Liboc: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Hrušajs (diskuse | příspěvky)
Bez shrnutí editace
Liboc je také řeka
Řádek 1: Řádek 1:
{{Různé významy|tento=pražské čtvrti|druhý=přítoku Ohře|rozlišovač=řeka}}
{{Infobox katastrální území Prahy
{{Infobox katastrální území Prahy
|název = Liboc
|název = Liboc

Verze z 18. 6. 2008, 10:34

Tento článek je o pražské čtvrti. O přítoku Ohře pojednává článek Liboc (řeka).

Šablona:Infobox katastrální území Prahy

Starosvětská stmosféra Liboce
Nový obytný komplex se svým rázem značně liší od zbytku výstavby

Šablona:Geo

Liboc je část Prahy 6 nedaleko od krajinné oblasti Divoká Šárka a obory Hvězda. Má tak příjemnou polohu v blízkosti přírody a současně dobré spojení s centerm města. Nevýhodou jsou malé možnosti k nákupu i služeb. Do jejího katastru patří stará část obce Dolní a Horní Liboc (Dolní Liboc byla samostatná obec, zatímco Horní Liboc -domy v Libocké ulici počínaje čp 251- patřila k Břevnovu), dále obora Hvězda, bývalé polní tratě V zahradách a U křížku a západní část Divoké Šárky.

Historie

První písemná zmínka o Liboci se nachází ve falzu zakládací listiny břevnovského kláštera z roku 993. Klášteru patřila ves až do husitských válek. Její obyvatelé nebyli povinni vykonávat žádné roboty. Po husitských válkách byla v majetku různých měšťanů ze Starého Města pražského posléze Nejvyššímu pražskému purkrabství. Po roce 1848 patří Liboc k oresu Smíchov Od 19. století se zřetelně projevuje vliv Prahy, Liboc je oblíbeným výletním místem, vznikají zde i reprezentativní vily pražské honorace, obyvatelé nacházejí práci v malovýrobě.

Obcí procházela koňská dráha do Lán, přestavěná v 70. letech 19. století na parostrojní železnici (Buštěhradská dráha). Žel. zastávka byla zrušena roku 1984, v současnoosti se uvažuje o její obnově v souvislosti s plány na modernizaci tratě.

Na začátku 20. století se začíná rozšiřovat zástavba za železniční trať podél ulic Libocká a Špotzova. Roku 1922 obec připojila k Velké praze a ztratila samosprávu. Nejprve patřila pod Prahu XVIII (spolu s Břevnovem a Střešovicemi), roku 1949 byla dokonce rozdělena mezi tehdejší Prahu 5 (Břevnov) a Prahu 6 (Dejvice). Od roku 1960 patří celá k Praze 6. Ve všech těchto administrativních celcích představovala nepatrný kousek.

Ve 20. až 50. letech je zastavěno území mezi tratí a nynější Evropskou ulicí. Od semdesátých let 20. století dochází k demolici něketrých statků a na jejich místě vznikají panelové domy. Po roce 1980 je budováno sídliště Dědina, jehož menší část se nachází na libockém katastrálním území. Nová výstavba probíhá i na počátku 21. století, na dosud volných plochách i na úkor starší zástavby.

Pamětihosnosti

Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa k tématu Liboc na Wikimedia Commons Šablona:Praha-pahýl Šablona:SBS Šablona:Praha