Nabis (umění): Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
wikifikace + doplnění členů náhr nesmysl iw správným + obr.
Bez shrnutí editace
Řádek 1: Řádek 1:
[[Soubor:Serusier - the talisman.JPG|thumb|[[Paul Sérusier]], ''Talisman'', 1888]]
[[Soubor:Serusier - the talisman.JPG|thumb|[[Paul Sérusier]], ''Talisman'', 1888]]
'''Les Nabis''' (fr. ''Proroci'') neboli '''Nabisté''' byli francouzští malíři tvořící v [[symbolismus|symbolismu]]. Inspirací pro byla díla [[Paul Gauguin|Paula Gaugina]]. Také často pracovali jako výtvarníci v symbolistních divadlech. Mezi nabisty patří [[Pierre Bonnard]], Paul Sérusier, Maurice Denis a Édouard Vuillard.
'''Les Nabis''' (fr. ''Proroci'') neboli '''Nabisté''' skupina francouzských malířů, vedená P. Sérusiérem, podléhající vlivu P. Gauguina. Patřili k P. Bonnard, M. Denis, Ranson, E. Vuillard, maďarský malíř Rippl- Ronay a jiní.
Název pochází z tehdejší hebrejštiny a znamená "proroci". Malíři se v 90. letech scházeli v Ransonově ateliéru, častovali se podivnými přezdívkami a diskutovali o symbolismu. Oproti impresionismu zdůrazňovali barevnou plochu a souvislé kontury. Modelace a prostorové hodnoty malby ustupují do pozadí.

Teoretik skupiny Maurice Denis definoval obraz jako plochu pokrytou barvami, uspořádanou dle určitých zákonů.
*[[Aristide Maillol]] – (1861–1944)
Kromě P. Gauguina na skupinu působili také O. Redon (jeho nejznámnější obrazy jsou: Oko jako balón, Kyklop, Zavřené oči... jeho imaginaci a protikladnost vysoce ocenili i surrealisté) a G. Morreau (hojně užíval mytologická a náboženská témata, stylizoval kresbu neobvyklým osvětlením a dekorativním koloritem, tím dosahoval čarovné působivosti. Jeho díla: Salome, Zjevení...). Dále se skupina Nabis nechala volně inspirovat japonským barevným dřevořezem. Významně zasáhla do užitého umění, plakátu, divadelní dekorace a knižní ilustrace.
*[[Félix Vallotton]] – (1865–1925)
*[[Pierre Bonnard]] – (1867–1947)
*[[Ker-Xavier Roussel]] – (1867–1944)
*[[Edouard Vuillard]] – (1868–1940)
*[[Maurice Denis]] – (1870–1943)
*[[Georges Lacombe]] – (1868–1916)
*[[Paul Ranson]] – (1864–1909)
*[[Paul Sérusier]] – (1864–1927)

{{pahýl}}

[[bg:Набизъм]]
[[de:Nabis (Künstler)]]
[[en:Les Nabis]]
[[eo:Les-Nabis-a Pentrado]]
[[es:Nabis (artistas)]]
[[fr:Nabi (peinture)]]
[[gl:Nabis]]
[[he:תנועת הנאביס]]
[[it:Nabis]]
[[ja:ナビ派]]
[[lv:Nabisti]]
[[nl:Les Nabis]]
[[pl:Nabizm]]
[[pt:Les Nabis]]
[[ro:Les Nabis]]
[[sv:Les Nabis]]

Verze z 21. 5. 2008, 16:58

Paul Sérusier, Talisman, 1888

Les Nabis (fr. Proroci) neboli Nabisté skupina francouzských malířů, vedená P. Sérusiérem, podléhající vlivu P. Gauguina. Patřili k ní P. Bonnard, M. Denis, Ranson, E. Vuillard, maďarský malíř Rippl- Ronay a jiní. Název pochází z tehdejší hebrejštiny a znamená "proroci". Malíři se v 90. letech scházeli v Ransonově ateliéru, častovali se podivnými přezdívkami a diskutovali o symbolismu. Oproti impresionismu zdůrazňovali barevnou plochu a souvislé kontury. Modelace a prostorové hodnoty malby ustupují do pozadí. Teoretik skupiny Maurice Denis definoval obraz jako plochu pokrytou barvami, uspořádanou dle určitých zákonů. Kromě P. Gauguina na skupinu působili také O. Redon (jeho nejznámnější obrazy jsou: Oko jako balón, Kyklop, Zavřené oči... jeho imaginaci a protikladnost vysoce ocenili i surrealisté) a G. Morreau (hojně užíval mytologická a náboženská témata, stylizoval kresbu neobvyklým osvětlením a dekorativním koloritem, tím dosahoval čarovné působivosti. Jeho díla: Salome, Zjevení...). Dále se skupina Nabis nechala volně inspirovat japonským barevným dřevořezem. Významně zasáhla do užitého umění, plakátu, divadelní dekorace a knižní ilustrace.