Poledne: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
m →‎Padla: typo
jenž -> jež
Řádek 1: Řádek 1:
'''Poledne''' je 12:00 hod. místního času. V obecném smyslu je to doba okolo 12:00 hod, kdy zaměstnanci v mnoha zemích mají obvykle přestávku na [[oběd]].
'''Poledne''' je 12:00 hod. místního času. V obecném smyslu je to doba okolo 12:00 hod, kdy zaměstnanci v mnoha zemích mají obvykle přestávku na [[oběd]].
Poledne fakticky rozděluje kalendářní den na dvě stejné poloviny, jenž se nazývají půldny.
Poledne fakticky rozděluje kalendářní den na dvě stejné poloviny, jež se nazývají půldny.


Mezi dvěma poledny nastává [[půlnoc]].
Mezi dvěma poledny nastává [[půlnoc]].

Verze z 29. 5. 2008, 14:15

Poledne je 12:00 hod. místního času. V obecném smyslu je to doba okolo 12:00 hod, kdy zaměstnanci v mnoha zemích mají obvykle přestávku na oběd. Poledne fakticky rozděluje kalendářní den na dvě stejné poloviny, jež se nazývají půldny.

Mezi dvěma poledny nastává půlnoc.

Sluneční poledne

Sluneční, nebo také pravé poledne je okamžik, ve kterém je slunce na obzorem nejvýš. Doba slunečního poledne se v průběhu roku mění až o 20 min od střední hodnoty. Je to způsobeno tím, že Země obíhá po elipse a rychlost jejího pohybu vůči Slunci se mění, zatímco rotuje velice pravidelně kolem své osy.

Okamžik slunečního poledne závisí také na zeměpisné délce místa. V Česku je proto rozdíl mezi slunečním polednem v Chebu a Ostravě asi 25 minut.

Na rozdíl mezi pravým slunečním polednem a polednem občanským má také vliv nastavení letního času.

Padla

Poledne je také někdy nazýváno hovorově padla, což je odvozeno od výstřelu děla umístěného na měststkých hradbách, jenž v Praze kdysi ohlašovalo pravé poledne (znamená, že : padla rána). Za dobré viditelnosti kdysi atronom v astronomické věži Klementina každý den měřil průchod Slunce rovinou místního pražského meridiánu (poledníku), jakmile slunce prošlo měřící štěrbinou na astronomické věži, mávnul z ochuzu věže praporem na dělostřelce na hradbách, kteří odpálil ránu z hmoždíře a tím celé Praze ohlásili pravé astronomické poledne.

Související články