YouTube: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
m editace uživatele 185.140.115.68 (diskuse) vráceny do předchozího stavu, jehož autorem je Stavrog
značka: rychlé vrácení zpět
→‎Nahrávání: množné číslo středního rodu
Řádek 128: Řádek 128:
=== Nahrávání ===
=== Nahrávání ===
[[Soubor:Logo of YouTube (2005-2011).svg|náhled|První logo YouTube bylo používáno mezi roky 2005 až 2011<ref>{{Citace elektronické monografie|titul=YouTube|url=http://logos.wikia.com/wiki/YouTube|vydavatel=Logopedia|datum přístupu=2016-05-26}}</ref>]]
[[Soubor:Logo of YouTube (2005-2011).svg|náhled|První logo YouTube bylo používáno mezi roky 2005 až 2011<ref>{{Citace elektronické monografie|titul=YouTube|url=http://logos.wikia.com/wiki/YouTube|vydavatel=Logopedia|datum přístupu=2016-05-26}}</ref>]]
Každý uživatel YouTube může nahrát video dlouhé do 15 minut. Uživatelé, kteří jsou ověřeni (například skrz [[telefonní číslo]]) mohou nahrávat až 12 hodin dlouhá videa.<ref group="pozn.">V průběhu let se limity pro délku a velikost videa měnily, proto lze najít na YouTube i delší než 12 hodinová videa.</ref> Od roku 2005 se na YouTube mohly nahrávat jakkoliv dlouhá videa, limit 10 minut nastal v roce 2006, protože uživatelé na YouTube nahrávali obsah s [[Autorské právo|autorskými právy]], jako například [[film]]y. V roce 2010 byl 10minutový limit rozšířen na 15 minut.
Každý uživatel YouTube může nahrát video dlouhé do 15 minut. Uživatelé, kteří jsou ověřeni (například skrz [[telefonní číslo]]) mohou nahrávat až 12 hodin dlouhá videa.<ref group="pozn.">V průběhu let se limity pro délku a velikost videa měnily, proto lze najít na YouTube i delší než 12 hodinová videa.</ref> Od roku 2005 se na YouTube mohla nahrávat jakkoliv dlouhá videa, limit 10 minut nastal v roce 2006, protože uživatelé na YouTube nahrávali obsah s [[Autorské právo|autorskými právy]], jako například [[film]]y. V roce 2010 byl 10minutový limit rozšířen na 15 minut.


Videa na YouTube lze nahrát také z mobilu. YouTube dovoluje nahrát videa v mnoha formátech: .AVI, .MKV, .MP4, .MOV, .DivX, .FLV, .ogg a .ogv. Ty obsahují video formáty jako například MPEG, MPEG-4, VOB a .WMV.
Videa na YouTube lze nahrát také z mobilu. YouTube dovoluje nahrát videa v mnoha formátech: .AVI, .MKV, .MP4, .MOV, .DivX, .FLV, .ogg a .ogv. Ty obsahují video formáty jako například MPEG, MPEG-4, VOB a .WMV.

Verze z 30. 11. 2021, 03:09

YouTube
Logo
Charakter stránkySlužba pro hostování videa
V jazyce77 jazykových verzí
AutořiSteve Chen
Chad Hurley
Jawed Karim
Zaměstnanci2 000 (2019)[1]
MajiteléYouTube
Google
URLwww.youtube.com
RegistraceNepovinná (Vyžadována pro nahrávání videí, hodnocení, psaní komentářů, likování a dislikování videí a nevyžaduje se pro sdílení videí)
Licence obsahuYouTube licence, CC-BY (dle volby vlastníka daného videa)
Datum spuštění14. února 2005
Aktuální stavaktivní
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Stav k lednu 2021:
     má lokalizovanou verzi
     přístupný
     dříve blokován
     blokován

YouTube [ju:tu:b] je největší internetový server pro sdílení videosouborů. Založili jej v únoru 2005 zaměstnanci PayPalu Chad Hurley, Steve Chen a Jawed Karim. Nynější generální ředitelkou společnosti je Susan Wojcicki. V listopadu 2006 byl zakoupen společností Google za 1,65 miliardy dolarů (tehdy asi 36,75 miliard Kč).[2] Google nyní provozuje tuto stránku jako dceřinou společnost, uživatelské účty mezi těmito společnostmi jsou propojené.

