Vysoké Taury: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Supervht (diskuse | příspěvky)
Verze 2840658 uživatele 89.143.134.63 (diskuse) zrušena. Spam
Řádek 49: Řádek 49:
* zdroj: průvodce po Evropských horách - [[Rakouské Alpy]] (Vydavatelství Mirago)
* zdroj: průvodce po Evropských horách - [[Rakouské Alpy]] (Vydavatelství Mirago)
* zdroj: [http://www.pohori.supervht.com/hohe_tauern.htm Alpská pohoří, Vysoké Taury]
* zdroj: [http://www.pohori.supervht.com/hohe_tauern.htm Alpská pohoří, Vysoké Taury]
* [http://www.hribi.net/gorevgorovju.asp?lng=1&id=57 Vysoké Taury]
{{Commons|Category:Hohe Tauern}}
{{Commons|Category:Hohe Tauern}}



Verze z 27. 7. 2008, 08:49

Šablona:Infobox reliéf

Pohled na Hochalmspitze - 3360 m.n.m.
Sonnblick, Hocharn a Schareck - Goldberg gruppe
Grossglockner - 3798 m.n.m.
Hohe Dock - 3348 m.n.m. - Glockner Gruppe

Vysoké Taury jsou nejdelší a nejmohutnější horský systém rakouské části Východních Alp. Tvoří tak jakousi páteř Rakouských Alp. Hřeben s celkovou délkou 200 km nemá v celých Východních Alpách konkurenci. Celá oblast je bohatě zaledněna. Největším ledovcem je Pasterze. S plochou 24 km² je jedním z nejmohutnějších ledovců ve Východních Alpách. V roce 1971 bylo území o celkové rozloze 1 800 km² vyhlášeno za Národní park Hohe Tauern (největší Alpský vůbec). Území parku zasahuje do několika masivů. Chráněno je tak celkem 120 vysokých vrcholů a 169 ledovců. Celková rozloha pohoří je 4 950 km².

Poloha a Geologie

Celou severní hranici pohoří tvoří tok řeky Salzach.Východní ohraničení probíhá po ose údolí Grossarltal, Murwinkel a Katschtal. Na jihu jsou to údolí Möltall, Iseltal a Tauerntal. Na západě uzlovým sedlem Birnlücke přecházejí Vysoké Taury do Zillertálských Alp. Základním stavebním prvkem celého pohoří jsou krystalické břidlice a žula.

Nejvýznamnější vrcholy

Rozdělení pohoří

Ankogel Gruppe se rozkládá na území spolkových zemí Salcbursko a Korutany na ploše 1 350 km² a přímo navazuje na Nízké Taury. Nejvyšší vrcholem je mohutně zaledněný Hochalmspitze, který tvoří se sousedním Ankogelem srdce masivu. Celá část Ankogel gruppe je dobře dostupná jak silnicemi (vysokohorská silnice Maltatalstrasse) tak železnicí (tunel mezi Böcksteinem a Mallnitz).

Goldberg Gruppe navazuje na předchozí celek dále na západ. Leží na území Salzburska a Východního Tyrolska. Svou celkovou rozlohou 750 km² patří mezi nejmenší masivy Vysokých Taur. Nejvyšším vrcholem je Hocharn. ležící ve středu hřebene. Dalším významným vrcholem je Sonnblick, který je vyhledávenou lyžařskou destinací s lyžováním na ledovci. Na jižní straně masivu bylo vybudováno několik velkých přehradních nádrží (Weisse,Wurten,Oschenik,Grosssee), které mají značný význam pro zásobování elektrickou energií.

Glockner Gruppe - Granatspitzen od předchozího horského celku odděluje vysokohorská silnice Grossglockner Hochalpenstrasse. Tato oblast leží na území spolkových zemí - Korutan, Salzburska a Východních Tyrol a to na ploše 1 200 km². Nejvyšším vrcholem této skupiny, Vysokých Taur, ale i celého Rakouska je dominantní skalně - ledový zub Grossglockner. Zde se také nacházejí největší a nejmohutnější ledovce a hory celého pohoří. Masiv Granatspitzen vybíhá z hlavního Alpského hřebene na jih. Nejvyšší hora je Grosser Muntanitz - 3 232 m.n.m. I zde najdeme obří ledovcové plochy (Fuschnitz Kees, Fuscherkar Kees a Karling Kees). Do nitra pohoří vede Glocknerská Alpská silnice, která končí přímo u ledovce Pasterze.

Schober Gruppe se nachází na jih od nejvyššího masivu Glockneru. Je plošně nejmenší (400 km²), ale velmi rozmanitá a divoká skupina Vysokých Taur. Na tak malé ploše ční k nebi mnoho krásně formovaných štítů. Ledovce v této části Taur také najdeme, ale rozhodně nejsou tak významné jako v jiných skupinách. Nejvyšším vrcholem je Petzeck ve východním hřebeni. Turisticky nejvyhledávanější je Hochschober - 3 242 m.n.m.

Venediger Gruppe je poslední skupinou Vysokých Taur. Mohutně zaledněný masiv se vypíná do výšky 3 666 m.n.m. díky své nejvyšší hoře Grossvenedigeru. Z celkové plochy 1 250 km² tvoří 90 km² ledovce. Tento horský celek se dotýká (ba je i přesahuje) hranice s Itálií. Na území Venediger Gruppe najdeme jeden z nejzajímavějších přírodních fenoménů Rakouska - vodopády Krimmler Fälle, které svou výškou takřka 400 metrů patří mezi největší v Evropě.

Externí odkazy

Logo Wikimedia Commons Galerie Vysoké Taury na Wikimedia Commons