Radionuklidový zářič: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
+ kategorie
+ hlásiče požárů
Řádek 1: Řádek 1:
'''Uzavřeným radionuklidovým zářičem''' je podle §&nbsp;2 vyhlášky č.&nbsp;307/2002&nbsp;Sb. [[Státní úřad pro jadernou bezpečnost|Státního úřadu pro jadernou bezpečnost]] o radiační ochraně<ref>[http://www.mvcr.cz/sbirka/2002/sb113-02.pdf Vyhláška Státního úřadu pro jadernou bezpečnost č.&nbsp;307/2002 Sb., o radiační ochraně]</ref> radionuklidový zářič, jehož úprava, například zapouzdřením nebo ochranným překryvem, zabezpečuje zkouškami ověřenou těsnost a vylučuje tak, za předvídatelných podmínek použití a opotřebování, únik radionuklidů ze zářiče. Uzavřené zářiče bývají konstruovány jako dutá ocelová hermeticky uzavřená válcová tělesa různých rozměrů<ref>Průměr bývá řádově od 1 mm do 10 cm</ref> obsahující některý [[radionuklid]]. Pro použití v radioterapii se vyráběly zářiče tvaru jehly obsahující [[radium]] <sup>226</sup>Ra pro přímé zavedení do ozařované tkáně.
'''Uzavřeným radionuklidovým zářičem''' je podle §&nbsp;2 vyhlášky č.&nbsp;307/2002&nbsp;Sb. [[Státní úřad pro jadernou bezpečnost|Státního úřadu pro jadernou bezpečnost]] o radiační ochraně<ref>[http://www.mvcr.cz/sbirka/2002/sb113-02.pdf Vyhláška Státního úřadu pro jadernou bezpečnost č.&nbsp;307/2002 Sb., o radiační ochraně]</ref> radionuklidový zářič, jehož úprava, například zapouzdřením nebo ochranným překryvem, zabezpečuje zkouškami ověřenou těsnost a vylučuje tak, za předvídatelných podmínek použití a opotřebování, únik radionuklidů ze zářiče. Uzavřené zářiče bývají konstruovány jako dutá, ocelová, hermeticky uzavřená válcová tělesa různých rozměrů<ref>Průměr bývá řádově od 1 mm do 10 cm</ref> obsahující některý [[radionuklid]]. Pro použití v radioterapii se vyráběly zářiče tvaru jehly obsahující [[radium]] <sup>226</sup>Ra pro přímé zavedení do ozařované tkáně.


Uzavřené zářiče se používají jako zdroj [[Ionizující záření|ionizujícího záření]] například v lékařských ozařovačích při [[Radioterapie|radioterapii]], v [[defektoskopie|defektoskopii]] a [[metrologie|metrologii]].
Uzavřené zářiče se používají jako zdroj [[Ionizující záření|ionizujícího záření]] například v lékařských ozařovačích při [[Radioterapie|radioterapii]], v [[defektoskopie|defektoskopii]], [[metrologie|metrologii]] a v ionizačních kouřových detektorech (hlásiče požáru).


== Otevřený radionuklidový zářič ==
== Otevřený radionuklidový zářič ==

Verze z 11. 5. 2008, 05:58

Uzavřeným radionuklidovým zářičem je podle § 2 vyhlášky č. 307/2002 Sb. Státního úřadu pro jadernou bezpečnost o radiační ochraně[1] radionuklidový zářič, jehož úprava, například zapouzdřením nebo ochranným překryvem, zabezpečuje zkouškami ověřenou těsnost a vylučuje tak, za předvídatelných podmínek použití a opotřebování, únik radionuklidů ze zářiče. Uzavřené zářiče bývají konstruovány jako dutá, ocelová, hermeticky uzavřená válcová tělesa různých rozměrů[2] obsahující některý radionuklid. Pro použití v radioterapii se vyráběly zářiče tvaru jehly obsahující radium 226Ra pro přímé zavedení do ozařované tkáně.

Uzavřené zářiče se používají jako zdroj ionizujícího záření například v lékařských ozařovačích při radioterapii, v defektoskopii, metrologii a v ionizačních kouřových detektorech (hlásiče požáru).

Otevřený radionuklidový zářič

Za otevřený radionuklidový zářič se považuje takový zářič, který není ve smyslu vyhlášky uzavřeným zářičem. Otevřené zářiče se používají ve formě roztoků, suspenzí, aerosolů či plynů například v nukleární medicíně.

Odkazy

Reference