Walter Houser Brattain: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
JAnDbot (diskuse | příspěvky)
AlleborgoBot (diskuse | příspěvky)
m robot přidal: gl:Walter Houser Brattain
Řádek 46: Řádek 46:
[[fi:Walter Houser Brattain]]
[[fi:Walter Houser Brattain]]
[[fr:Walter Houser Brattain]]
[[fr:Walter Houser Brattain]]
[[gl:Walter Houser Brattain]]
[[hi:वॉल्टर ब्रैट्टैन]]
[[hi:वॉल्टर ब्रैट्टैन]]
[[id:Walter Brattain]]
[[id:Walter Brattain]]

Verze z 29. 2. 2008, 14:35

Šablona:Nobelova cena Šablona:Infobox Biografie

Walter Houser Brattain (10. února 1902, Amoy v Číně - 13. října 1987, Seattle) byl americký fyzik, který který spolu s Johnem Bardeenem a Williamem Shockleym objevil tranzistor. Za tento objev získali v roce 1956 Nobelovu cenu za fyziku.

Raný život

Ačkoli se narodil v Amoy, v Číně, rané dětství strávil ve Springfieldu, Oregonu a Washingtonu. Vyrůstal ve státu Washington na farmě svých rodičů, Rosse R. Brattaina a Ottilie Houser. Svůj bakalářský titul získal z fyziky a matematiky na Whitman College in Walla Walla ve Washingtonu v roce 1924. V roce 1926 získal na University of Minnesota magisterský titul a v roce 1929 na stejné univerzitě titul Ph.D. ve fyzice. Vedoucím doktorandské práce byl John T. Tate a tématem byl dopad elektronů na rtuťové výpary. V letech 1928 až 1929 pracoval v Národním úřadu pro míry a váhy (National Bureau of Standards) ve Washingtonu, D.C., a v roce 1929 přešel do Bellových laboratoří v New Yersey. Brattainův výzkum v Bellových laboratořích před druhou světovou válkou se nejdříve týkal fyziky povrchu wolframu a později povrchu oxidů mědi a povrchu křemíku. Během druhé světové války se věnoval rozvoji metod odhalení ponorek pro Columbia University. Po válce se vrátil do Bellových laboratoří a připojil se ke skupině vedené Williamem Shockleym. Ten od začátku roku 1946 vedl hlavní výzkum polovodičů pro praktické vytvoření zesilovače.

Jejich výzkum vedl v roce 1947 k objevu hrotového tranzistoru. Za tento objev obdrželi v roce 1956 Brattain, John Bardeen a William Shockley Nobelovu cenu za fyziku.

Walter Brattain zemřel 13. října 1987 v Seattlu.

Reference a další informace

Zdroje

Externí odkazy