Wikipedie:WikiProjekt Kvalita: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Lukax (diskuse | příspěvky)
Připsání se do recenzentů
Řádek 114: Řádek 114:
|-
|-
| [[:Kategorie:Internetový marketing|Internetový marketing]]
| [[:Kategorie:Internetový marketing|Internetový marketing]]
| --[[Wikipedista:Brouzdej|Brouzdej]] 22:44, 8. 3. 2008 (UTC)
| [[Wikipedista:Brouzdej|Brouzdej]]
|-
|-
| [[:Kategorie:Kultura|Kultura]]
| [[:Kategorie:Kultura|Kultura]]

Verze z 28. 3. 2008, 15:20

Zkratka:
  • WP:WPK
    WP:Q

Někteří wikipedisté vytvořili projekt zaměřený na zlepšování kvality článků na české Wikipedii. Tato stránka a její podstránky obsahují jejich doporučení v naději, že projekt získá pozornost ostatních wikipedistů. Pokud byste rádi pomohli, navštivte diskusní stránku a prohlédněte si příspěvky.

Související témata a diskuse
  1. : Wikipedie:Požadovaná rozšíření článků
  2. : Cinikův průzkum kvality + nový stůl pod lípou
  3. : Test z 9. 6. 2007 založený na Cinikově testu kvality
  4. : Kritéria pro Nejlepší a Dobré články


Rozsah

Tento WikiProjekt se snaží přispívat k obecnému zlepšení kvality obsahu české Wikipedie. V souvislosti s tím posuzuje a hodnotí kvalitu již existujících článků a pomáhá s jejím zvyšováním. Dále upozorňuje na místa nejvyššího kontrastu mezi důležitostí hesla a jeho zpracováním. Za podstatný konkrétní úkol si projekt klade udržování prvotřídní kvality tzv. dobrých a nejlepších článků, co se týče jejich obsahu i nejnovějších trendů formálního zpracování hesel. V neposlední řadě je cílem projektu vyhledávání kvalitních článků a pomoc k jejich postupu mezi dobré a následně nejlepší články.

Cíle

  1. Pravidelně kontrolovat seznam dobrých a nejlepších článků a odstraňovat ty, které jsou od ideálu velmi vzdálené (např. vyloženě krátké články či články zdaleka nevyčerpávající téma) a jejichž zkvalitnění není v silách účastníků projektu.
  2. Udržovat formální záležitosti u dobrých a nejlepších článků (tj. názvy a pořadí sekcí, způsob citace zdrojů,…) v souladu s posledními trendy Wikipedie tak, aby tyto články mohly sloužit jako vzorové.
  3. Mezi všemi články na Wikipedii vyhledávat ty, které jsou obsahově na úrovni, a doplňovat u nich zdroje, literaturu, obrázky, opravovat stylistiku a typografii, přidávat odkazy na ostatní wikiprojekty,… a tím je přetvářet v dobré články.
  4. Těm nejlepším z dobrých článků pomáhat (ať už radami autorovi nebo vlastní prací) k postupu mezi nejlepší články. Tj. sloužit jako jakýsi výbor posuzující kvalitu článku před tím, než bude pořádně proprán v nominaci na nejlepší - obdoba anglického Peer review.
  5. Pravidelně provádět a vyhodnocovat tzv. Cinikův průzkum kvality.

Účastníci

  1. Glivi
  2. Limojoe
  3. Ioannes Pragensis
  4. Reo + |
  5. Reaperman
  6. Aktron (d|p)
  7. Daniel Baránek
  8. frettie.net
  9. Juan de Vojníkov - typografie, pomoc nováčkům
  10. Cinik 07:34, 3. 6. 2007 (UTC)
  11. hugo (diskuze) 08:38, 4. 6. 2007 (UTC)
  12. Mercy 07:17, 21. 6. 2007 (UTC)
  13. Orange.man 18:31, 3. 10. 2007 (UTC)
  14. Šandík 17:20, 19. 12. 2007 (UTC) – stejně do projektu neoficiálně pořád nějak rýpu, tak ať to má punc oficiality
  15. Váš Mostly Harmless 17:15, 21. 3. 2008 (UTC) - V rámci mé započaté evoluce.

Recenzenti podle oborů

Následující tabulka obsahuje seznam základních tematických celků, do nichž je možné články na Wikipedii rozřadit. U jednotlivých témat je uveden jeden nebo více wikipedistů (ne nutně účastníků projektu), jejichž znalosti jim umožňují, aby se uplatnili (alespoň v určité míře) jako recenzenti článků z daného oboru a případní pomocníci a rádci pro autory, jejichž článek aspiruje na zařazení mezi dobré či nejlepší články.

Neváhejte přidat své jméno ke kterémukoliv z témat (i tehdy, je-li u něj už uveden jiný wikipedista). Pokud téma, ve kterém se cítíte být odborníkem, v seznamu není, připište ho (abecedně zařazené).

Máte-li jakýkoli problém či dotaz týkající se článku z daného oboru, můžete kontaktovat příslušného odborníka na jeho diskusní stránce.

