Fred Astaire: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Robot: Opravuji 3 zdrojů a označuji 0 zdrojů jako nefunkční) #IABot (v2.0.8.1
zajímavost
Řádek 63: Řádek 63:
* Po Fredu Astairovi je pojmenován i pražský [[Tančící dům]] na nároží [[Rašínovo nábřeží|Rašínova nábřeží]] a [[Jiráskovo náměstí (Praha)|Jiráskova náměstí]] – s podtitulem "Ginger a Fred".
* Po Fredu Astairovi je pojmenován i pražský [[Tančící dům]] na nároží [[Rašínovo nábřeží|Rašínova nábřeží]] a [[Jiráskovo náměstí (Praha)|Jiráskova náměstí]] – s podtitulem "Ginger a Fred".
* Fred Astaire byl [[Leváctví|levák]].
* Fred Astaire byl [[Leváctví|levák]].
*Ve filmu [[The Rocky Horror Picture Show]] vystupuje postava fanynky Columbie, pro kterou je Fred Astaire umělecký vzor, obléká se také do fráčku a cylindu z flitrů, tančí a stepuje jako on a na nočním stolku má jeho fotografii.


== Filmografie, výběr ==
== Filmografie, výběr ==

Verze z 7. 11. 2021, 10:40

Fred Astaire
Fred Astaire v roce 1941
Fred Astaire v roce 1941
Rodné jménoFrederick Austerlitz
Narození10. května 1899
Omaha
Úmrtí22. června 1987 (ve věku 88 let)
Los Angeles
Místo pohřbeníOakwood Memorial Park Cemetery
Aktivní roky1917–1981
ChoťPhyllis Livingston Potter (1933–1954)
Robyn Smith (1980–1987)
RodičeFritz Austerlitz[1] a Ann Astaire
PříbuzníAdele Astaire[1] (sourozenec)
Významné roleDivotvorný hrnec a Skleněné peklo
Oscar
Čestná Cena Akademie
1950 – za celoživotní dílo
Cena Emmy
Nejlepší herec v hlavní roli v minisérii nebo filmu
1958An Evening with Fred Astaire
1978A Family Upside Down
Zlatý glóbus
Nejlepší herec ve filmovém muzikálu nebo komedii
Tři slovíčka
Cecil B. DeMille Award
1961 – za celoživotní dílo
Nejlepší herec ve vedlejší roli
1975Skleněné peklo
Cena BAFTA
Nejlepší herec ve vedlejší roli
1974Skleněné peklo
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Fred Astaire, narozen jako Frederick Austerlitz (10. května 1899 Omaha, Nebraska22. června 1987 Los Angeles, Kalifornie) byl americký zpěvák, herec, choreograf a tanečník. Je považován za nejvýznamnějšího filmového tanečníka.

Pocházel z rodiny rakouských přistěhovalců. Již od svého dětství rád tancoval, nejprve vytvořil taneční dvojici se svojí sestrou Adélou, jež chodila do taneční školy a s níž od roku 1917 až do roku 1932 veřejně vystupoval, mimo jiné i na Broadwayi. Poté, co se sestra provdala, byl nucen hledat novou taneční partnerku. Později vytvořil legendární velmi slavný taneční pár s Ginger Rogersovou, se kterou v letech 1932 až 1939 natočil celou sérii jednoduchých filmových muzikálů resp. lehkých výpravných tanečních show. Po druhé světové válce se uplatňoval spíše jakožto tančící a zpívající herec s různými partnerkami.

Po celý život byl znám svým velkým perfekcionalismem a vysokou profesionalitou. Mezi jeho nejznámější poválečné filmové role patří jedna z hlavních rolí v muzikálu Divotvorný hrnec nebo role podvodníka ve snímku Skleněné peklo.

Život

Dětství (1899–1916)

Jeho matka Johanna "Ann" (rozená Geilus; 1878-1975) se narodila do americké luteránské rodiny emigrantů z Východního Pruska a Alsaska.

Otec Frederick "Fritz" Austerliz (1868-1923) se narodil v Linci, do rakouské židovské rodiny, která později konvertovala ke katolické církvi. Ve věku 25 let odcestoval do USA. Do New Yorku na Ellis Island dorazil 26. října 1893. Posléze se přestěhoval do Omahy v Nebrasce kde byl zaměstnán v pivovaru firmy Storz Brewing Company (Storzova pivovarnická společnost).

Matka dětí snila o opuštění Nebrasky za pomoci uměleckých talentů dětí, Fredova starší sestra Adel již od útlého věku obstojně tančila a zpívala. Johanna naplánovala spojení sourozenců v taneční pár, což bylo v tehdejších varieté zvykem. Fred ze začátku odmítal taneční hodiny, ale následně, po vzoru sestry, začal hrát na klavír, akordeon a klarinet.

