Komise: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
- Kategorie:Parlamentní procedury (tento článek se parlamentními komisemi nijak speciálně nezabývá, k tomu by byl vhodnější samostatný článek)
Řádek 24: Řádek 24:
[[Kategorie:Sbory]]
[[Kategorie:Sbory]]
[[Kategorie:Orgány právnických osob]]
[[Kategorie:Orgány právnických osob]]
[[Kategorie:Parlamentní procedury]]


[[de:Gremium]]
[[de:Gremium]]

Verze z 8. 3. 2008, 06:26

Komise (z latinského committere, dát dohromady < com-, dohromady + mittere, dát, poslat) čili výbor (archaičtěji též komitét) je byrokratický mechanismus, ve kterém jsou na omezenou skupinu lidí (obvykle jednotky až desítky) převedeny některé rozhodovací či administrativní pravomoci. Některé komise mají striktně vymezený obor působnosti a omezenou dobu existence, jiné komise fungují dlouhodobě či trvale. Podobné orgány se také mohou označovat názvy rada, koncil apod.

Výhody a nevýhody

Oproti rozhodování jednotlivcem mají komise tu výhodu, že je k dispozici větší spektrum názorů a že zodpovědnost za výsledné rozhodnutí je rovnoměrně sdíleno; neexistenci konkrétně zodpovědného jedince však lze z jiného pohledu považovat i za nevýhodu. Mezi nevýhody patří tendence k nevhodným kompromisům, neprůhledné rozhodování a zkostnatělost. Potřeba zorganizovat setkání a debatovat do doby, než se podaří uzavřít dohoda, zpomaluje rozhodovací proces.

Naopak při porovnání s ryze demokratickými institucemi (např. referendem) je výhodou snazší a levnější rozhodování, typicky podložené odbornějšími argumenty. Nevýhodou je jistá nedemokratičnost, kdy některé názory nemusí být v komisi vůbec zastoupeny.

Příklady komisí

Ve slangu příslušného oboru působnosti může být obvyklé hovořit jen o „komisi“, případně „Komisi“, bez další specifikace.

Související články