YouTube povoluje svým uživatelům nahrát videa, zhlédnout je, hodnotit, sdílet a komentovat a streamovat. Na YouTube jsou dostupné videoklipy, TV klipy, hudební videa, trailery k filmům a další jako například video-blogy, krátká originální videa, nebo vzdělávací videa.

Od 9. října 2008 má YouTube i české rozhraní.[3] Byla tak spuštěná 25. služba Google v pořadí.[4] Google kromě českého překladu serveru přinesl také spolupráci s místními partnery.[4] Česko se stalo 22. zemí světa a desátou v Evropě, kde byl YouTube lokalizován.[4] V roce 2010 server získal v soutěži Křišťálová Lupa 1. místo v kategorii publikační platformy.[5]

V říjnu 2015 byla spuštěna placená verze YouTube nazvaná YouTube Premium, umožňující vypnout reklamy u videí a zhlédnout obsah navíc.

Historie

Ředitelství YouTube v San Bruno

Nejstarším stále dostupným videem na YouTube je video Me at the zoo (Já v zoo), které bylo publikováno 24. dubna 2005. V tomto videu autor komentuje expozici slonů v zoologické zahradě v americkém San Diegu. Nahrávka má 18 vteřin a na server ji nahrál Jawed Karim, jeden ze zakladatelů serveru. Toto video je mylně označované za nejstarší YouTubové video vůbec, respektive za první video v dějinách YouTube, to je ovšem lež.

Podle diskuze lidí zabývajících se historií internetu by prvním videem v dějinách YouTubu mělo být video COM TEST publikované stejnojmenným uživatelem 28. února 2005. Jednalo se o krátké, několikavteřinové video obsahující náhodné záběry a monotón obdobný tomu užívanému v televizním zkušebním obrazci a spolu s několika dalšími videy ze série se mělo jednat o zkušební videa tvůrců YouTubu, která měla sloužit jako zkouška kapacit a schopností přehrávače a platformy samotné. Informace k tomuto tématu na YouTube poprvé uveřejnil uživatel TheTekkitRealm ve svém videu "Me at the zoo" Wasn't the First YouTube video... ("Já v zoo" nebylo první youtubové video) publikovaném 6. srpna 2020. V tomto videu bylo zmíněno i další video Jaweda Karima Philipsburg - Princess Juliana (TNCM/SXM), které publikoval 11. června 2005, krátce na to jej ale smazal. Výše zmiňovaná diskuze spolu s videem kanálu TheTekkitRealm a skutečností, že Jawedovo video z 11. června bylo smazáno dávají prostor otázce, kolik videí bylo publikováno a kým ještě před videem Me at the zoo, zdali Jawed před ním nevydal nějaké další videa a jestli neexistovalo nějaké video ještě před videem COM TEST[6].

YouTube byl ze začátku zamýšlen a zaměřen na sdílení domácích videí, postupem čas však přibyly i hudební videoklipy, videohry nebo filmy. Některé z obsažených videí se staly fenomény v rámci světového nebo národních internetů s velkým počtem zhlédnutí.[7]

Od doby založení se zlepšovaly a dále zlepšují možnosti záznamových zařízení a přenosové kapacity a rychlosti sítí a s nimi roste také podporovaná kvalita videí na serveru. Průběžně se měnil a přizpůsoboval i layout a celková nabídka se stále vyvíjí a doplňuje o podporu nových technologií s vyššími technickými nároky.[7] Toto postupné zlepšování popsal rapper Dan Bull ve svém singlu The Evolution of Online Video.

Dne 30. srpna 2017 Youtube po 12 letech změnil logo. Části názvu, ze slova „Tube“ zmizelo červené ohraničení, které se přesunulo před samotný nápis a bylo doplněno o ikonu přehrávání, i když právě tuto ikonu YouTube už používal. Změnil se ale i styl písma a také barevné schéma.[8] Designovou změnou prošel také celý web a mobilní aplikace. Přibyla také funkce „tmavé téma“ (v angličtině darkmode), které přepíná světlé části stránky na tmavé a je tedy lepší na používání v noci.

YouTubeři

Podrobnější informace naleznete v článku Youtuber.

