Šachové varianty: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Řádek 12: Řádek 12:
[[en:Chess variant]]
[[en:Chess variant]]
[[eo:Alternativaj reguloj de ŝako]]
[[eo:Alternativaj reguloj de ŝako]]
[[es:Variante del ajedrez]]
[[fr:Variante du jeu d'échecs]]
[[fr:Variante du jeu d'échecs]]
[[he:וריאציות של משחק השחמט]]
[[he:וריאציות של משחק השחמט]]

Verze z 18. 1. 2008, 11:47

Šachové varianty jsou hry podobné běžným šachům, ale s odlišnými pravidly. Lze je rozdělit do tří skupin:

  1. Historičtí předchůdci šachů, čaturanga a šatrandž.
  2. Regionální varianty, například čínské siang-čchi, které se západním šachem sdílejí stejné předchůdce.
  3. Novověké hry, inspirované pravidly západních šachů. Těchto variant existuje velké množství, většinou však nejsou příliš rozšířené nebo jsou známé jen v určité zemi. Mezi známější varianty tohoto druhu patří například:
    • Chess960 („Fischerovy šachy“). Hraje se podle obvyklých pravidel, pouze počáteční postavení figur na 1. řadě je před zahájením hry zvoleno náhodně, přičemž král musí být umístěn mezi věžemi (ne nutně na sousedních polích) a střelci musejí být na polích opačné barvy. Černé figury jsou umístěny na 8. řadě ve stejném pořadí jako bílé. Rošádu je možné provést za obdobných podmínek jako v klasickém šachu.
    • Žravé šachy. Vyhrává hráč, který se jako první zbaví všech svých figur, přičemž král je rovnocenný ostatním figurám (neplatí pravidlo o šachu, může být vzat) a braní je povinné. Tato varianta je obdobou žravé dámy.
    • Bughouse („holanďany“). Hra pro čtyři hráče. Hrají proti sobě dvě dvojice, přičemž jeden partner má bílé a druhý černé kameny. Soupeřův kámen, který je na některé šachovnici sebrán, může být předán partnerovi, aby jej místo tahu nasadil do hry na své šachovnici.