Merlion: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
m →‎top: ČJ za použití AWB
m přidána Kategorie:Sochy zvířat za použití HotCat
Řádek 28: Řádek 28:
[[Kategorie:Lev]]
[[Kategorie:Lev]]
[[Kategorie:Fontány]]
[[Kategorie:Fontány]]
[[Kategorie:Sochy zvířat]]

Verze z 9. 5. 2022, 22:09

Merlion
Socha Merliona v Marina Bay
Socha Merliona v Marina Bay
Základní údaje
AutorLim Nang Seng
Rok vzniku1972
Datum odhalení15. září 1972
Pojmenováno poMerlion
Popis
Výška8,6 m
Umístění
StátSingapurSingapur Singapur
Zeměpisné souřadnice
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Merlion (česky Mořský lev) je národní ikonou a symbolem městského státu Singapur, ležícího v Asii.

Tento symbol představuje mytické imaginární zvíře s hlavou lva a tělem ryby. Označení vzniklo spojením slov "mer" znamenající moře a "lion" neboli lev. Rybí tělo představuje rybářskou vesnici z níž Singapore vznikl, tehdy se ještě jmenovala Temasek (původně z jávanštiny) a hlava lva reprezentuje originální název Singapuru – Singapura znamenající Město lvů. Podobu symbolu vytvořil Fraser Brunner.

Socha

Symbol Singapuru v noci

Kromě toho, že je symbol Singapuru, se také nachází na mnoha suvenýrech a na ostrově několik jeho soch. Nejznámější sochou je The Merlion Statue nacházející se v parku Merlion, poblíž Marina Bay, která je 8,6 m vysoká a její hmotnost dosahuje přes 40 tun, z této sochy lva tryská voda, čímž se toto místo stává turistickou atrakcí. Postavena je převážné z betonu a na povrchu je pokryta porcelánovými destičkami. Autor sochy je místní sochař Lim Nang Seng. Socha byla odhalena 15. září 1972.

Poškození bleskem

V sobotu 28. února 2009, zasáhl blesk, který poničil hlavu sochy. Oprava proběhla rychle, již v březnu byla socha opravena. Po průzkumu se ukázalo, že nehoda vznikla kvůli nedostatečné bleskové ochraně sochy.

Ostatní sochy

V Singapuru se nacházejí další podobné sochy, které jsou na Mount Fabe, nebo na ostrově Sentosa. Sochy se nachází i mimo město a stát, zejména v zemích, kde žijí singapurští občané žijících v zahraničí, například v Japonsku, Číně či Spojených státech amerických.

Externí odkazy