V souvislosti s rostoucí popularitou YouTube vznikl i fenomén takzvaných YouTuberů (YouTubers). Jedná se o tvůrce obsahu (videí), kteří kolem sebe budují komunitu svých fanoušků. Používá se pro ně i termín influenceři[9], vzhledem k tomu, že své fanoušky zasahují a ovlivňují i na jiných sociálních sítích (Facebook, Instagram, Pinterest, atd.). YouTubeři nejsou klasickými celospolečenskými celebritami, ale pro svou cílovou skupinu mívají větší signifikanci než celebrity z tradičních médií.[10] Je to proto, že se mohou prosadit jedině, když produkují vlastní obsah a pouze když vstupují do interakce s fanoušky. Pojítkem mezi celebritou a divákem je právě obsah, proto má vztah médium–divák i reálný obsahový základ, komunikace je více rovnostářská (oba sedí u počítače, YouTuberem se může stát každý, pod video lze napsat komentář a u tradičních celebrit je vždy mezi nimi a spotřebitelem nějaký typ bariéry, která zakládá nerovnost).

YouTubeři se proto používají také v marketingu. Vzniká kolem nich rozsáhlá komunita a je tak možné tvrdit, že se pomalu stávají mainstreamovými celebritami. Vystupují na vlastních festivalech (např. Utubering),[11] společenských akcích (např. Zlatý slavík)[12] mají agentury, které je zastupují (např. GetBoost).[13] Začínají s nimi spolupracovat také orgány státní správy, které chtějí komunikovat s mladou generací (např. vzdělávání, propagace určitých myšlenek a doporučení jako nebezpečí řízení po požití alkoholu, atd.). V České republice první spolupráci s YouTubery v této oblasti navázala Rada vlády pro udržitelný rozvoj, která spolupracovala s Martinem Rotou při komunikaci Cílů udržitelného rozvoje.[14] Jeho video mělo během několika hodin více zhlédnutí než Obamova řeč na podobné téma v OSN.[15]

Play Button

Podrobnější informace naleznete v článku Autorské ocenění YouTube.

YouTubeři dostávají za jejich počet odběratelů tvz. Play Button. Seznam play buttonů:

  • Silver Play Button (Stříbrný Play Button) – udělen za za získání 100 000 odběratelů
  • Golden Play Button (Zlatý Play Button) – udělen za za 1 000 000 odběratelů
  • Diamond Play Button (Diamantový Play Button) – udělen za 10 000 000 odběratelů
  • Custom Play Button (Speciální Play Button) – udělen za 50 000 000 odběratelů
  • Red Diamond Play Button (Červenodiamantový Play Button) – udělen za 100 000 000 odběratelů

Statistiky

YouTube má v roce 2021 přes 2 miliardy přístupů přihlášených uživatelů měsíčně a každou minutou uživatelé nahrají 500 hodin nových videí. YouTube je tak po internetovém vyhledávači Google druhou nejnavštěvovanější webovou službou světa.[16] Nejsledovanějším videem všech dob byl videoklip Despacito od Luise Fonsiho a Daddy Yankeeho s více než 7 miliardy zhlédnutími (11/2020). Ovšem v 11. měsíci došlo k převratu a Despacito se posunulo ve sledovanosti na 2. místo. Nově je nejsledovanější videoklip Baby Shark Dance s 9,7 miliardy zhlédnutí (11/2020). Zajímavostí je to, že kdyby se spojily písně podle počtu zhlédnutí, hrály by dokola přes 35 000 let.[17]

Kritika

Server je častým terčem kritiky, v některých zemích je přístup blokován.[18] Nejčastěji bývá kritizováno porušování autorských práv ze strany totalitních režimů a cenzorských organizací, pak přílišná svoboda slova,[19] jinými autory naopak cenzura z politických důvodů,[20] pomlouvačný, zesměšňující obsah či zobrazování násilných scén nebo sexuálních scén.

V souvislosti s plánovaným předplatným na rozšířenou hudební službu vyžaduje YouTube podepsání nové smlouvy s interprety, jejíž podmínky se ale nelíbí některým nezávislým vydavatelstvím, takže novou smlouvu odmítli podepsat.[21] Americká asociace nezávislé hudby, která tato nezávislá vydavatelství zastupuje v USA a v Evropě, kvůli novým smluvním podmínkám požádala o vládní intervence.

Český YouTube

Související informace naleznete také v článku Seznam českých YouTube kanálů podle počtu odběratelů.

Český YouTube navštíví měsíčně 5,1 mil. unikátních českých uživatelů (k březnu 2018[22]), podle průzkumu ho v květnu 2012 navštívilo alespoň jednou 82 % lidí připojených k internetu v České republice.

