Abyssální plošina: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
JAnDbot (diskuse | příspěvky)
m robot odebral: nl:Abyssale vlakte
m robot přidal: nl:Abyssale vlakte
Řádek 19: Řádek 19:
[[fr:Plaine abyssale]]
[[fr:Plaine abyssale]]
[[ja:深海平原]]
[[ja:深海平原]]
[[nl:Abyssale vlakte]]
[[pt:Planície abissal]]
[[pt:Planície abissal]]
[[ru:Абиссальная равнина]]
[[ru:Абиссальная равнина]]

Verze z 27. 5. 2008, 10:25

Tmavě-modrou barvou jsou vyznačené oblasti abyssálních plošin, které se rozkládají mezi rifty a příkopy.

Abyssální plošina někdy také hlubokomořská plošina je rozsáhlý útvar na oceánské kůře. Jedná se o morfologicky málo členité oblasti oceánské pánve mezi hřbety a subdukčními zónami.

Plošiny jsou tvořeny převážně bazickými magmaty, které mají na povrchu sklovitou strukturu, díky rychlému utuhnutí v mořské vodě. Jejich povrch je pokryt jen minimem sedimentů, jelikož sem již nesahá transportní činnost z kontinentů. Sedimentární vrstva je velmi tenká a je tvořena převážně z drobného sopečného prachu, který unášel vítr, případně z kosmického prachu a mikrometeoritů, jílů, radiolaritů a případně v menších hloubkách nad CCD hranicí také karbonáty. Veškerá tato sedimentace probíhá jen velmi pomalu a mocnosti sedimentů jsou velmi malé[1]. Minimální zastoupení má obsah látek z kontinentů, které sem můžou být dopraveny maximálně větrem a nebo transportem v mořské vodě. Zvláštním případem jsou ojedinělé výskyty dropstone, které byly na dno doneseny transportní činností ledovců[2].

V oblastech zvýšené sopečné aktivity nad horkými skvrnami (hotspot) je vyrovnaný povrch plošin narušován sopečnými kužely, které mohou vystupovat až nad mořskou hladinu (jako v případě Havajských ostrovů). Jejich celková výška může dosahovat výše než pozemských velikánu v Himalájí. Místy se objevují také guyoty[3].

Reference