Téma Seznam odborných recenzentů
Stylistické korektury Ioannes Pragensis, Daniel Šebesta
Typografické korektury Daniel Šebesta, Mercy
Média a autorské právo Timichal,Frettie, Brouzdej (tv, casopisy, ...)
Archeologie Mercy (především klasická archeologie)
Biologie Cinik (pouze základní věci), Reaperman (sladkovodní ryby), Cernoch guy
Doprava Aktron, Cmelak770 (především železnice)
Elektronika Cimrmann, Federmann, Brouzdej
Farmacie a Farmakologie Pajast
Film a video Frettie (filmy, serialy), Farran (klasická kinematografie, spíše evropský film), Lukax
Filozofie Ioannes Pragensis
Fyzika Limojoe, Power (geofyzika, planetologie, astronomie)
Gastronomie Petr K
Geografie Aktron, Cinik, Mirek256, Frettie (geo pojmy), Orange.man, Milhaus (geografie jako věda, znalosti na úrovni bakalářského vzdělání v oboru)
Geologie Chmee2
Hebraistika Daniel Baránek
Historie Cinik (základní věci, Dějiny křesťanství - zejména moderní, částečně dějiny válek), Mercy (antika), Šandík (České a evropské dějiny, především raný novověk), Farran (evropské a české dějiny, spíše našeho letopočtu), Brouzdej (Druhá světová válka, tajné služby, historie IT, historie Internetu)
Chemie Hugo, Ondra Mangl (anorganika, organika)
Internetový marketing Brouzdej
Kultura Ioannes Pragensis (ne populární kultura), Frettie (popularni kultura :P), Šandík (výtvarné umění, dějiny umění), Farran (dějiny umění, hlavní proudy a umělci)
Lingvistika Daniel Šebesta (zvl. čeština, němčina, translatologie)
Literatura Daniel Šebesta (zvl. česká a německá), Mostly Harmless
Logika Glivi (zejména ta matematická)
Matematika Glivi, Lukax
Náboženství Ioannes Pragensis, Cinik (Křesťanství)
Podnik Petr K, Brouzdej
Právo Martin Marek, Yopie, Brouzdej
Programování Zacatecnik (C#, C, HTML, Windows API, Boo), Brouzdej (PHP, XHTML, CSS, AJAX), Lukax
Rybářství Reaperman
Software Zacatecnik, Brouzdej, Lukax
Sport Jedudedek
Strojírenství Zacatecnik
Vojenství Cinik (pouze základy + některé bitvy + druhá světová válka + finské války 20. století)
Zvuk Federmann

Struktura projektu

(tak tady by se mělo stanovit rozdělení práce projektu do dílčích „podprojektů“ – příkladem takového podprojektu je např. peer review nebo pravidelný Cinikův průzkum kvality; vše bude ještě předmětem diskuze)

Aktuální úkoly

Sledované články

Články prosím vypisujte se stručným udáním důvodů, po vyřešení je opět vymažte. Vítány jsou příspěvky od kohokoli, nejen členů tohoto projektu. Podepisujte se.

Nejlepší články, které vyžadují úpravy

Dobré články, které by se mohly zlepšit na nejlepší

Viz též Wikipedie:Nominace nejlepších článků
  • Robert A. Heinlein - červené odkazy, sloh, doplnit jak na Henleina reagují v Česku (česká vydání apod.). Zde je jeho neúspěšná nominace. --Ioannes Pragensis 17:19, 2. 6. 2007 (UTC)
  • Železo - reference doplním v blízké době, ale chtělo by to skouknout strukturu článku a jestli mu něco nechybí Ondřej Mangl (CheMistЯ) 20:48, 7. 10. 2007 (UTC)
  • Měď - reference doplním v blízké době, ale chtělo by to skouknout strukturu článku a jestli mu něco nechybí Ondřej Mangl (CheMistЯ) 20:48, 7. 10. 2007 (UTC)
  • Čeština – určitě by si zasloužila patřit na české Wikipedii mezi nejlepší. Už jsem se snažil něco s tím udělat. Najde se tu nějaký češtinář? --Pajast 14:46, 14. 2. 2008 (UTC)

Dobré články, které vyžadují úpravy

Články s poznámkovým aparátem (referencemi), které by se mohly zlepšit na dobré

Nesouhlasím, tento článek bych odtud stáhnul.--Juan de Vojníkov 19:24, 15. 10. 2007 (UTC)
Proč?--Ioannes Pragensis 15:04, 26. 10. 2007 (UTC)
  • Islámská architektura, nějaké tipy k vylepšení jsem dal na diskusní stránku, je už docela rozsáhlé a obsahuje i hrst referencí, takže myslím stačí přitlačit hlavně na češtinu a obsahovou stránku.--Ioannes Pragensis 15:04, 26. 10. 2007 (UTC)

