Chocholatky: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
PixelBot (diskuse | příspěvky)
JAnDbot (diskuse | příspěvky)
m robot přidal: uk:Дуїкер
Řádek 44: Řádek 44:
[[sr:Дујкер]]
[[sr:Дујкер]]
[[sv:Dykarantiloper]]
[[sv:Dykarantiloper]]
[[uk:Дуїкер]]
[[zh:麂羚亚科]]
[[zh:麂羚亚科]]

Verze z 14. 2. 2008, 14:35

Jak číst taxoboxChocholatky
alternativní popis obrázku chybí
Vědecká klasifikace
Říšeživočichové (Animalia)
Kmenstrunatci (Chordata)
Třídasavci (Mammalia)
Řádsudokopytníci (Artiodactyla)
Podřádpřežvýkaví (Ruminantia)
Čeleďturovití (Bovidae)
Podčeleďchocholatky (Cephalophinae)
Rody
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Chocholatky jsou jednou z podčeledí turovitých. Zahrnují 19 druhů chocholatek ve dvou rodech. Jsou to malé až středně velké africké antilopy.

Popis druhu

Chocholatky se vyznačující vyklenutým hřbetem a krátkou chocholkou na čele. Typické jsou i delší zadní nohy než přední. Jejich výška v ramenou se pohybuje mezi 40 - 80 cm. Nejmenší druhy chocholatek mohou mít pouze kolem 5 kg, váha větších druhů může být až 60 kg. U rodu Cephalophus jsou charakteristické krátké růžky pro obě pohlaví. Rod Sylvicapra obsahuje pouze jeden druh - chocholatku schovávavou (Sylvicapra grimmia). U těchto chocholatek mají růžky pouze samci.

Způsob života

Chocholatky se nejčastěji vyskytují v lesnatých a někdy v travnatých oblastech Subsaharské Afriky. Žijí většinou samotářsky nebo v párech a jsou aktivní převážně v noci. Jejich základní složku potravy tvoří hlavně traviny a listy stromů, méně ovoce a jiná rostlinná potrava, ovšem část jejich jídelníčku tvoří i hmyz, drobní obratlovci a mršiny. Chocholatky si často velmi agresivně brání svá teritoria. Samice jsou březí přibližně 120 dní a rodí jedno mládě.