Travelátor: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
úprava a doplnění textu
Xtina (diskuse | příspěvky)
typo
Řádek 1: Řádek 1:
'''Pohyblivý chodník''' čili '''travelátor''' je technické zařízení z kategorie [[zdvihadlo|zdvihadel]], jedný se o dopravní mechanismus přepravující osoby nebo zavazadla na krátké vzdálenosti, podobně jako [[eskalátor]], [[leistopik]] či [[výtah]].
'''Pohyblivý chodník''' čili '''travelátor''' je technické zařízení z kategorie [[zdvihadlo|zdvihadel]], jedná se o dopravní mechanismus přepravující osoby nebo zavazadla na krátké vzdálenosti, podobně jako [[eskalátor]], [[leistopik]] či [[výtah]].


== Technické provedení ==
== Technické provedení ==

Verze z 19. 4. 2008, 10:14

Pohyblivý chodník čili travelátor je technické zařízení z kategorie zdvihadel, jedná se o dopravní mechanismus přepravující osoby nebo zavazadla na krátké vzdálenosti, podobně jako eskalátor, leistopik či výtah.

Technické provedení

Je možné je kategorizovat podle sklonu dráhy, délky dráhy, přepravní kapacity a rychlosti pohybu.

Užití

Jejich užití bává velmi různorodé - používají se zejména v dopravních terminálech, nákupních a komerčních střediscích, kulturních zařízeních apod.

V nákupních střediscích se šikmými travelátory bývají nákupní vozíky upraveny tak, aby byly na šikmé ploše travelátoru automaticky zablokovány proti samovolné jízdě dolů.

Nejdelší travelátor v ČR se nachází na letišti Praha-Ruzyně. [zdroj?]

Výrobci a značky

Největší výrobu travelátorů má švédský Thyssen. [zdroj?]

Šablona:Dopravní pahýl