Obstojné články, kterým chybí především reference

  • Igor Fjodorovič Stravinskij - české prameny, červené odkazy, trochu editace--Ioannes Pragensis 15:49, 2. 6. 2007 (UTC)
  • Česká Třebová- encyklopedický styl, sloh, přebujelé externí odkazy a vůbec styl a la Žluté stránky. Zde je neúspěšná nominace na Nejlepší článek.--Ioannes Pragensis 18:09, 2. 6. 2007 (UTC)
  • Dějiny Německa --Limojoe 02:20, 3. 6. 2007 (UTC)
  • Luis Buñuel – nový a po letmém přečtení dobře napsaný článek, chybí reference. Po faktické stránce nedokážu posoudit, ale myslím, že autor odvedl skvělou práci, která si zaslouží ocenění. Kontaktuji ho a pokusím se sjednat dodání zdrojů. --Glivi 20:25, 5. 6. 2007 (UTC)
  • Franz Schubert korekturu jsem přečetl, ale neoreferencované --Ioannes Pragensis 18:45, 15. 6. 2007 (UTC)
  • Winston Churchill – vypadá dobře, potřebuje však stylistické a další úpravy, zcela chybí reference i literatura. --Šandík 20:42, 18. 6. 2007 (UTC)
  • Leonardo da Vinci - rozšířit a doplnit některé životní etapy. V jiných wikipediích, kde patří mezi nejlepší, se lze inspirovat. --Limojoe 07:09, 17. 6. 2007 (UTC)
  • Speciální teorie relativity - úplně chybí literatura a poznámkový aparát, úvodní odstavec je krátký a dost nesrozumitelný pro laika, málo ilustrací. Lze se inspirovat anglickou verzí, (mj. je tam zajímavě vypadající animace, která by se dala použít jako ilustrace do záhlaví českého článku).--Ioannes Pragensis 12:59, 26. 6. 2007 (UTC)
  • České Budějovice - rád bych, kdyby byly upraveny poslední zaostalé sekce, přidaly se reference a článek vyrazil do nominace mezi nejlepší. Pomůže mi s tím někdo?! :-) --Cinik 23:32, 15. 9. 2007 (UTC)
  • Gödelovy věty o neúplnosti - ty reference a také podrobněji filozofická stránka věci, na kterou si tak úplně netroufám --Glivi 12:13, 4. 2. 2008 (UTC)
  • Marie Terezie – vcelku pěkně napsaný článek, literatura je uvedena, ale prakticky žádné reference. Je obtížné ověřit uváděná fakta. --Pajast 09:12, 14. 3. 2008 (UTC)

Důležité články nízké kvality

  • Křídlo - Prakticky nic o tom, jak křídlo funguje atd., zato článek nabízí informaci, že křídla mají i andělé. Navíc mám laický dojem, že i to málo o funkci křídla je z fyzikálního hlediska chybné. Okino 14:29, 23. 11. 2007 (UTC)
  • Punk - zásadní téma, ovšem katastrofálně zpracované a po několik měsíců celkově zpochybněno.
  • Znárodnění - zásadní téma, přestože s ním máme (Češi) několikerou zkušenost, jedná se článek na úrovni rozšířeného pahýlu. Šablona upravit vložena před dvěma roky. Hydrolog 17:18, 12. 11. 2007 (UTC)

Dlouhodobější problémy

  • Tam se moc overovat neda, je to konicek nekoho kdo tento text nechal rozsirit po Wikipedii. Anglicka verze snad v sobe nema naproste bludy - Islandane tam na tom pracovali. 85.70.83.93 18:49, 3. 3. 2008 (UTC)
  • Malleus maleficarum, čarodějnické procesy: Od dubna celkově zpochybněno. Je ostuda, když tyto šablony zůstávají na místě dlouhé měsíce a nikdo nedokáže text napravit. Jako uživatel encyklopedie takové články obvykle vůbec nečtu. --egg 09:52, 8. 11. 2007 (UTC)
  • Al-Káida - několik měsíců šablona Neověřeno; --Podzemnik 11:40, 27. 2. 2008 (UTC)
Zkratka:
  • WP:R

K nejvýznamnějším úkolům WPQ patří recenze článků. Ty jsou vypracovávány na základě žádostí wikipedistů. Žadatel by měl být ochoten věnovat se jednotlivým připomínkám recenzentů, které se píší na diskusní stránky příslušných článků. Pokud o takovou recenzi stojíte, neváhejte ji připsat na konec následujícího seznamu, případně si vyberte recenzenta podle oboru a požádejte jej na jeho diskusní stránce o recenzi. Pokud možno připište, co by mělo být cílem recenze – např. dostat článek mezi Dobré, článek týdne apod. Vyhodnocení článků prošlých recenzemi je k dispozici zde.

Pokud článek recenzovali alespoň dva wikipedisté, žádost by měla být odstraněna. Jako podklad recenzí lze použít navrhovaná kritéria kvality. Recenzní náměty doporučujeme formulovat co nejkonkrétněji, aby navrhovatel byl schopen článek podle recenze snadno vylepšit.

Audiotest kvality