Lucius Mummius: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Porthos (diskuse | příspěvky)
m Robot změnil kategorii Kategorie:Politici starověkého Říma
Porthos (diskuse | příspěvky)
m Robot změnil kategorii Kategorie:Vojevůdci starověkého Říma
Řádek 13: Řádek 13:
<small>Tento článek byl přeložen z [[:en:Lucius Mummius Achaicus|anglické]] a [[:de:Lucius Mummius|německé]] wikipedie.</small>
<small>Tento článek byl přeložen z [[:en:Lucius Mummius Achaicus|anglické]] a [[:de:Lucius Mummius|německé]] wikipedie.</small>


[[Kategorie:Vojevůdci starověkého Říma]]
[[Kategorie:Starověcí římští vojevůdci]]
[[Kategorie:Starověcí římští politici]]
[[Kategorie:Starověcí římští politici]]
[[Kategorie:Narození 2. století př. n. l.|M]]
[[Kategorie:Narození 2. století př. n. l.|M]]

Verze z 17. 12. 2007, 17:34

Lucius Mummius Achaicus byl římský politik a vojevůdce ve 2. století př. n. l., který se stal známý zničením Korintu v roce 146 př. n. l. Patřil k plebejskému rodu Mummia a jeho otcem byl Lucius Mummius, který jako tribun lidu vystoupil v roce 187 př. n. l. proti Scipionům a později ve funkci praetora bojoval na Sardinii. Jeho bratr, Spurius Mummius, ho jako legát doprovázel v Řecku a náležel ke kruhu filozofů kolem Scipiona Africana mladšího.

Mummius sloužil v roce 153 př. n. l. jako praetor v Hispánii, kde se úspěšně střetl s Lusitány. V roce 146 př. n. l. byl zvolen konzulem, načež obdržel velení ve válce proti achajskému spolku. Po vítězství na Isthmu nad Achaji vedenými stratégem Diaiem, dobyl Mummius Korint a do základu jej vypálil. 200 000 obyvatel bylo buď pobito nebo prodáno do otroctví a všechna cenná umělecká díla byla odvezena do Říma. Nicméně Mummius, jak se zdá, nebyl člověk hovící si v ukrutnostech. Mnozí historici proto vysvětlují jeho jednání bezvýhradným splněním příkazu římského senátu, v němž především bohatí římští obchodníci toužili po zlikvidování nebezpečného obchodního konkurenta. Polybios však činil Mummia za tento čin plně odpovědným, neboť prý nebyl schopen odolat nátlaku svého okolí.

V roce 145 př. n. l. Mummius jako prokonzul nadále působil v dobytém Řecku. Přitom se projevil jako schopný správce a spravedlivý soudce, což mu alespoň částečně dodalo respektu v očích místního obyvatelstva. Obzvláště citlivě se vyhýbal zasahování do náboženských záležitostí Řeků. Po návratu do Říma byl na jeho počest uspořádán velkolepý triumf a jako prvnímu plebeji mu bylo přiznáno agnomen (Achaicus) za vojenské zásluhy. V roce 142 př. n. l. se stal censorem spolu se Scipionem Africanem mladším, s kterým se ovšem často dostával do sporů. Po pouhém roce tudíž složil svůj úřad a krátce nato zřejmě zemřel. Zanechal po sobě syna a dceru. Jeho pravnučka Mummia Achaica byla matkou císaře Galby.

Literatura

  • OLIVA, Pavel, Řecko mezi Makedonií a Římem, Praha, Academia, 1995. ISBN 80-200-0435-1
  • ZAMAROVSKÝ, Vojtěch, Dějiny psané Římem, Bratislava, Perfekt, 2005. ISBN 80-8046-297-6



Tento článek byl přeložen z anglické a německé wikipedie.