Pop (kněz): Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
m kat fix
m doplneni
Řádek 1: Řádek 1:
'''Pop''' je [[pravoslaví|pravoslavný]] [[kněz]]. V obecnějším významu kněze se slovo pop užívalo do konce [[13. století]]. Až s příchodem 14. století se ujalo slovo kněz, jež původně znamenalo [[panovník]]a nebo člena panovnické rodiny. Od původního pop pochází i názvy obcí [[Popovice]] a (menší) [[Popovičky]], co značilo majetek kněžský<ref>[http://www.popovicky.cz/o-obci/ Obecní úřad Popovičky se sídlem v Chomutovicích]</ref>.
'''Pop''' je pravoslavný [[kněz]] (zastarale kněz vůbec). V lidové slovesnosti [[slovan]]ských národů býval popa populární negativní postavou určenou ke kritice. Mimo svůj ilustrativní [[charakter]] až s přehnaně vykreslenými vlastnostmi jako nenasytnost, lakota aj. se občas vyskytuje v erotičtějších příbězích<ref>[http://www.navychod.cz/?req=article&id=262 Postavy v lidové slovesnosti slovanských národů]</ref>.

V lidové slovesnosti [[slovan]]ských národů býval popa populární negativní postavou určenou ke kritice. Mimo svůj ilustrativní [[charakter]] až s přehnaně vykreslenými vlastnostmi jako nenasytnost, lakota aj. se občas vyskytuje v erotičtějších příbězích<ref>[http://www.navychod.cz/?req=article&id=262 Postavy v lidové slovesnosti slovanských národů]</ref>.

==Reference==
==Reference==
<references/>
<references/>

Verze z 12. 7. 2008, 07:04

Pop je pravoslavný kněz. V obecnějším významu kněze se slovo pop užívalo do konce 13. století. Až s příchodem 14. století se ujalo slovo kněz, jež původně znamenalo panovníka nebo člena panovnické rodiny. Od původního pop pochází i názvy obcí Popovice a (menší) Popovičky, co značilo majetek kněžský[1].

V lidové slovesnosti slovanských národů býval popa populární negativní postavou určenou ke kritice. Mimo svůj ilustrativní charakter až s přehnaně vykreslenými vlastnostmi jako nenasytnost, lakota aj. se občas vyskytuje v erotičtějších příbězích[2].

Reference