Nejsledovanějším videem na českém Youtube byla v březnu 2021 nejspíše píseň Katarze od skupiny Slza s více než 110 miliony zhlédnutími. Druhé bylo video z traktoriády v Horní Plané s 98 miliony zhlédnutími, následované hudebním videem Pokémon Go Song od Mishy s více než 90 miliony zhlédnutími. Na slovenském YouTube se dlouhou dobu na prvním místě drželo hudební video „Žijeme len raz“ od rappera Ega a Roberta Buriana (k dubnu 2021 přes 81 milionů zhlédnutí). Později však bylo předstiženo několika klipy k dětským písním, přičemž píseň Na hada se blíží 200 milionům zhlédnutím.

YouTube neposkytuje žebříčky podle zemí, takže není možné přesně zjistit, které video je v dané zemi nejsledovanější, a rovněž výše zmíněné pořadí není oficiální a snadno dokazatelné. Nejsledovanější resp. nejpopulárnější video lze zobrazit pouze v rámci videí jednoho kanálu.[23]

Funkce

Přehrávání

V minulé době bylo třeba mít pro přehrávání videí na YouTube nainstalován Adobe Flash Player plug-in v internetovém prohlížeči, nicméně v současnosti přehrávač funguje na HTML5 API, které nevyžaduje žádný externí dodatek a YouTube se o Flash Playerovou verzi nestará.

Seznamy videí

Každý uživatel YouTube může kompilovat nahraná díla do seznamů videí, které mohou být veřejné i soukromé. Do seznamu videí může být uloženo kterékoliv video, ke kterému byl autorovi seznamu udělen přístup. Pokud je video jeho autorem odstraněno nebo označeno jako soukromé, odkaz na něj nadále zůstává v seznamech videí, přehrát jej ale nelze.

Nahrávání

První logo YouTube bylo používáno mezi roky 2005 až 2011[24]

Každý uživatel YouTube může nahrát video dlouhé do 15 minut. Uživatelé, kteří jsou ověřeni (například skrz telefonní číslo) mohou nahrávat až 12 hodin dlouhá videa.[pozn. 1] Od roku 2005 se na YouTube mohla nahrávat jakkoliv dlouhá videa, limit 10 minut nastal v roce 2006, protože uživatelé na YouTube nahrávali obsah s autorskými právy, jako například filmy. V roce 2010 byl 10minutový limit rozšířen na 15 minut.

Videa na YouTube lze nahrát také z mobilu. YouTube dovoluje nahrát videa v mnoha formátech: .AVI, .MKV, .MP4, .MOV, .DivX, .FLV, .ogg a .ogv. Ty obsahují video formáty jako například MPEG, MPEG-4, VOB a .WMV.

Živé vysílání

Uživatelé kromě svých předem připravených videí mohou s ostatními sdílet i živá vysílání, tzv. Live streamy. Pro spuštění živého vysílání v aplikaci YouTube stačí otevřít aplikaci, v horní části obrazovky zvolit symbol kamerky a klepnout na něj. Poté se kromě standardní možnosti nahrání již vytvořeného videa objeví i nová možnost Spustit živé vysílání. Po jejím zvolení budete moci živě vysílat video na YouTube přímo ze svého telefonu.[25]

Kvalita

Původně YouTube povolovalo jednu kvalitu videa a to 320x240 pixelů s MP3 audiem. V současnosti je několik možností – 240p, 360p, 480p, 720p (HD), 1080p (HD+).

V roce 2010 YouTube umožnilo nahrát videa v 4K, což je 4096×3072 pixelů. Od roku 2014 je od 720p možnost přidat videa s 60FPS. V červnu 2015 byla přidána možnost nahrát videa v 8K, což je 7680×4320 pixelů.

3D

21. června 2009 oznámil Peter Bradshaw, že uživatelé budou moci nahrávat 3D videa.

360° videa

Od roku 2015 YouTube podporuje také 360stupňová videa, kdy si uživatel může prohlédnout video ze všech stran, pouhým kliknutím a tahem, u mobilní verze přejížděním po displeji.

Blokování videí

Youtube povoluje vlastníkům autorských práv zablokovat videa, která porušují autorská práva. Pokud se porušení autorských práv prokáže, uživatel, který video nahrál, dostane sankci a za tři sankce během tří měsíců bude účet zablokován. Dále lze videa zablokovat za pornografický obsah, násilný obsah, šikanující obsah atd.

