André Franquin: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Tynako (diskuse | příspěvky)
m Přidání kategorie
Řádek 32: Řádek 32:
[[Kategorie:Narození v Etterbeeku]]
[[Kategorie:Narození v Etterbeeku]]
[[Kategorie:Úmrtí v Provence-Alpes-Côte d'Azur]]
[[Kategorie:Úmrtí v Provence-Alpes-Côte d'Azur]]
[[Kategorie:Lidé z Etterbeeku]]
[[Kategorie:Belgičtí ilustrátoři]]

Verze z 12. 2. 2022, 18:30

André Franquin
Rodné jménoAndré Jacques Hector Franquin
Narození3. ledna 1924
Etterbeek
Úmrtí5. ledna 1997 (ve věku 73 let)
Saint-Laurent-du-Var
Příčina úmrtíinfarkt myokardu
Alma materInstitut Saint-Luc
Povoláníkomiksový scenárista a kreslíř komiksů
ZaměstnavateléSpirou
Tintin
Fluide glacial
Le Trombone illustré
OceněníPrix Saint-Michel (1972)
velká cena obce Angoulême (1974)
Adamson Awards (1980)
Prix Saint-Michel (1981)
Cena Maxe a Mořice (1996)
PodpisAndré Franquin – podpis
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

André Franquin [andré franken](3. leden 1924, Etterbeek - 5. leden 1997, Saint-Laurent-du-Var) byl belgický valonský komiksový scenárista a výtvarník. Tvůrce komiksu Gaston.

Život

Studoval na École Saint-Luc, avšak roku 1943 školu zavřeli Němci, okupující Belgii. Franquin nastoupil do bruselského studia animovaného filmu Compagnie Belge d'Animation. Potkal zde řadu budoucích legend belgické animace a komiksové školy: Maurice de Bevere (tvůrce Lucky Luka) či Pierra Culliforda (tvůrce Šmoulů). Po válce nastoupil Franquin i většina jeho kolegů do komiksového nakladatelství Dupuis, které vydávalo jeden z nejznámějších belgických komiksových časopisů Spirou. Vlajkovou lodí časopisu byl kreslený seriál Spirou et Fantasio a Franquin se stal jedním ze čtyř hlavních tvůrců (též zvaných La bande des quatre; Gang čtyř). Vizuální styl, který společně vytvořili, bývá někdy nazýván Marcinellská škola (v městečku Marcinelle totiž nakladatelství Dupuis sídlilo). V rámci tohoto komiksu Franquin vymyslel postavičku zvanou Marsupilami, opici se podobající bytost s velmi dlouhým ocasem. Ta se časem osamostatnila do vlastní série příběhů. Podobně to Franquin udělal s postavičkou Le Petit Noël.

Roku 1955 se Franquin s vedením Dupuis pohádal a nakrátko nastoupil do konkurenčního časopisu Tintin. Výsledkem byl komiks Modeste et Pompon, na němž se podílel i René Goscinny (tvůrce Asterixe) a Pierre Culliford (zvaný Peyo). Do Spirou se po čase vrátil, ale protože byl smluvně vázán i v Tintinovi, publikoval souběžně v obou časopisech, což je v komiksovém světě dosti neobvyklé.

Roku 1957 pro Spirou vymyslel postavu kancelářského poslíčka, poplety a "packala" Gastona Lagaffa. Původně měl zaplnit prázdnou půlstranu v časopise nějakou jednoduchou groteskou. Nakonec šlo o Franquinův nejúspěšnější komiks. Gastonovy příběhy jsou seřazeny do 19 knih.

V životě ho několikrát postihly silné deprese. Během těchto etap se trochu měnil charakter jeho tvorby, která byla jinak groteskní a lehká. Nakonec během jedné depresivní epizody, roku 1977, vymyslel i temnější komiks Idées Noires (černé myšlenky), určený na rozdíl od jeho předchozích děl spíše dospělým. Řešil v něm problémy války, znečištění životního prostředí či vykořisťování.

Pro Spirou, spolu s týmem spolupracovníků, vytvořil i komiks Isabelle, kde hlavní hrdinka byla malou čarodějkou ve světě plném strašidel. Jméno získala podle Franquinovy dcery.

Odkazy

Externí odkazy

Reference

V tomto článku byl použit překlad textu z článku André Franquin na anglické Wikipedii.