Byt: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
commons
iw
Řádek 49: Řádek 49:
[[Kategorie:Bydlení]]
[[Kategorie:Bydlení]]


[[bg:Апартамент]]
[[de:Wohnung]]
[[cs:Byt]]
[[da:Lejlighed]]
[[da:Lejlighed]]
[[de:Wohnung]]
[[en:Apartment]]
[[en:Apartment]]
[[es:Apartamento]]
[[es:Apartamento]]
[[fr:Appartement]]
[[fr:Appartement]]
[[nl:Appartement]]
[[he:דירה]]
[[ja:アパート]]
[[ja:アパート]]
[[ko:아파트]]
[[nl:Appartement]]
[[no:Leilighet]]
[[pl:Apartament]]
[[pl:Apartament]]
[[pt:Apartamento]]
[[pt:Apartamento]]
[[sv:Lägenhet]]
[[sv:Lägenhet]]
[[uk:Квартира]]
[[zh:公寓]]

Verze z 28. 2. 2008, 07:08

Byt

Byt (bytová jednotka) je místnost nebo soubor místností, které jsou rozhodnutím stavebního úřadu určené k bydlení.

Typy bytů podle vlastnictví

Byty se, v závislosti na vlastníkovi, rozdělují do tří základních kategorií

  • přímo vlastněný byt (byt v osobním vlastnictví)
  • družstevní byt
  • nájemní byt

V Česku dnes převládá přímé vlastnictví bytů.

Přímé vlastnictví

Byt patří konkrétní fyzické osobě, která je obvykle jejím obyvatelem. Byt musí být zapsán v katastru nemovitostí a může být samostatně převáděn podobným způsobem, jako u jiných nemovitostí (pozemků, domů)

Družstevní vlastnictví

Vlastníkem bytu (respektive domu, ve kterém se byt nachází) je bytové družstvo. Členové družstva mají na základě stanov právo nájmu k bytu. Členové družstva mají poměrně velké právo s tímto bytem disponovat a družstevní vlastnictví se tak fakticky blíží vlastnictví přímému. Členové družstva mají možnost prostřednictvím svého členství ovlivňovat chod družstva. Proto jejich vliv na nakládání s bytem je výrazně vyšší než u nájemního bytu.

Nájemní byt

Obyvatel bytu není ani vlastníkem, ani není členem družstva. Nájemní byt může být byt státní (vlastníkem bytu je stát), obecní (vlastníkem bytu je obec) nebo i soukromý (vlastníkem je někdo jiný). Obyvatel bytu je nájemník. Byt obývá na základě nájemní smlouvy, kterou uzavřel s vlastníkem bytu.

Ostatní

Zvláštní kategorii bytů tvoří tzv. služební byty nebo podnikové byty. Nájem v těchto bytech je vázán na výkon práce pro zaměstnavatele - vlastníka bytu. Ukončení práce obvykle znamená důvod pro výpověď nájemní smlouvy.

Problémy nájemních bytů

Dnešní zákonná úprava výrazně chrání práva nájemců před právy vlastníků bytů. (občanský zákoník § 685 a násl.). Tento pozůstatek socialistického režimu značnou měrou znemožňuje fungování trhu s byty a deformuje ceny nájmů na volném trhu. Vlastník bytu (pronajímatel) může i při závažném porušování povinností nájemce jen velmi těžko ukončit nájem (pouze rozhodnutím soudu), nemůže stanovit takovou výši najmu, která by zabezpečovala pokrytí nákladů na bydlení a přiměřený zisk.

Byt jako součást domu

Byt je buď jedna místnost, nebo více místností vhodným způsobem propojených, které jsou oddělené od zbytku domu. Celý prostor lze uzamknout. Tyto místnosti slouží k ubytování jedné nebo více osob. Obvykle žijí v jednom bytě příslušníci jedné rodiny.

Velikost bytu se uvádí dvěma různými způsoby. Buď se počítá podlahová plocha bytu v metrech čtverečních, nebo se uvádí počet místností. Při počítání místností platí jistá pravidla.

Kuchyně, koupelna, záchod a chodba se jako místnosti nepočítají.

Ložnice, obývací pokoj, pracovna a ostatní obyvatelné místnosti se počítají jako místnosti. Pokud je součástí bytu i podkroví, musí podkrovní místnosti splňovat určitá kritéria, aby se jako místnosti započítávaly. Tato kritéria předepisují určitou minimální podlahovou plochu a světlou výšku stropu.

Byty podle způsoby výstavby

Mezonetový byt - byt se rozkládá v několika podlažích, často má terasu, která leží na střeše spodního podlaží Suterénní byt - podlaha bytu leží pod úrovní okolního terénu Loft - byt, který je postaven v bývalé industriální budově - tovární hale nebo skladišti. Má několik podlaží, horní podlaží ve kterém se nachází ložnice může mít nižší strop

Byty podle stáří

Podle doby, kdy byl byt postaven se rozlišují na byty ve staré zástavbě a novostavby. Přesná hranice ale neexistuje. Byty ve staré zástavbě mají obvykle mnohem vyšší místnosti (často více než 2,6 m), vysoká okna a tlusté stěny. Často jsou ve starých bytech na podlaze parkety.

Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa k tématu byt na Wikimedia Commons

cs:Byt