Zajímavosti

Podle studie americké společnosti Ellacoya Networks, vyrábějící analyzéry síťového provozu, se v roce 2007 YouTube podílel na celkovém internetovém provozu 10 % z celkových 18 %, které zabírá streamované video.[26]

V současnosti videem, které má nejvíce zhlédnutí, je dětská písnička Baby Shark, která překonala skladbu Despacito od Luise Fonsiho a Daddy Yankeeho (vydanou 12. ledna 2017), který překonal hranici 5 miliard zhlédnutí. Překonal tak skladbu See You Again od Wiz Khalify a Charlieho Putha (vydanou 6. dubna 2015), který byl nejsledovanějším videem pouze několik týdnů. Do července 2017 držel prvenství několik let klip Gangnam Style z Jižní Koreje od rappera PSY.

Odkazy

Poznámky

  1. V průběhu let se limity pro délku a velikost videa měnily, proto lze najít na YouTube i delší než 12 hodinová videa.

Reference

V tomto článku byl použit překlad textu z článku YouTube na anglické Wikipedii.

  1. Dostupné online.
  2. Google Buys YouTube, mashable.com, 9. 10. 2006
  3. http://www.zive.cz/Bleskovky/YouTube-cesky-od-dnesniho-dne-realita/sc-4-a-143974/default.aspx
  4. a b c YouTube česky: od dnešního dne realita. www.sestava.cz [online]. [cit. 2008-10-21]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2008-10-14. 
  5. VYLEŤAL, Martin. Křišťálová Lupa 2010 zná své vítěze. Lupa.cz [online]. 2010-11-26 [cit. 2010-12-07]. Roč. 12. Dostupné online. ISSN 1213-0702. 
  6. "Me at the zoo" Wasn't the First YouTube Video.... [s.l.]: [s.n.] Dostupné online. 
  7. a b obr; TUHÁČKOVÁ, Petra. Za deset let se stal YouTube druhou nejnavštěvovanější stránkou. ČT24 [online]. 2015-05-10 [cit. 2015-05-10]. Dostupné online. 
  8. PRAŽÁK, Daniel. YouTube poprvé po 12 letech mění své logo. Nový je i design webu a Dark Mode. Letemsvetemapplem.eu [online]. 2017-08-30 [cit. 2017-09-01]. Dostupné online. 
  9. https://www.vitalsmarts.com/influencer/
  10. http://ceskapozice.lidovky.cz/vize-youtube-televize-pro-mlade-daj-/tema.aspx?c=A141015_225825_pozice-tema_kasa
  11. http://www.utubering.cz/
  12. Archivovaná kopie. www.ceskyslavikmattoni.cz [online]. [cit. 2015-11-28]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2016-01-10. 
  13. http://www.mediar.cz/tema/get-boost/
  14. https://www.youtube.com/watch?v=WNXQYe7Hbns
  15. https://www.youtube.com/watch?v=kASP2HgXP4U
  16. Za deset let se stal YouTube druhou nejnavštěvovanější stránkou. ČT24. Dostupné online [cit. 2017-01-19]. 
  17. LUISFONSIVEVO. Luis Fonsi - Despacito ft. Daddy Yankee. [s.l.]: [s.n.] Dostupné online. 
  18. TAIT, Robert. Censorship fears rise as Iran blocks access to top websites. The Guardian. 2006-12-03. Dostupné online [cit. 2017-01-19]. ISSN 0261-3077. (anglicky) 
  19. Neonazi-Propagandafilme: Zentralrat der Juden droht YouTube mit Anzeige. SPIEGEL ONLINE [online]. 2007-08-26 [cit. 2017-01-19]. Dostupné online. 
  20. Youtube Calls on ADL to Help Censor Web. www.americanfreepress.net [online]. [cit. 2017-01-19]. Dostupné online. 
  21. VŠETEČKA, Roman. YouTube brzy zavede předplatné. Chystá novou hudební službu. Technet.cz [online]. 18. června 2014 13:45, aktualizováno 18:02. Dostupné online. 
  22. https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/na-youtube-chodi-mesicne-5-9-milionu-cechu/1853715
  23. https://support.google.com/youtube/answer/9313698?hl=cs
  24. YouTube [online]. Logopedia [cit. 2016-05-26]. Dostupné online. 
  25. Živé vysílání na YouTube nově pro všechny - TechRevue.cz. TechRevue.cz. 2017-06-23. Dostupné online [cit. 2017-07-28]. 
  26. Na co české limity nestačí, Computer 15–16/07, str. 45

Literatura

Související články

Externí odkazy