Berní rula: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
m upravit
Rozšíření, odkazy, lit. Odstraněn Pahýl
Řádek 1: Řádek 1:
'''Berní rula''' nebo také '''berní rola''' (staročeské ''berně'' znamená [[daň]]) je první úplný soupis daňových povinností v Českém království z roku [[1654]]. Je to významný historický pramen pro historickou [[demografie|demografii]], [[topografie|topografii]] i hospodářské dějiny Čech v době krátce po skončení [[třicetiletá válka|třicetileté války]].
{{upravit}}

'''1. Berní rula,''' z roku 1654, tedy opatření, jež vykonal Berní úřad, aby se dověděl, kolik má, které panství poddaných, jakou má které panství rozlohu nesvobodné půdy.... tedy kolik musí zdanit. Na základě těchto údajů nemohli páni podvádět při odvádění daní. Do této doby mohli jednoduše nesvobodnou půdu utajit a prohlásit ji za svobodnou. Zásluhou habsburského panovníka Ferdinanda III. je rok 1654 zásadním datem pro právní charakter půdy.
Berní rula navazuje na Soupis poddaných z roku [[1651]] a vznikla na základě usnesení Českého sněmu z roku [[1652]]. Seznam osob, povinných daň platit, je zpracován po jednotlivých krajích a je založen na zdaňování zemědělců. Zahrnuje jak „usedlé“ čili sedláky, kteří obdělávali pole „s potahem“, tak chalupníky a nakonec byli i řemeslníci oceněni, jako kdyby měli (fiktivní) statky.

Berní rula představuje důležitý krok v procesu budování absolutistického státu, který (zatím jen nesvobodné) zdaňuje sám a to na základě přesnějších údajů o každé usedlosti jednotlivě. Byla základem pro výběr daní až do reformy roku [[1712]], která zahrnula i svobodné, a do reformy [[Marie Terezie]] z roku [[1749]] až [[1756]], založené už na výměře a výnosu pozemků. Přesné vyměření jednotlivých pozemků [[katastr]]u na základě [[triangulace|triangulační]] sítě se uskutečnilo až v 19. století.

Asi polovina zachovaných svazků ''Berní ruly'' vyšla tiskem v letech 1950-1954.

==Odkazy==
===Související články===
*[[Daně (historie)]]
===Literatura===
*O. Bauer (red.), ''Berní rula. Svazek 1, K edici berní ruly: úvodní pojednání''. Praha: Archiv bývalé země České, 1950
*V. Červený – J. Červená, ''Berní rula. Generální rejstřík ke všem svazkům (vydaným i dosud nevydaným) berní ruly z roku 1654 doplněný (tam, kde se nedochovaly) o soupis poddaných z roku 1651''. I./II. Praha: Libri, 2003; ISBN 80-7277-058-6
__NOTOC__

[[Kategorie:17. století]]
[[Kategorie:Daně]]
[[Kategorie:Dějiny správy v českých zemích]]
[[Kategorie:Hospodářské dějiny]]

Verze z 5. 1. 2008, 16:36

Berní rula nebo také berní rola (staročeské berně znamená daň) je první úplný soupis daňových povinností v Českém království z roku 1654. Je to významný historický pramen pro historickou demografii, topografii i hospodářské dějiny Čech v době krátce po skončení třicetileté války.

Berní rula navazuje na Soupis poddaných z roku 1651 a vznikla na základě usnesení Českého sněmu z roku 1652. Seznam osob, povinných daň platit, je zpracován po jednotlivých krajích a je založen na zdaňování zemědělců. Zahrnuje jak „usedlé“ čili sedláky, kteří obdělávali pole „s potahem“, tak chalupníky a nakonec byli i řemeslníci oceněni, jako kdyby měli (fiktivní) statky.

Berní rula představuje důležitý krok v procesu budování absolutistického státu, který (zatím jen nesvobodné) zdaňuje sám a to na základě přesnějších údajů o každé usedlosti jednotlivě. Byla základem pro výběr daní až do reformy roku 1712, která zahrnula i svobodné, a do reformy Marie Terezie z roku 17491756, založené už na výměře a výnosu pozemků. Přesné vyměření jednotlivých pozemků katastru na základě triangulační sítě se uskutečnilo až v 19. století.

Asi polovina zachovaných svazků Berní ruly vyšla tiskem v letech 1950-1954.

Odkazy

Související články

Literatura

  • O. Bauer (red.), Berní rula. Svazek 1, K edici berní ruly: úvodní pojednání. Praha: Archiv bývalé země České, 1950
  • V. Červený – J. Červená, Berní rula. Generální rejstřík ke všem svazkům (vydaným i dosud nevydaným) berní ruly z roku 1654 doplněný (tam, kde se nedochovaly) o soupis poddaných z roku 1651. I./II. Praha: Libri, 2003; ISBN 80-7277-058-6