O pozici v pivovaru však otec v lednu roku 1905 přišel a rodina se odstěhovala do New Yorku s cílem nastartovat uměleckou kariéru sourozenců. Děti začaly navštěvovat kurzy na Alviene Master School of the Theatre and Academy of Cultural Arts.

Jejich matka rozhodla o změně příjmení dětí z "Ausetrlitz" na "Astaire" a to z důvodu, že jméno Austerlitz připomíná bitvu u Slavkova (Slavkov - německy Austerlitz).

Fred se svou sestrou Adel v roce 1906

Fred a jeho sestra se učili tančit, mluvit a zpívat pro zlepšení svých uměleckých dovedností. Společně utvořili taneční pár. Díky skvělému obchodnímu jednání jejich otce dostali významnou nabídku na představení pro společnost vlastnící řetězec kin a varieté Orpheum Circuit. Nabídku přijali a tak se podívali do měst na středozápadě, západě a části jihu Spojených státu amerických. Sestra Adel bohužel přerostla Freda o 8 centimetrů, taneční pár se tak stal nepřiměřeným. Z důvodu zvětšovaného tlaku na dodržování pracovních práv dětí v USA a výškového nepoměru sourozenců se rodina rozhodla pro dvouletou pauzu od vystupování.

V roce 1912 se Fred stává členem Episkopální církve Spojených států amerických.

Po pauze sourozenci začali zlepšovat čistotu a kvalitu tance, do svého repertoáru začlenili také step. Od varietního tanečníka Aurelio Coccia se naučili tango, waltz a ostatní společenské tance popularizované tanečním párem Vernon a Irene Castle.

Broadway a Londýn (1917–1932)

Sourozenci Astaierovi pronikli na Broadway v roce 1917 s vlasteneckou revue Over the Top. Toto číslo též předváděli pro americké a spojenecké jednotky. Následně zde hráli ještě několik dalších show.

Humor a živost Adel byly skvěle doplňovány Fredovou pečlivou přípravou a bravurní choreografií. Adel stále určovala dynamiku a téma tance, ale postupem času začal Fred v tanci vynikat.

V 20. letech se objevili na Broadwayi a na scénách v Londýně. Sklízeli ovace a vyhrávali mnoho cen na obou stranách Atlantiku v muzikálech jako The Bunch and Judy (1922), Lady, Be Good (1924) a Funny Face (1927). Jeho stepovaní bylo brzy považováno za jedno z nejlepších. Po úspěchu muzikálu Funny Face šli na filmový konkurz pro společnost Paramount Pictures, ale byli odmítnuti jakožto nevyhovující pro filmové plátno. V té době Fred studoval hru na klavír na Londýnské Guildhall School of Music.

V roce 1932 se Adel poprvé vdává za lorda Charlese Cavendishe, syna 9. vévody z Devonshiru. To znamená rozpad tanečního páru sourozenců.

Fred navázal na předešlý úspěch a sám vystoupil na Broadwayi i v Londýně s muzikálem Gay Divorce. Následně si našel novou taneční partnerku Claire Luce, se kterou vytvořil svou první romantickou choreografii na hudbu Cola Portera Night and Day, původně napsanou právě pro Gay Divorce.

S Ginger Rogers (1933–1939)

Ginger Rogersová a Fred Astaire v muzikálové komedii Top Hat, 1935

Fred Astaire utvořil pár s Ginger Rogers, společně natočili devět filmů pro společnost RKO Radio Pictures.

RKO v roce 1933 zapůjčilo Astairea na pár dnů MGM. Po návratu k RKO natočil Flying to Rio s Ginger Rogers. Poté co byl na jevišti spojován se svou sestrou Adel, nechtělo se mu zapojovat se do dalšího páru. Svému agentovi napsal: „Nemám problém natočit s ní další film, ale co se týče nápadu ohledně utvoření páru s ní (Ginger), tak se mnou nepočítejte. Právě jsem se dostal do jednoho vztahu a nechci se zabývat dalším.“

Úspěch Night and Day měl velký vliv na natočení filmu The Gay Divorcee v roce 1934. Tento film odstartoval novou éru tanečních filmů. Na něj následovalo dalších osm.

Zajímavost

Filmografie, výběr

Odkazy

Reference

  1. a b Kindred Britain.

Literatura

Externí odkazy

(anglicky)

(česky)

Šablona:Zlatý glóbus - nejlepší herec (komedie / muzikál) 1950–1975 Šablona:Zlatý glóbus – nejlepší herec ve vedlejší roli 1961–1980