Set-top box: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Rumczeis (diskuse | příspěvky)
Nová stránka: '''Set-top box''' (běžně zkracován na '''STB''') je zařízení sloužící k převodu digitálního televizního signálu na signál, který jsou schopny zpracovat televize bez ...
 
kat
Řádek 22: Řádek 22:
===EPG===
===EPG===
Téměř všechny STB jsou vybaveny funkcí [[EPG]], která přináší informace jak o právě vysílaných pořadech tak o programu vysílání zpravidla až na týden dopředu.
Téměř všechny STB jsou vybaveny funkcí [[EPG]], která přináší informace jak o právě vysílaných pořadech tak o programu vysílání zpravidla až na týden dopředu.

[[Kategorie:Kódování televizního signálu]]

Verze z 24. 2. 2008, 23:41

Set-top box (běžně zkracován na STB) je zařízení sloužící k převodu digitálního televizního signálu na signál, který jsou schopny zpracovat televize bez digitálního tuneru, tedy signál analogový. Přístroj je zapojený mezi televizí a anténou (většinou anténní přípojkou). Set-top box obsahuje většinou jen jeden vlastní digitální tuner, volba programů se proto provádí přímo na něm, nejčastěji dálkovým ovladačem.

Typy Set-top boxů

Set-top boxy se rozlišují podle typu televizního signálu na který jsou učeny, existují tedy pozemní (DVB-T), kabelové (DVB-C), satelitní (DVB-S) i internetové (IPTV). Je možné se setkat i s jejich kombinacemi, s jedním přístrojem je pak možné přijímat např. pozemní i satelitní vysílání.

Vybavení set-top boxu

Tuner

Tuner slouží ke zpracování přijatého signálu a jeho následné dekódování umožní zobrazení získaného obrazu a zvuku nějakým dalším způsobem. Druhý tuner v přístroji umožňuje nahrávat jiný pořad na videu či DVD rekordéru než ten, který je právě sledován.

Konektory

Základním konektorem je konektor anténní, kterým STB přijímá televizní signál. Cinch konektory nebo SCART konektor umožní připojit STB k novějším typům televizí pomocí kompozitního signálu. HDMI výstup umožňuje připojení k LCD a plazmovým televizím. Rozhraní RS-232 (sériový port), kterým může byt STB vybaven, slouží k propojení STB s počítačem k upgrade firmware set-top boxu.

Modulátor

Pokud je STB vybaven modulátorem, má klasický anténní konektor a převádí signál do analogové televizní formy a lze jej připojit i k velmi starým televizorům.

Pevný disk

Pevný disk v přístroji umožňuje vysílané pořady uložit a sledovat je později.

Dekodér

Dražší typy STB jsou většinou vybaveny slotem pro vložení dekódovací karty umožňující příjem kódovaných programů.

EPG

Téměř všechny STB jsou vybaveny funkcí EPG, která přináší informace jak o právě vysílaných pořadech tak o programu vysílání zpravidla až na týden dopředu.