maglor ubránili pahorek Himring. Celegorm a Curufin prchli do Nargothrondu a Caranthir se připojil ke svému bratru Amrodovi.

Velekrál Noldor, Fingolfin, v reakci na (podle jeho názoru) naprostou zkázku Noldor vyjel k Angbandu a vyzval Morgotha na souboj muže proti muži, v němž však byl zabit.

Sauron poté obsadil ostrov Tol Sirion, který proměnil v hrůzné místo a nazval jej Ostrov vlkodlaků. Angrodův syn Orodreth prchl do Nargothrondu.